In timpul sarcinii vei avea destule motive sa te stresezi, dar alimentatia nu ar trebui sa fie unul dintre ele. Din pacate, exista multe mituri sau pareri preconcepute in privinta alimentelor care nu sunt indicate in aceasta perioada. Daca te intrebi ce este benefic si ce anume ar trebui sa eviti, iata care sunt recomandarile specialistilor in nutritie si sanatate.
Ti-am pregatit un ghid al alimentelor la care ar trebuie sa renunti in urmatoare 9 luni, potrivit expertilor de la American Preganancy Assocation.
Urmeaza aceste recomandari pentru o dieta sanatoasa pentru tine si pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.
Alimente interzise in timpul sarcinii
Poate te intrebi de ce anumite alimente sunt interzise in timpul sarcinii, dar altfel sunt recomandate? In primul rand, schimbarile care se petrec in organismul tau (inclusiv in ceea ce priveste sistemul imunitar) te fac mai vulnerabila la afectiuni cauzate de alimentatie. Daca in trecut anumite alimente puteau fi cauza unei simple dureri de stomac, acum ar putea fi sursa unor complicatii mai grave– de la deshidratare pana la pierderea sarcinii.
Pentru a fi sigura ca nu te expui unor posibile riscuri, evita comlplet aceste alimente in timpul sarcinii.
Oua crude
Acestea pot contine salmonella, iar infectia poate da simptome precum febra, voma si diaree. Fii atenta la dressingul de salata care ar putea contine oua crude, la aluatul de prajituri, omlete si orice tip de fel de mancare cu oua care nu sunt gatite. Oualele sunt o sursa excelenta de proteine si nu prezinta riscuri daca sunt gatite.
Sucuri si lapte nepasteriuzate
Pot contine bacterii si toxine periculoase pentru sanatatea ta. Laptele nepasteurizat trebuie de asemenea evitat. Fii atenta si citeste cu atentie etichtele produselor inainte de a le cumpara!
Anumite tipuri de peste
Pestele contine acizi grasi omega – 3 importanti pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Insa, in timpul sarcinii nu este cea mai buna alegere alimentara. Anumite tipuri de peste trebuie excluse deoarece pot contine mercur – care poate afecta sistemul nervos al bebelusului. Evita peste spada, rechinul sau bibanul – acestea acumuleaza o cantitate mai mare de mercur.
Cele mai sigure surse de peste sunt tonul, somonul, macroul sau pastravul.
Carnea cruda
Fructele de mare, carnea de vita sau de pui (crude sau gatite insufficient) prezinta si ele risc de intoxicatie alimentara. Acestea trebuie preparate termic bine pentru a evita riscul contaminarii cu bacterii precum salmonella sau toxoplasma.
Si produsele semi-preparatele din carne trebui consumate cu grija pentru ca exista riscul unei contaminari cu bacteria listeria, care ar putea cauza pierderi d de sarcina. Listeria poate cauza avort spontan sau boli grave la nou-nascuti.
Cafeina
In ceea ce priveste consumul de cafeina in timpul sarcinii, parerile specialistilor sunt impartite. Exista studii care sustin ca aceasta poate fi daunatoare pentru copil. Pe de alta parte, exista medici care recomanda ca femeile insarcinate sa nu consume mai multe de 300 mg pe zi. Evita si ceaiul negru, ceaiul verde si bauturile energizante care au un continut ridicat de cafeina.
Branzeturile
Branza cu mucegai, Brie sau Camembert ar trebui evitate in aceasta perioada. Acestea pot contine in coaja o bacterie foarte periculoasa, listeria. Prepararea termica atenta ar trebui sa ucida aceasta bacterie. Consumul acestor branzeturi ar trebui sa fie sigur, cu conditia sa fi fie bine gatite si la temperatura constant ridicata. Listeria se gaseste si in branza moale nepasteurizata de capra si de oaie, dar si in pateuri.