Infertilitatea la bărbați. Cauzele care duc la infertilitatea masculină

Infertilitatea la bărbați

Infertilitatea la bărbați și cauzele ei, un subiect de mare interes în rândul viitorilor părinți. În trecut se credea că imposibilitatea conceperii unui copil depinde mai ales de femeie.

Studiile efectuate în ultimii ani au arătat că cel puțin 50% din cazuri sunt bărbați care au o capacitate redusă de reproducere. Acest lucru este confirmat de creșterea exponențială a cererii de analiză seminală de la sfârșitul anilor 1960 până în prezent.

Infertilitatea la bărbați: cauze

1) Disruptoare endocrine

În urmă cu puțin timp, Consiliul Nordic a solicitat UE să interzică compușii nocivi prezenți mai ales în produsele destinate casei și persoanei. Distrugerea endocrină ar avea un impact negativ mai ales asupra sănătății reproductive masculine. Dintre cele mai periculoase disruptoare endocrine amintim: ftalați, bisfenol A și triclosan.

2) Poluarea

Conform studiilor, poluarea afectează grav fertilitatea. Substanțele poluante prezente în alimente, dar și în obiecte obișnuite, în țesături, produse cosmetice și detergenți interferează cu capacitatea masculină de reproducere. Cu atât mai mult se confirmă acest lucru asupra persoanelor care trăiesc într-un oraș aglomerat. Aceasta deoarece aportul substanțelor poluante se adaugă la calitatea slabă a aerului și altor factori de mediu negativi.

3) Produse de protecție solară

Tumorile crescute și problemele de fertilitate pot fi, de asemenea, cauzate de substanțele chimice din unele creme de protecție solară. Aceasta este o alarmă lansată de Agenția Europeană de Mediu, care a atras atenția asupra unor componente comune conținute de unele loțiuni cu protecție solară. Acestea pot interfera cu acțiunea hormonilor, mai ales la femei. Unele produse de protecție solară sunt susceptibile de a conține substanțe chimice care perturbă sistemul hormonal și contribuie la scăderea fertilității.

4) Cafea

Potrivit studiilor recente, bărbații care consumă mai multă cafea și băuturi cu cofeină sunt, de asemenea, cei care au probleme de procreere. Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu efectuat, că bărbații care au consumat mai multă cofeină (mai mult de 265 de miligrame pe zi) au avut 19% șanse de a contribui la conceperea unui copil, comparativ cu 52%, cât au avut cei care au consumat moderat cafea și băuturi ce conțin cofeină.

5) Telefoane mobile

Un studiu efectuat recent în Marea Britanie a comparat rezultatele a 10 studii care au analizat relația dintre telefoanele mobile și fertilitatea masculină. Există semne conform cărora undele electromagnetice ar putea interfera cu sănătatea bună a spermatozoizilor.

6) Pesticide

Pesticidele din alimente, inamicii fertilității masculine. Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a demonstrat că un consum de fructe și legume cu reziduuri ridicate de pesticide reduce calitatea spermei. Astfel, este compromisă capacitatea de a concepe un copil. Experții s-au axat în special pe posibila corelare între pesticide și reducerea fertilității.

7) Alimente nepotrivite

Prea multă hrană junk food poate provoca obezitate și boli cardiovasculare, și totodată poate pune în pericol și fertilitatea masculină.

8) Insomnie

Somnul insuficient afectează fertilitatea masculină. Unii experți intervievați de BBC au lansat o alarmă privind fenomenul lipsei de somn și despre riscurile acestui obicei incorect. Care sunt riscurile unui somn insuficient? Oamenii de știință amintesc: afectarea fertilității masculine, pe lângă creșterea atacurilor de inimă, memoria slabă și alterarea metabolismului.

9) Wi-Fi

Un nou subiect de studiu: expunerea la radiații electromagnetice poate afecta într-un fel fertilitatea.

10) Cuptor cu microunde

În unele moduri, utilizarea cuptorului cu microunde ar putea fi legată de reducerea fertilității masculine. Sunt însă necesare studii suplimentare care să lămurească acest aspect.

Mai multe informații despre infertilitatea masculină găsești aici!

My title page contents