Află care sunt beneficiile cardamonului

Originar din India, Nepal si Buthan, cardamonul se află pe a treia poziție în topul celor mai scumpe condimente, după șofran și vanilie. 100 g de cardamon conțin 300 kcal, 68 g de carbohidrați, 11 g de proteine, 28 g de fibre și zero colesterol. Dar beneficiile cardamonului știi care sunt?

 

Medicina Ayurvedică, dar și cea tradițională chineză, au apreciat cardamonul ca plantă vindecătoare pentru o mulțime de afecțiuni. Indienii aproape că îl venerează, el fiind totodată și un condiment intens folosit în bucătărie. Aproape excesiv. Este ingredientul care dă savoare mâncărurilor picante, iar semințele lui sunt folosite la deserturi și băuturi, pentru a însoți gustul dulce. În plus, ceaiul de cardamon este tradițional în India, ca și cel de ghimbir. Însă beneficiile cardamonului sunt cu mult mai mari și mai importante în ceea ce privește sănătatea.

Beneficiile cardamonului

Cu un bogat conținut de vitamine și micronutrienți (vitaminele A și C, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor, zinc, niacină, piridoxină, riboflavină, tiamină), cardamonul este o comoară. Iată în ce afecțiuni a fost folosit cu rezultate, mai mari sau mai mici.

  • Boli gastrointestinale – uleiurile volatile extrase din cardamon influențează în mod pozitiv aciditatea gastrică și elimină crampele stomacale. De asemenea, este folosit în cazurile de flatulență.
  • Boli cardiovasculare – cercetări desfășurate în cadrul Departamentului de farmacologie din Arabia Saudită au arătat că administrarea de cardamom în bolile cardiovasculare a condus la un mai bun control al hipertensiunii arteriale. Totodată, micronutrienții conținuți de acesta pot contracara creșterea nivelului de lipide din organism.
  • Îmbunătățirea circulației sanguine – în terapiile tradiționale, cum ar fi aromoterapia, cardamomul este utilizat pentru îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul întregului sistem circulator.
  • Astm – cardamonul poate fi utilizat ca un remediu pentru astm și alte probleme respiratorii, favorizând relaxarea țesuturilor traheale.
  • Antispasmodic și antiinflamator – eficient în durerile musculare și articulare.
  • Antimicrobian – s-a observat că uleiul de cardamom poate împiedica creșterea și răspândirea unora dintre cei mai periculoși microbi, care provoacă în general intoxicații alimentare.
  • Afecțiuni dentare – medicina Ayurvedică și cea tradițională chineză a folosit cardamonul timp de multe secole pentru tratarea problemelor dentare. După inventarea antibioticelor, s-a constatat că acestea din urmă au și efecte secundare. Unul dintre acestea a fost blocarea bacteriilor probiotice, prietenoase. Cardamonul, în schimb, și-a făcut treaba exemplar, distrugând doar microbii, nu și bacteriile probiotice. De altfel, și cercetările Universității din California au confirmat prezența proprietăților antimicrobiene în cardamon.
  • Antivomitiv – de obicei folosit ca un remediu pentru greață și vărsături, cardamonul este totodată un tonic și un stimulent eficace.
  • Antidepresiv – uleiul esențial de cardamon este unul dintre principalele uleiuri utilizate în aromoterapie pentru a diminua stările depresive.
  • Detoxifiant – procesele metabolice din corpul nostru eliberează toxine și radicalii liberi, care trebuie îndepărtați pentru a ne menține sănătoși. Ei bine, cardamonul este cunoscut pentru acțiunea sa ca agent de detoxifiere.
  • În tratamentul tulburărilor tractului urinar – cardamonul este utilizat ca soluție împotriva bolilor și a infecțiilor tractului urinar cum ar fi cistita și nefrita.

Știai că…

… dacă fierbi câteva păstăi de cardamon și apoi bei acest ceai, poți scăpa de enervantul sughiț?
… păstăile și semințele de cardamon pot fi mestecate pentru a reîmprospăta respirația? Nu degeaba este folosit ca ingredient în guma de mestecat…
… având gust dulce, cardamonul este considerat afrodisiac? Mai mult, despre el se crede că ar fi și un remediu contra impotenței și ejaculării precoce.

My title page contents