Să descoperim în cele ce urmează câteva dintre beneficiile resveratrolului, această moleculă miraculoasă. Resveratrolul este un ingredient activ extraordinar, pe care îl găsim astăzi sub formă de supliment. Obiect de studiu pentru câteva decenii, resveratrolul nu încetează să ne uimească cu noi proprietăți și virtuți terapeutice.

 

De-a lungul timpului a fost numit în diferite feluri: molecula miraculoasă, elixirul tinereții, remediul universal. Acest ingredient activ natural are un potențial terapeutic incredibil.

De unde provine? Care este originea sa?

În 1939, trans-resveratrolul a fost identificat pentru prima dată. Cercetătorul japonez Michio Takaoka a reușit să extragă acest polifenol din hellebores (sau spânz) alb (Veratrum album L. var grandiflorum), o plantă montană care ar fi, de asemenea, originea numelui resveratrol. Cu toate acestea, hellebores alb nu este singura sursă de resveratrol.

Datorită progreselor științifice, resveratrolul a fost identificat ulterior într-un număr mare de extracte de plante. Este cunoscut astăzi ca fiind prezent în diverse plante și fructe. De exemplu, este prezent în boabele de cacao și de struguri, ceea ce explică de ce se găsește și în ciocolată și vin roșu.

Care sunt proprietățile și beneficiile resveratrolului?

Proprietățile resveratrolului nu numai că pot conferi beneficii cardiovasculare strugurilor și vinului roșu, dar ar putea fi, de asemenea, la originea potențialului terapeutic al diverselor fructe, alimente și plante medicinale.

1. Acțiune antioxidantă

Resveratrolul este adesea prezentat ca un puternic antioxidant natural. Și asta, deoarece numeroase studii au arătat că este capabil să se opună acumulării de radicali liberi, elemente hiperactive responsabile de numeroase daune în organism.

2. Efect anti-îmbătrânire

Proprietățile sale antioxidante îi conferă o acțiune anti-îmbătrânire. În plus, unele studii arată că ar fi capabil să activeze unele gene ale longevității. Din aceste motive, acest ingredient activ intră în compoziția cremelor cosmetice antirid, dar și a suplimentelor alimentare anti-îmbătrânire.

3. Acțiune antiinflamatoare

Resveratrolul este un antiinflamator natural. Mai multe studii au arătat, de fapt, că ar permite limitarea secreției de substanțe pro-inflamatorii. În acest fel, este capabil să atenueze, dacă nu se evită, unele reacții inflamatorii. În acest caz, au fost observate rezultate pozitive în contextul inflamației inimii, ficatului și intestinului.

4. Acțiune anticancer – unul dintre beneficiile resveratrolului

Studiile arată că acțiunea sa antiinflamatoare îi permite, de asemenea, să contracareze dezvoltarea celulelor canceroase. Această acțiune antitumorală a resveratrolului stârnește interesul a numeroși specialiști. În special, au fost obținute rezultate pozitive în cursul studiilor asupra cancerului de piele și de prostată.

5. Acțiune de scădere a lipidelor

Cercetătorii au fost, de asemenea, interesați de beneficiile lipidelor sale. Rezultatele lor au arătat că resveratrolul poate ajuta la reducerea naturală a nivelului de colesterol și trigliceride. De asemenea, ar avea avantajul scăderii ratei colesterolului rău (LDL-colesterol).

6. Acțiune antiplachetară

De asemenea, se pare că resveratrolul acționează ca un agent natural antiplachetar sau ca un inhibitor al agregării plachetare. Aceasta înseamnă că ar putea evita complicațiile cardiovasculare legate de agregarea plachetară în sânge.

7. Efect cardioprotector

Antioxidant, antiinflamator, reducerea lipidelor, antiplachetar, scăderea colesterolului etc., beneficiile resveratrolului pentru funcția cardiacă sunt numeroase. Efectele sale cardioprotectoare au fost observate în mai multe studii. După cum sugerează „paradoxul francez”, resveratrolul are unele beneficii cardiovasculare. De fapt, permite combaterea a numeroși factori de risc cardiovascular, inclusiv acumularea de radicali liberi, hiperlipidemie, hipercolesterolemie și agregarea trombocitelor în sânge.

8. Efectul atenuant al apetitului

Conform unor studii, acest ingredient activ ar putea reduce cantitatea de alimente ingerate cu mai mult de 10%. Datorită acțiunii sale de reducere a lipidelor și efectului de atenuare a apetitului, resveratrolul joacă un rol important în combaterea obezității și a tulburărilor asociate acesteia. În acest sens, mai mulți specialiști intenționează să-l folosească în programele de slăbit.

9. Efect antidiabetic

Unele studii au arătat, de asemenea, că administrarea resveratrolului poate crește sensibilitatea la insulină și, prin urmare, îmbunătățește reglarea nivelului de glucoză la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

10. Boli neurodegenerative

Mai multe studii sugerează că acest polifenol poate avea beneficii pentru prevenirea bolii Alzheimer. S-ar părea că puterea sa antioxidantă permite să limiteze degenerarea neuronilor protejându-i de agresiunea radicalilor liberi.

Contraindicații ale utilizării resveratrolului

În general, resveratrolul este un compus bine tolerat de organism, dacă se respectă doza recomandată. Totuși, proprietățile sale terapeutice pot avea și unele contraindicații. Acționând ca un antiagregant plachetar este, cu siguranță, contraindicat celor care iau medicamente cu acțiune antiplachetară sau anticoagulantă. Suplimentele alimentare pe bază de resveratrol nu sunt, de asemenea, recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează, și nici copiilor. Cereți întotdeauna sfatul medicului înainte de a lua resveratrol.

My title page contents