Semne că ești victima abuzului emoțional

Nimic din ce faci nu este bine. Primești permanent numai critici. Ești controlată la fiecare pas. Ești insultată și umilită chiar și în fața persoanelor străine. Sunt semne că ești victima abuzului emoțional.

 

Astfel de drame se consumă adesea și fără ca victima să își dea seama că ceea ce trăiește iese din sfera normalității. Abuzatorul poate fi partenerul de viață sau de afaceri, un îngrijitor sau chiar un părinte. Indiferent cine este, nimeni nu merită acest tratament. Descoperă semne că ești victima abuzului emoțional și ia atitudine. Altfel te vei trezi fără pic de stimă de sine și vei începe să te îndoiești până și de propriile percepții.

Semne că ești victima abuzului emoțional

Umilirea și criticile sunt tactici menite să îți submineze respectul de sine. Dar lor li se adaugă și altele, cu efecte la fel de negative. Subliniem faptul că victime ale abuzului emoțional pot fi atât femeile cât și bărbații. Realitatea dovedește însă că cele dintâi într-un procent mai mare.
Injuriile. „Proastă”, „Ratată”, „Incapabilă”. Și încă un întreg arsenal de cuvinte care nici nu pot fi reproduse.
Acuzațiile de permanență. Acestea implică, de obicei, cuvântul „mereu”. „Mereu întârzii”, „Mereu greșești”, „Mereu înșeli”. În acest fel abuzatorul induce practic sentimentul că nu ești o persoană bună.
Țipetele și înjurăturile. Sunt menite să intimideze și să te facă să te simți o persoană lipsită de importanță. Pot fi însoțite de lovituri sau de aruncarea de obiecte.

Umilirea în public. Îți sunt expuse în public secretele și îți sunt dezvăluite defectele și slăbiciunile.
Glumele jignitoare și sarcasmul. În momentul în care faci obiecții vizavi de acest comportamet ți se spune că doar te-a tachinat și să încetezi să mai iei lucrurile în serios.
Insulte la adresa aspectului tău. ”Tu nu vezi în ce hal îți stă părul?”, „Ce urâtă e rochia de pe tine!” „Te-ai îngrășat și arăți oribil în pantalonii ăștia!”
Un abuzator nu îți va recunoaște realizările, iar despre hobby-urile tale spune că sunt pierdere de timp. În momentul în care va ști sigur ce anume te enervează cel mai tare, va face totul să „lovească” la țintă.

Controlul asupra victimei

Pentru a avea putere asupra ta, abuzatorul va încerca permanent să te facă să îți fie rușine. Pentru asta – dar și pentru a-și exercita controlul asupra ta – are câteva instrumente:
Amenințările. Gama de amenințări este foarte variată. Partenerul te poate amenința, de exemplu, că îți va lua copiii, iar șeful ierarhic că îți desface contractul de muncă. Exemplele sunt nenumărate.
Monitorizarea. Abuzatorul va vrea să știe permanent în ce loc te afli și va avea pretenția să îi răspunzi mereu la telefon, sms, email. S-ar putea să te trezești cu el doar pentru a verifica dacă ești unde spui că ești.
Spionajul digital. Îți verifică telefonul, îți urmărește activitatea pe site-uri de socializare, posibil chiar să îți ceară și parolele.

Luarea deciziilor unilaterale. S-ar putea să închidă un cont bancar comun, să-ți anuleze programările (la medic, coafor etc) sau să îl contacteze pe șeful tău de la servici.
Controlul financiar. Abuzatorul are toate conturile bancare pe numele lui, ca să te facă să îi ceri bani când ai nevoie. Pentru cheltuirea cărora să dai socoteală.
Comenzile directe. De la „Pune masa acum!” până la „Nu mai lua pastilele alea!”, se așteaptă ca ordinele să fie urmate, în ciuda dorințelor tale contrare.

Tratament neadecvat. Îți spune ce să porți, ce și cât să mănânci, cu ce prieteni te poți întâlni. Practic te tratează ca pe un copil.
Folosirea altora. Abuzatorii pot spune că „toată lumea” spune/crede că ești nebună sau că nu ai dreptate.

Acuzațiile, învinovățirea și negarea

Acest comportamente provin din nesiguranța abuzatorului. El dorește să creeze o ierarhie în care să se situeze în partea de sus, în vreme ce tu să te afli în partea de jos.
Gelozia. Te acuză că flirtezi sau înșeli.
Răsturnarea situațiilor. Spune că tu îi provoci furie și ai probleme de autocontrol.
Negarea evidențelor. Un abuzator va nega faptul că ai argumente sau ai făcut o afirmație. Intenția lui este să te facă să te îndoiești de memoria ta și de sănătatea ta mintală.
Învinovățirea. Va căuta orice prilej să îți arunce în față câte a făcut pentru tine și cât de îndatorată îi ești.
Negarea abuzului. Atunci când te plângi de abuzurile pe care le face asupra ta, le va nega cu vehemență.

Neglijarea emoțională și izolarea

Abuzatorul reclamă satisfacerea propriilor nevoi emoționale, ignorându-le pe ale tale. El va încerca să îndepărteze de tine persoanele care te susțin, pentru a te face dependent de el. Obține aceste lucruri prin:
Întreruperea comunicării. Refuză să mai comunice cu tine pe toate căile (direct, prin telefon sau email).
Dezumanizare. Nu arată interes când îi vorbești, nici măcar nu te privește. Schimbă subiectul sau pur și simplu te ignoră. Nu îți mai permite să socializezi, anulând ieșirile sau interzicându-ți să te mai întâlnești cu prietenii. Le va spune colegilor, prietenilor și chiar familiei tale că ești instabilă emoțional. Nu îți mai arată afecțiune, nu te mai atinge (nici măcar nu te mai ține de mână). Unii refuză să mai întrețină relații sexuale ca și pedeapsă sau pentru a determina partenera/partenerul să faca ceea ce își doresc ei.

My title page contents