Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți

Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți poate că sunt mai puțin cunoscute. De multe ori, stilul de viață din zilele noastre îi determină pe copii și tineri să dezvolte obiceiuri proaste, să efectueze o activitate fizică redusă și să adopte posturi care, dacă sunt prelungite în timp, pot duce la modificări ale formei și atitudinii corpului. de aceea, e bine să știm că și în cazul copiilor și adolescenților, kinetoterapia poate face minuni.

Deși problemele sau modificările amintite, dacă apar în perioada de creștere nu sunt în mare parte foarte vizibile și rareori provoacă durere, totuși dacă nu sunt corectate atunci când formarea osoasă nu este încă definitivă (în copilărie și în adolescența timpurie), ele devin cronice, transformându-se în patologii mai grave și debilitante, după cum susțin specialiștii.

Prin urmare, tocmai în perioada de creștere este necesar să se acorde atenție durerilor mici, posturilor greșite și defectelor, chiar ușoare, în forma corpului celor mici, pentru a putea interveni prompt. Pe de altă parte, copiii cresc rapid, iar rănirile și unele boli sunt uneori inevitabile. Alți copii pot avea sau pot dezvolta afecțiuni care implică tratament pe termen lung. De aceea, terapia fizică poate fi o opțiune pentru tratarea atât a leziunilor, cât și a altor afecțiuni.

Ce este terapia fizică?

Kinetoterapia este un tip de tratament pentru sistemele corpului, cum ar fi mușchii, articulațiile și membrele. Un terapeut fizician autorizat, de preferat cu specializare în lucrul cu copiii, va folosi exerciții blânde, manipulări și alte tratamente fizice pentru a ajuta copilul să-și câștige, să-și mențină sau să-și recupereze abilitățile fizice. În funcție de starea de sănătate a copilului în cauză, kinetoterapia poate dura de la câteva săptămâni la peste un an.

De ce ar putea copiii să aibă nevoie de kinetoterapie?

Procesul de kinetoterapie presupune a ajuta copilul să se miște sau să-și folosească altfel corpul, într-un mod mai sănătos. Dar modul exact în care terapia fizică poate ajuta un copil, depinde de situația lui specifică.

Pe de altă parte, avem de-a face cu cazurile în care s-au produs unele leziuni sportive, care pot beneficia și de kinetoterapie. Dacă copilul tău își rupe ACL (ligamentul cruciat anterior, la nivelul genunchiului) în timp ce joacă fotbal, va trebui să-și refacă forța în picior, mai ales dacă va fi supus și unei intervenții chirurgicale. Un kinetoterapeut îl va ajuta să-și repună în funcțiune piciorul pentru a-și construi în siguranță forța, pentru a recâștiga controlul muscular complet și pentru a ușura durerea cauzată de rănire.

Cum să previi și să tratezi?

O evaluare posturală adecvată este primul pas fundamental pentru identificarea posibilelor modificări ale corpului. Prin exerciții specifice, studiate în funcție de caracteristicile fizice ale copilului și desfășurate continuu, copilul va fi însoțit pe drumul de reeducare posturală, care îi va învăța să își asume treptat, dar definitiv, poziția corectă, corectând obiceiurile și pozițiile dăunătoare înainte ca acestea să ducă la modificări ireversibile.

Cu cât este mai repede identificată perturbarea și gimnastica corectivă, constantă și continuă, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Astfel încât copilul să devină din nou capabil să își asume poziția corectă și să o mențină.

Kinetoterapia ajută copiii să-și îmbunătățească imaginea de sine, să fie mai disponibili și mai deschiși la învățare. Dar și să dezvolte abilități senzori-motorii și să-și rafineze abilitățile relaționale. Contrar credinței populare, abilitățile psihomotorii nu sunt doar o terapie valabilă în prezența unor tulburări sau patologii, dar și un sprijin important pentru o dezvoltare armonioasă și echilibrată a celor mici.

Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți

Respectând etapa de dezvoltare a copilului, abilitățile psihomotorii urmăresc să faciliteze conștiința de sine și abilitățile expresive destinate descoperirii corpului, spațiului, timpului și relației cu sine, cu obiectele și cu aproapele.

Copilul tău poate avea nevoie de kinetoterapie și pentru a trata:

  • Leziuni de suprasolicitare;
  • Recuperarea după operație;
  • Întârzieri de dezvoltare;
  • Leziuni la cap;
  • Boli musculare;
  • Defecte congenitale;
  • Tulburări genetice.

Oricare dintre aceste condiții poate afecta capacitatea unui copil de a merge, de a vorbi și de a crește. Dar multe dintre ele pot fi prevenite sau îmbunătățite cu ajutorul terapiei fizice. Fizioterapeuții folosesc o varietate de tratamente și activități pentru a ajuta copilul să rămână cât mai independent posibil.

Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți. Metode și tratamente

Fiecare kinetoteraput și fiecare copil sunt diferiți. Deși niciun tip de terapie fizică nu va funcționa în fiecare situație, fizioterapeutul copilului tău ar putea folosi o serie de activități și tratamente obișnuite. Mixul exact va depinde de nevoile individuale ale copilului aflat în tratament. Tratamentele potențiale includ:

  • Activități de echilibru și coordonare pentru a îmbunătăți controlul muscular al copilului;
  • Joc adaptiv pentru a ajuta copilul să lucreze în jurul unei dizabilități permanente;
  • Terapie acvatică pentru a reduce impactul articulațiilor;
  • Exerciții de antrenament pentru creșterea forței;
  • Exerciții de flexibilitate pentru gama de mișcare a copilului în cauză;
  • Proceduri pe bază de căldură, frig, masaj, ultrasunete sau electroterapie pentru a îmbunătăți circulația în jurul unei leziuni;
  • Instrucțiuni tehnice pentru a îmbunătăți forma și postura și pentru a evita rănile viitoare.

Siguranță și confort

În unele cazuri, copilul se poate plânge că se simte mai incomod după fizioterapie decât înainte. Cu toate acestea, o anumită cantitate de disconfort după sesiunile active este normală. Procesul de terapie presupune lucrul unor zone slabe și delicate, care îl pot obosi pe copil și îl pot face să sufere. Dar, dacă copilul semnalează o durere ce pare neobișnuită sau puternică, nu ezita niciodată să discuți cu terapeutul copilului.

 

My title page contents