Beneficiile laptelui de măgăriță. De ce să bei lapte de măgăriță

Beneficiile laptelui de măgăriță nu sunt atât de cunoscute pe cât ar merita. Ba chiar multe persoane sunt reticente când vine vorba de a consuma acest tip de lapte. Și totuși, de ce să bei lapte de măgăriță?

 

Beneficiile laptelui de măgăriță. Puțină istorie

Acest lapte a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp, pentru proprietățile hidratante și regenerative ale țesuturilor, de către mari personalități din istorie (mai ales de către Cleopatra, Nefertiti și Poppea). Laptele de măgăriță a fost utilizat pe scară largă în antichitate. Regina Egiptului, Cleopatra, făcea băi în lapte de măgăriță pentru a-și menține frumusețea și tinerețea pielii.

Beneficiile laptelui de măgăriță. Ce conține acest lapte?

Laptele de măgăriță are un conținut redus de grăsimi și proteine, dar un procent ridicat de lactoză, comparativ cu cel de vacă. Este de asemenea, bogat în omega-3, grăsimi polinesaturate care protejează împotriva bolilor cardiace și în probiotice, microorganisme care reechilibrează flora intestinală. Laptele de măgăriță este ușor de digerat, deoarece nu conține cazeină coagulabilă și are puțină grăsime. Compoziția laptelui de măgăriță este remarcabilă. Acesta conține vitamine (A, B1, B2, B6, D, C, E), minerale și oligoelemente (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, zinc), imunoglobuline (lactoferină, lactoperoxidază), acizi grași Omega 3 și Omega 6.

Beneficiile laptelui de măgăriță. Ideal pentru nou-născut

Laptele de măgăriță este cel mai apropiat de laptele matern. Pe vremuri, dacă o mamă nu putea să alăpteze, ea folosea lapte de măgăriță pentru a-și hrăni copilul. În plus, laptele de măgăriță a fost utilizat foarte mult până la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru hrănirea sugarilor. Fermele de măgărițe au fost localizate în apropierea spitalelor cu secții de maternitate. În prezent, laptele artificial este capabil să reproducă compoziția nutrițională a laptelui matern, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Cu toate acestea, ceea ce nu poate fi reprodus în laborator la fel de ușor este bogăția de anticorpi și substanțe bactericide (cum ar fi lizozim) prezente în laptele matern, utile pentru creșterea corectă a nou-născutului. Laptele de măgăriță s-a dovedit eficient și util în acest caz, deoarece compoziția sa nutritivă este foarte asemănătoare cu cea a laptelui matern, și din ce în ce mai mulți pediatri îl recomandă. Atunci când copiii nu pot fi alăptați sau au o alergie la laptele de vacă, printre diferitele terapii ipoteze, laptele de măgăriță este, prin urmare, considerat cel mai bun.

S-a dovedit că este capabil nu numai să hrănească cu risc scăzut de alergenitate, ci și să permită nou-născutului să-și construiască un sistem imunitar complet (datorită prezenței ridicate a lizozimei și lactoferinei), favorizând protecția împotriva atacurilor infecțioase, în special respiratorii și intestinale.

Beneficiile laptelui de măgăriță. Cui i se mai recomandă

Fiind foarte hrănitor și o bună sursă de energie, se recomandă persoanelor vârstnice și invalide, convalescenților, sportivilor (în special celor care desfășoară activități de aerobic) și celor alergici la proteinele din laptele de vacă (beta-lactoglobulină).

O alternativă este reprezentată de laptele de soia, la care totuși, se poate dezvolta alergie. La fel și în urma consumului de lapte de capră. Laptele de măgăriță (colectat și depozitat în bănci speciale de lapte) ar fi soluția ideală, dar în multe locuri disponibilitatea acestuia este foarte limitată.

Unele studii au arătat clar că laptele de măgăriță poate fi tratamentul ideal pentru persoanele alergice. Nu este bun însă pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Această substanță fiind prezentă în mod abundent în laptele de măgăriță, responsabilă pentru gustul său dulce și delicat. Și tocmai lactoza este cea care favorizează o absorbție mai mare a calciului, care este indispensabil pentru tratamentul bolilor precum osteoporoza. Prin urmare se sugerează consumul zilnic de lapte de măgăriță pentru femeile aflate la menopauză. În cele din urmă, conținutul redus de lipide permite acestui lapte să devină parte din dieta zilnică obișnuită. În special, în cazul celor care intenționează să piardă în greutate.

De asemenea, este indicat în boli de piele, cum este psoriazisul. Recomandat persoanelor cu probleme intestinale, laptele de măgăriță regenerează flora intestinală și luptă împotriva constipației. Promovează detoxifierea hepatică. Reduce efectul tusei și al bronșitei cronice. Întărește imunodeficiența în timpul chimioterapiei sau al bolilor pe termen lung. Reduce oboseala, în caz de stres, examen, boală.

Pentru a urma o cură cu lapte de măgăriță se recomandă să bei 20 ml de lapte pe zi, timp de o lună.

Versatil în bucătărie și folosit în cosmetică

În bucătărie este potrivit pentru orice tip de consum (pentru deserturi, piureuri, înghețate, budinci și produse de panificație). Chiar și produsele cosmetice fac uz de proprietățile acestui lapte. De fapt, se pare că această hrană prețioasă contribuie la hidratarea, hrănirea și calmarea oricărui tip de dermă. În special a celei cu tendințe alergice.

Un lapte rar și prețios

Măgărița dă doar 1 l de lapte pe zi, ceea ce explică raritatea acestui lapte. De asemenea, capacitatea de stocare a laptelui de măgăriță este foarte scăzută, ceea ce explică și raritatea acestuia pe piață.

Contraindicații

Așa cum am amintit mai sus, lactoza este un zahăr care dă laptelui de măgăriță gustul său dulce și delicat. Cu toate acestea, prezența lactozei face ca laptele de măgăriță să fie contraindicat persoanelor care suferă de intoleranță la acest zahăr. De altfel, cam singura contraindicație.

 

 

My title page contents