Tu știi care sunt beneficiile oțetului de mere pentru sănătate și frumusețe? Oțetul de mere este util în bucătărie și pentru sănătate datorită numeroaselor substanțe benefice pe care le conține din abundență. Săruri minerale, enzime, acizi din fructe, vitamine: un amestec de elemente foarte bun pentru corpul nostru.
Există multe tipuri pe piață, dar pentru a alege oțetul de mere corect trebuie să te concentrezi asupra unor caracteristici inconfundabile. Oțetul „adevărat” de mere nu este limpede, dar aspectul ușor tulbure și neclar este acela care asigură prezența enzimelor, a fibrelor și a pectinelor.
Beneficiile oțetului de mere sunt numeroase: este un aliat al siluetei, ajută în obținerea stării de sațietate și pentru a reduce consumul de sare. Conține antioxidanți și este, de asemenea, folositor pentru îngrijirea pielii și a părului .
Cum se consumă: cel mai bun mod de a beneficia de toate proprietățile sale este de a dilua o lingură (20 ml) într-un pahar cu apă (200 ml), de preferință, în condiții de repaus alimentar timp de 2/3 săptămâni.
Beneficiile oțetului de mere. Oțet de mere te ajută să pierzi în greutate
Oțetul din mere ajută la eliminarea toxinelor și la curățarea ficatului și a intestinelor. Acesta favorizează digestia și previne fermentarea, evitând astfel balonarea, datorită enzimelor digestive în care este bogat. De fapt, este foarte util în cazul arsurilor la stomac și al digestiei lente. Acțiunea de dezintoxicare este apoi combinată cu efectul său diuretic, având ca rezultat evitarea acumulării de grăsimi și lichide care îngreunează corpul.
Oțetul de mere este, de asemenea, hipocaloric și stimulează metabolismul. Este considerat un ajutor pentru a pierde în greutate, nu doar pentru că acesta conține puține calorii și favorizează purificarea. Poți să-l folosești pentru preparate cu legume, crude și fierte, fără a fi nevoie să utilizezi nici măcar sare, care este foarte dăunătoare pentru că produce retenția apei și celulita .
Și totuși, oțetul de mere are o putere de sațietate mare, datorită acidului acetic, și ajută la o digerare mai bună când ai avut o masă deosebit de grea.
Valori nutriționale
Oțetul din oțet este bogat în minerale și vitamine utile pentru sănătate :
- magneziu
- potasiu
- fosfor
- vitaminele A, C și E
- vitaminele B1, B2, B6
- acid acetic
- beta-caroten
- acizi de fructe
Beneficiile oțetului de mere pentru sănătate
Bactericid. Oțetul de mere este deosebit de util împotriva bacteriilor care afectează zona intestinală, provocând diaree și alte tulburări. Pentru a-ți recăpăta sănătatea și nivelul corect al acidității, este util să bei unul sau două pahare cu apă și oțet în fiecare zi. Preferabil pe stomac gol.
Fluidizează sângele. Datorită bogăției de săruri minerale, în special potasiu, oțetul de mere facilitează circulația sângelui, reduce inflamația și întărește vasele de sânge.
Anti-inflamator. Capacitatea sa de a dizolva inflamația îl face potrivit pentru tratarea tusei, a durerii în gat și a laringitei. În aceste cazuri, clătirea cu oțet de mere ajută în ușurarea stărilor de rău la nivelul gâtului, chiar dacă la început poate arde puțin. Sau poți să-l utilizezi pentru inhalările clasice, în special în timpul nopții, înainte de a merge la culcare.
Antioxidant. Vitaminele care se găsesc din abundență în acest oțet, împreună cu beta-carotenul, încetinesc radicalii liberi și contracarează îmbătrânirea celulelor. Beneficiile sunt observate mai ales pe pielea feței și a corpului.
Remediu împotriva mușcăturilor de insecte. Oțetul de mere reduce senzația de usturime și mâncărime cauzată de mușcăturile de insecte, în special de țânțari. Aplici oțetul de mere cu ajutorul unei comprese de bumbac, prin tamponare direct pe locul înțepat.
Oțetul de mere ca remediu natural
Micoză. Oțetul din oțet este util pentru tratarea infecțiilor fungice, în orice parte a corpului. Poți aplica oțet direct pe zona afectată sau poți turna în apa băii, atunci când faci baie. Nu mai mult de unul sau două pahare.
Păr. Poți distribui oțetul de mere direct pe păr pentru o mască revitalizantă, ceea ce îl face moale, sănătos și strălucitor. Îl poți folosi și pentru unghii, trecând peste acestea cu un tampon de bumbac îmbibat în oțet. Lași apoi să acționeze câteva minute. Repetarea tratamentului în mod regulat ajută la obținerea unor rezultate semnificative.
Probleme de piele. Pe pielea feței și a corpului poți aplica local oțet de mere cu o dischetă de bumbac. După ce menții compresa pentru câteva minute, clătești locul cu apă călduță și completezi cu un jet de apă rece, benefică pentru ten. În acest fel, repari diferite probleme de piele, cum ar fi acnee, iritație și înroșire .
Beneficiile oțetului de mere în bucătărie
În comparație cu oțetul de vin alb utilizat frecvent în bucătărie, oțetul de mere are un gust mai delicat, care nu predomină peste cel al altor produse alimentare. De aceea este excelent utilizat sub forma brută: la salate de legume, vinaigrette, dressing pentru carne și pește. Este, de asemenea, bun peste legume gătite, în special la grătar sau la abur. Oțetul de mere este, de asemenea, foarte util pentru pregătirea conservelor, deoarece împiedică să se formeze toxina botulinică.
Efectele secundare ale oțetului de mere
Oțetul de mere are, de asemenea, contraindicații sau mai degrabă efecte secundare, mai ales când este utilizat prea des. În special, poate distruge smalțul dinților și poate fi prea agresiv pentru cavitatea bucală, cauzând leziuni mici. De asemenea, poate provoca greață, erupții cutanate sau dureri abdominale. Folosește-l cu moderație.