Consumă 15 alimente antistres și trăiește zile mai bune!

Consumă 15 alimente antistres – Pentru a-ți susține corpul în situații stresante și pentru a-i oferi creierului suficientă energie, este important să ai o dietă echilibrată. De aceea, vom descoperi împreună ce alimente sunt bune pentru nervi, pentru a combate stările de stres.

Hrana ideală pentru sistemul nervos evită nivelurile scăzute de energie și are un conținut scăzut de calorii. Pentru a oferi creierului energie pe termen lung, organismul are nevoie de anumite substanțe nutritive. Acestea sunt în principal proteine de înaltă calitate, carbohidrați complecși, vitamine și minerale. Din păcate, ciocolata sau gustările sărate sunt destul de nepotrivite ca aliment pentru calmarea stresului, deoarece nu oferă suficienți nutrienți. Așadar, în situații stresante, e de preferat să consumi alimente precum produse din făină integrală, leguminoase, nuci, fructe și legume proaspete. De asemenea, este foarte important să bei suficientă apă în fiecare zi.

Care este cea mai bună hrană pentru ameliorarea stresului? Consumă 15 alimente antistres!

Aceste alimente oferă nervilor tăi nutrienți importanți și ajută corpul să nu se streseze atât de ușor. Iată ce alimente te ajută să ai zile mai bune și fără stres:

1. Cereale integrale

Este esențial să ai un mic dejun bazat pe cereale integrale, precum fulgii de ovăz și pâinea integrală. Ele te ajută să te simți sătul mai mult timp, să menții constant nivelul zahărului din sânge și să eliberezi serotonina, un hormon cunoscut pentru proprietățile sale relaxante. În plus, mestecatul reduce anxietatea.

Vitamina B1 conținută în fulgii de ovăz este bună pentru nervi, deoarece dacă este luată în cantitate suficientă, ajută la funcționarea normală a sistemului nervos. De asemenea, ovăzul conține carbohidrați complecși care sunt folosiți mai lent și mai uniform de corpul nostru. Pentru a te pregăti pentru o zi plină, îți poți prepara un mic dejun cu fulgi de ovăz combinați cu nuci, banane, fructe bogate în vitamina C sau un musli antistres. Toate acestea sunt alimente sunt bune pentru nervi.

2. Ceai fierbinte

Studii recente arată că ceaiul sau alte infuzii fierbinți au un efect calmant asupra organismului nostru.

3. Fructe uscate

În special, nucile, migdalele și fisticul ar trebui consumate pe tot parcursul zilei, deoarece conțin grăsimi sănătoase care ajută la combaterea stresului. Fructe precum nucile, fisticul și alunele conțin multă vitamina B și vitamina E.

Datorită conținutului ridicat de vitamina B și magneziu, nucile sunt cel mai bun aliment pentru nervi. În plus, vitamina E conținută în nuci ajută celulele organismului împotriva stresului oxidativ, dacă este luată în cantități suficiente, prin radicalii liberi. Vitamina B3 sau niacina contribuie, de asemenea, la o funcție psihologică normală.

4. Alimente bogate în vitamina C

Alimentele bogate în vitamina C contracarează procesele inflamatorii și ne întăresc sistemul imunitar. Acestea conțin flavonoide și ne ajută corpul să lupte împotriva stresului și chiar să îl prevină. În plus, aceste alimente mențin sistemul imunitar în echilibru. Alege să consumi portocale, mandarine, afine, căpșuni și, dintre legume, spanac.

5. Ciocolată neagră

Ciocolata neagră, cu proprietatile sale relaxante crește serotonina și reduce cortizolul, hormonul stresului. Cu toate acestea, ai grijă să o consumi cu moderație.

6. Pește bogat în acizi grași

Unii pești precum somonul, tonul și sardinele sunt bogați în acizi grași Omega-3 care ajută la combaterea inflamației, o consecință a stresului. În plus, acestea conțin o bună varietate de vitamine, care mențin corpul puternic. De asemenea, par să îmbunătățească funcționarea creierului. În plus, vitamina B2 conținută de pește ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la funcționarea normală a sistemului nervos.

7. Lapte cald

Ca și o ceașcă de ceai, laptele cald are un efect calmant. Este o sursă de triptofan, un ingredient cheie în producerea serotoninei. Zahărurile din lapte, ca toți carbohidrații, acționează asupra serotoninei din creier. Consumă alături de lapte și un biscuit din făină integrală, pentru a obține mai multă glucoză.

8. Legume și leguminoase

Leguminoasele precum fasolea, năutul și lintea sunt furnizori excelenți de vitamina B1 si magneziu. Vitamina B1 este denumită și „vitamina nervilor”, deoarece contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și a psihicului. Totodată, faptul de a mesteca legume precum morcovii sau țelina ajută la ameliorarea tensiunii si a anxietății.

9. Apă

Lichidele din corp se pierd chiar si iarna, nu doar vara, chiar daca nu transpiri. Acesta este motivul pentru care pielea devine atât de uscată. De aceea, hidratarea este esențială pentru a lupta împotriva stresului, deoarece menține fluidele care circulă în organism și un echilibru adecvat de electroliți care ajută nervii și mușchii să funcționeze bine. Așadar, nu uita să bei apă!

10. Avocado

Avocado este bogat în vitamina B, magneziu și potasiu, care poate scădea tensiunea arterială. Ajută la menținerea echilibrului în activitatea musculară și fluidă. Atunci când sunt luate în cantități suficiente, atât vitamina B2, cât și magneziul și potasiul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos.

11. Chili

Un aliment care întărește nervii precum chili conține de două ori mai multă vitamina C decât lămâile. Prin urmare, este ideal pentru completarea vitaminei C după o perioadă deosebit de stresantă. În plus, ardeiul iute conține alte oligominerale, cum ar fi magneziu și fier, care ajută la reducerea oboselii și a anxietății.

12. Spanac

Pe lângă un conținut ridicat de magneziu, spanacul are si vitamina B6 si potasiu. Ambele contribuie la o funcționare normală a sistemului imunitar. Spanacul conține, de asemenea, calciu, care contribuie la transmiterea normală a semnalului între celulele nervoase. Pentru a păstra cât mai mulți nutrienți valoroși, spanacul proaspăt trebuie fiert la abur pentru scurt timp, nu în apă.

13. Cacao

Cu siguranță, ciocolata este cel mai reconfortant aliment. Însă nu orice tip, ci ciocolata neagră care conține o cantitate mare de cacao. De fapt, pudra de cacao neîndulcită este bogată în aminoacid triptofan, pe care organismul nostru îl transformă în hormonul fericirii, serotonină, și, prin urmare, scade nivelul de stres. Pe de altă parte, ciocolata cu lapte conține puțină cacao în comparație cu ciocolata amară și prea mult zahăr pentru a fi un aliment sănătos pentru nervi.

14. Consumă 15 alimente antistres: Banane

Bananele, ca și ciocolata neagră, conțin aminoacidul triptofan, de care organismul are nevoie pentru producerea hormonului fericirii, serotonina. Prin urmare, sunt  o alternativă bună la ciocolată. În banane există și alți nutrienți precum vitamina B6, magneziu, potasiu și fosfor. În plus, oligoalimentul cu zinc, dacă este absorbit suficient, contribuie la protecția celulelor de stresul oxidativ și la funcția cognitivă normală.

Reține: cu cât banana este mai coaptă, cu atât conține mai mult zahăr.

15. Ouă

Cu excepția vitaminei C, toate vitaminele importante sunt conținute în ouă. Ouăle pentru micul dejun oferă vitamina B12 și vitamina D. Vitaminele se găsesc atât în ​​gălbenuș cât și în albușul de ou. În gălbenuș sunt puțin mai mulți microconstituenți.

My title page contents