Tu știi care sunt beneficiile strugurilor? Descoperă 9 dintre ele! Pentru că dacă e septembrie, atunci e vremea strugurilor.
Consumăm struguri în cele mai diverse moduri: de la struguri simpli de masă, până sub formă de stafide în deserturi, fără a uita vinul. Cu toate acestea, puțini cunosc adevăratele proprietățile benefice ale strugurilor.
Beneficiile strugurilor. Iată 9 motive bune pentru a integra strugurii într-o dietă sănătoasă:
1. Au un gust care place tuturor
Gustul dulce al strugurilor este un semn clar că aceștia sunt bogați în zaharuri. Mai exact, în zaharuri direct asimilabile: glucoză, fructoză, levuloză, manoză. Datorită gustului zaharat, strugurii sunt iubiți chiar și de către copii. Dar, mare grijă la zahărul din sânge!
2. Beneficii pentru inimă
Strugurii sunt foarte bogați în flavonoizi, componente esențiale pentru fiziologia plantelor și care au proprietăți diferite asupra sistemului nostru cardiovascular. Flavonoidele sunt antioxidanții naturali prin excelență. Prin urmare, aceștia inhibă formarea radicalilor liberi de oxigen (ROS) și oxidarea colesterolului rău-LDL, care sunt printre principalele cauze ale arteriosclerozei.
3. Poți obține un suc delicios
Sucul de struguri este un puternic antioxidant. Un singur pahar de suc de struguri este egal cu aportul antioxidant al unei porții mari de fructe și legume. Dar, totodată, sucul de struguri are tot concentratul de zahăr al acestui fruct, motiv pentru care este cu siguranță una dintre cele mai bune alternative la zahăr. Ce zici dacă adaugi un pic de suc de struguri, fără adaos de zahăr, într-o ceașcă de ceai verde? O băutură ideală pentru a-ți păstra concentrarea mentală activă.
4. Un ceas cu alarmă
În struguri există și quercetină în cantități mari, un flavonoid prezent în strugurii roșii, care este o sursă extraordinară de energie, capabilă să ofere energie celor care suferă de epuizare. De asemenea, oferă sprijin în practicarea sportului, în general.
5. Conțin resveratrol
Secretul proprietăților benefice ale strugurilor, în special al soiului negru, stă în coaja acestora, bogată în resveratrol. Un fenol care protejează planta de bacterii și ciuperci. La om, resveratrolul, pe lângă acțiunea sa antibacteriană, demonstrează proprietățile sale anticancerigene și capacitatea sa de a proteja inima, făcând sângele mai fluid și evitând formarea plăcilor trombotice.
6. Beneficii pentru piele
Antioxidanții conținuți de struguri asigură, de asemenea, o elasticitate și o frumusețe mai mare pentru piele, pentru un efect antirid extraordinar. De altfel, se spune că romanii antici știau acest lucru bine, astfel că, la sfârșitul verii, se bucurau de ampeloterapie, adică de o cură de struguri în scop terapeutic, pentru a purifica întregul organism.
7. Oase mai puternice
În struguri există, de asemenea, cantități excelente de minerale, iar printre acestea se remarcă borul. Acest mineral facilitează absorbția calciului în oase și ajută la prevenirea osteoporozei. De asemenea, borul este capabil să obțină toată energia din zaharuri care vor servi la menținerea eficientă a funcției creierului și a memoriei.
Sugestie: combină strugurii cu semințe de susan. Astfel, borul va ajuta la absorbția calciului conținut în susan!
8. Senzație de foame? Nu uita de stafide!
Chiar și în starea uscată (sub formă de stafide), strugurii nu își pierd proprietățile benefice! Se pare că stafidele sunt capabile să reducă senzația de foame, deoarece sunt capabile să crească nivelul de leptină din sânge, un hormon care comunică creierului senzația de sațietate. Pentru aceasta, stafidele ar putea fi foarte utile în prevenirea supraponderalității și a obezității.
9. Totul se consumă de la struguri
Chiar și semințele! Semințele, de fapt, conțin diverse substanțe, cum ar fi celuloză, amidon, taninuri și, mai presus de toate, ulei. Uleiul din semințe de struguri conține 70% acid linoleic, un acid gras polinesaturat esențial, care este utilizat pentru a curăța sângele de colesterolul prezent în exces. Pentru a beneficia de această proprietate, trebuie să alegi ulei de semințe de struguri presat la rece, nerafinat și să îl consumi crud.