Beneficiile terciului de ovăz merită cunoscute de către toată lumea. Boabele de ovăz sunt foarte bogate în proprietăți benefice. Ovăzul poate fi consumat ca atare, dar și sub formă de fulgi. De asemenea, mai poți obține un excelent lapte vegetal din ovăz. Ovăzul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind considerat un aliment bogat în substanțe nutritive, care nu ar trebui să lipsească din alimentația de zi cu zi.
Făina de ovăz este un produs obținut prin măcinarea boabelor nedecorticate de ovăz, care sunt bogate într-o celuloză nedigerabilă pentru organismul uman. Deși făina de ovăz este foarte bogată în proteine, nu le conține pe cele care alcătuiesc glutenul. Prin urmare, utilizată simplă, făina de ovăz nu este un ingredient potrivit pentru prepararea de alimente dospite, cum ar fi pâinea. Făina de ovăz este, de asemenea, foarte bogată în grăsimi, deci nu este foarte potrivită pentru cei care urmează o dietă. Cu toate acestea, este un aliment cu indice glicemic scăzut, deci potrivit pentru producerea de alimente pentru diabetici. Are un conținut ridicat de vitamina B1 și zinc. Amestecată cu făină de grâu, făina de ovăz poate fi folosită pentru a face pâine, pizza sau biscuiți.
Beneficiile terciului de ovăz pentru organism
Ovăzul este o sursă de carbohidrați cu digestie lentă
Nu provoacă niveluri ridicate de insulină. În acest fel, oferă organismului energie pe termen lung. De obicei, ovăzul este bine tolerat chiar și de cei care suferă de boală celiacă. Conform unor studii, ovăzul, dacă nu este contaminat de alte cereale, are o toxicitate aproape zero pentru celiaci. Un studiu realizat de experți de la Universitatea Politehnică din Marche și Universitatea Urbino, a inclus ovăzul cultivat în mod natural printre cerealele organice de calitate. Ovăzul este considerat un excelent aliat împotriva foamei pe fond nervos, a constipației și a bolilor celiace.
Conținutul ridicat de fibre asigură buna funcționare a intestinelor și ajută la digestie. De asemenea, oferă o contribuție valoroasă pentru reducerea colesterolului. Ovăzul conține compuși fenolici azotici, un grup unic de antioxidanți care se numesc avenantramide. Acestea sunt antiinflamatoare puternice care ne pot proteja de tumori și inhibă proliferarea celulelor canceroase.
Este cereala cea mai bogată în proteine (12,6-14,9%) și acizi grași esențiali, cum ar fi acidul linoleic. Conținutul său de fibre solubile este important pentru apetitul și pentru normalizarea greutății corporale.
Ovăzul este o hrană sățioasă și fortifiantă, recomandată copiilor și convalescenților
Ovăzul este important pentru sinteza proteinelor datorită conținutului lor de lizină, care este mai mare decât alte cereale. Este benefic pentru toată lumea și îi ajută pe vegetarieni și vegani să asimileze aminoacizii esențiali necesari pentru formarea proteinelor. Așa cum știm deja, lizina este prezentă mai ales în leguminoase. În timp ce este rară în cereale (cu excepția ovăzului, care conține o cantitate mai mare). De aceea, pentru a obține proteine complete, se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoasele în rețete sau consumarea ambelor alimente în timpul zilei.
Beneficiile terciului de ovăz în bucătărie
Până de curând, fulgii de ovăz erau cunoscuți în principal ca ingredient fundamental pentru a prepara musli pentru micul dejun. Exact așa putem gusta ovăzul la începutul zilei, adăugând fructe oleaginoase, precum migdale și alune, fructe proaspete de sezon și fructe uscate, cum ar fi stafide, smochine sau prune. Puțină scorțișoară va da terciului de ovăz un gust aparte. Fulgii de ovăz sunt un ingredient foarte versatil. Pot fi adăugați atât la preparate dulci, cât și sărate. Chiar și în supe poți adăuga fulgi de ovăz sau într-un piure de legume.
Terciul de ovăz se prepară cu fulgi de ovăz, apă sau lapte, amestec care se fierbe la foc mediu. Adaugi și un praf de sare și continui să amesteci compoziția. Când ajunge la punctul de fierbere, dai focul mai încet și amesteci încă 5-6 minute, pana se omogenizează întreaga compoziție. Poți să adaugi apă sau lapte dacă vrei să aibă o compoziție mai lichidă.