Beneficiile uleiului de cătină pentru sănătate și frumusețe. Tu știi care sunt acestea? Uleiul de cătină este utilizat pe scară largă în cosmetologie. Să descoperim împreună care sunt avantajele (dar și contraindicațiile) unei măști preparate cu acest ingredient.
De fapt, cătina poate avea un impact semnificativ asupra aspectului general al pielii, unghiilor și părului.
Beneficiile uleiului de cătină. Proprietăți cosmetice ale uleiului de cătină
- efect antiinflamator și antiseptic;
- întărește foliculii de păr;
- hrănește și înmoaie pielea;
- crește elasticitatea pielii;
- ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
Nu uita, uleiul de cătină are un efect puternic de colorare. Prin urmare, cea mai obișnuită utilizare a acestui ulei acasă, sub formă de măști de față, nu este întotdeauna cea mai bună idee. Pentru a evita acest efect de colorare puternic, poți amesteca cătina cu alte ingrediente. Și, de asemenea, să nu ții masca pe față prea mult timp: 10 minute pentru pielea subțire și sensibilă, 15 minute pentru pielea normală. De asemenea, asigură-te că nu ai alergie la cătină. La final, după ce ai clătit masca de pe față, trebuie să aplici un hidratant.
Atenție: nu aplica această mască mai mult de o dată pe săptămână!
Contraindicații ale uleiului de cătină
Dacă te confrunți cu o intoleranță sau o alergie, măștile de cătină sunt strict interzise. Pielea de pe față poate deveni roșiatică și se poate acoperi cu pete. Uleiul de cătină, nu este recomandat, de asemenea, în cazul în care există procese inflamatorii în vezica biliară, stomac, ficat, precum și în timpul sarcinii și perioada alăptării. Chiar și simplul miros poate declanșa stare de greață!
Cum să pregătești o mască cu ulei de cătină
După pregătire, masca trebuie aplicată imediat deoarece, a doua zi va fi ineficientă. Mare atenție când pregătești masca, deoarece pătează și este dificil de spălat.
Pregătește masca așa:
3 linguri de lapte fierbinte;
1 linguriță de ulei de cătină;
1 linguriță de miere;
1 linguriță de brânză de casă (ricotta) cu conținut scăzut de grăsime.
Dizolvi mierea în lapte, adaugi uleiul și brânza. Aplică masa netedă pe față și las-o să acționeze timp de 15 minute (dacă pielea este sensibilă, las-o doar 10 minute).
Beneficiile uleiului de cătină. De ce este bună cătina pentru piele?
Este o protecție solară naturală. Uleiul derivat din pulpa fructelor de cătină conține cantități semnificative de carotenoizi, pigmenți vegetali care dau fructelor și legumelor nuanțe roșii, portocalii și galbene. Un aport mare de carotenoizi oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de arsuri solare și cancer de piele. Efectele benefice ale carotenoidelor asupra pielii sunt deosebit de puternice atunci când alimentele bogate în aceste substanțe sunt consumate în asociere cu surse de vitamina E.
Ajută la vindecarea rănilor. Producătorii și furnizorii de ulei de cătină susțin că acesta este un remediu natural bun pentru vindecarea rănilor.
Alte proprietăți benefice ale uleiului de cătină
Beneficii cardiovasculare. Un studiu, realizat pentru a studia efectele uleiului de fructe de cătină pe anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, a descoperit că uleiul de cătină are efecte benefice asupra coagulării sângelui la bărbații sănătoși. Acest lucru arată, prin urmare, că uleiul poate avea efecte cardiovasculare bune.
Proprietăți detoxifiante. Se pare că uleiul de cătină poate reduce concentrația de aflatoxine în ficat, limitând efectele negative ale acestuia. Aflatoxinele sunt toxine care se găsesc în cereale și nuci contaminate cu ciuperci care produc aceste substanțe toxice. Aflatoxinele sunt legate de afecțiuni critice, care includ necroză hepatică acută, ciroză, probleme digestive și cancer hepatic.