Astăzi vom etala aici beneficiile cătinei cu miere.

Cât este mierea de bună – atât din punctul de vedere al gustului cât și al valorii nutriționale – știe toată lumea. Și despre fructele de cătină avem numai cuvinte de laudă. Dar să le vedeți împreună! Astăzi vom etala aici beneficiile cătinei cu miere.

 

În special în sezonul rece, când virozele circulă cu viteză amețitoare, preocuparea predilectă este să căutăm metode și produse pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. Chiar dacă produsele farmaceutice ne îmbie din reclame, zic să dăm credit mai întâi naturii. Ne-a dovedit – nu o dată – că are puteri vindecătoare nebănuit de mari. Acest lucru este valabil și pentru produsele stupinei, și pentru roadele pământului. Ne referim la miere și la cătină, veritabilul gingseng românesc. Dacă nu știi care sunt beneficiile cătinei cu miere și nu ai folosit niciodată acest miraculos preparat, a venit vremea să o faci.

Beneficiile cătinei cu miere

Amestecul de miere și cătină excelează prin proprietățile sale antioxidante, aflându-se în prima linie când vine vorba despre produse pentru întărirea sistemului imunitar. Și nu ne referim numai la componenta de prevenție ci și la cea de tratament a răcelilor și celorlalte tipuri de viroze respiratorii. Ușor asimilabilă de către organism, cătina cu miere are efect antibacterian și bacteriostatic.

Știai că…
… mierea cu cătină are un conținut de microelemente similar sângelui uman?

Am fi superficiali să spunem că stimularea imunității organismului este singura virtute a miraculosului preparat. Atât cătina cât și mierea, dar mai ales împreună, reprezintă o adevărată farmacie! Dacă ne imaginăm corpul uman ca o hartă, am putea face traseul binefacerilor preparatului și n-am rata aproape nicio zonă. Pornind de la sănătatea ochilor, tratarea depresiei, migrenelor și stărilor de greață, coborâm către sistemul endocrin, probleme cardiace, digestive și hepatice. Am uitat ceva? Nu, n-am uitat: reduce nivelul colesterolului rău din organism, ajută musculatura și are proprietăți anti-îmbătrânire pe care știința le vinde pe bani grei.

Uimitoarea cătină

Micuțele bobițe portocalii, de cătină, sunt de-a dreptul uimitoare. Însăși culoarea lor este mărturia faptului că au un conținut ridicat de beta-caroten și licopen. Pe lângă acestea se mai pot lăuda cu uleiuri grase, vitaminele A, B și C, riboflavină, tocoferol, acid folic, filocinonă și zaharuri. Arbustul este atât de valoros încât bogăția lui nu stă doar în fructele pline de vitamine ci și în coaja sa, care conține serotonină. Prepară un borcan de miere și cătină și vei avea laîndemână cel mai eficient medicament și pentru ulcere, hepatită cronică, ciroză hepatică, infecții gastrointestinale și probleme ale pielii (inclusiv arsuri accidentale), diaree, urticarie, anemie sau boli ale aparatului circulator. Capacitatea de reparare pe care o are mierea cu cătină este absolut uimitoare!

Cum prepari cătină cu miere

Fără niciun efort! Este primul lucru care îmi vine în minte să-l spun. Ai nevoie doar de un kilogram de cătină și unul de miere. Este de preferat ca mierea să o procuri dintr-o sursă sigură, direct de la apicultor dacă se poate. În cea din comerț, personal, nu am încredere. Sirop gros din zahăr și apă pot să fac și eu dacă vreau… Așadar, amestecă într-un borcan mierea și cătina, închide-l ermetic și nu-l deschide timp de nouă zile. Nu te teme, cătina nu fermentează. Ți s-a părut greu? Asta e tot! Ia o linguriță de preparat în fiecare zi, dimineața, pe stomacul gol. Și dă-i și copilului tău dacă are vârsta mai mare de 3 ani. Iar dacă ne-om întâlni vreodată, vom vorbi despre asta. O să ai ce să-mi spui, sunt sigură!

My title page contents