Nu mi-e frica de otita

Cine are copii mici, are o strangere de inima atunci cand aude de otita. Pentru ca un astfel de diagnostic trezeste amintirea noptilor nedormite, a plansului si a durerii. De aceea, am pus otita sub lupa si am rugat-o pe Dr Cezarina Matei sa ne ajute sa ii dam de cap.

 

Copiii si parintii au adesea batai de cap cauzate de otita medie seroasa. Afectiunea in cauza este des intalnita la copii și reprezinta acumularea de lichid in spatele membranei timpanice in urechea medie. Cum si de ce se produce acest fenomen?

Un obstacol in calea functionarii normale a trompei lui Eustachio aduce cu sine in urechea medie o diferenta de presiune fata de mediul extern. Acest fenomen determina la randul sau acumularea de lichid din capilare in urechea medie si presionarea membranei timpanice.

Cele mai frecvente cauze ale obstructiei trompei lui Eustachio la copii sunt tumefierea mucoasei (ca urmare a rinitelor repetate), precum si hipertrofia vegetatiilor adenoidiene (polipii).

Otita seroasa poate fi acuta (evolutie sub 2-3 luni) sau cronica (evolutie peste 3 luni).

Iata care sunt principalele simptome ale bolii:

• Hipoacuzia, Otalgia

• Zgomote de lichid in timpul miscarii capului, autofonie

• La examenul otoscopic se observa timpanul rosu cu desen vascular accentuat.

Cum se previne otita seroasa?

Prin curatarea corecta a nasului si tratarea rinitelor, vegetatiilor (polipilor) si obstructiei nazale.

Cum se trateaza otita seroasa?

In primul rand, consulti un medic. De preferat, specialist ORL. Tratamentutul gemoterapic in cazul otitei seroase va fi prescris de un medic si va tine cont de toate aspectele bolii. Este vorba de o schema terapeutica personalizata.

Unele dintre componentele de baza ale acestui tratament constau in:

  • Extract din muguri de Coacaz negru (Ribes nigrum MG=D1) 20 de picaturi dimineata
  • Extract din muguri de Nuc (Junglas regia MG=D1) 20 de picaturi dimineata
  • Extract din mladite de Maces (Rosa canina MG=D1) 20 de picaturi seara

Acestor extracte de plante li se aduga Mulein Oil, direct in ureche dupa incalzire prealabila pana la temperatura corpului. Rolul lui este sa amelioreze hipersensibilitatea urechii dupa expunerea in curenti de aer. Totodata, acest extract fitoterapic de Lumanarica poate reduce starile inflamatorii de la nivelul urechii externe si medii.

 

foto Shutterstock

My title page contents