Motive pentru care să bei lapte vegetal

Lapte de origine animală sau lapte vegetal? Descoperă câteva motive pentru care să bei lapte vegetal, atunci când nu-ți mai dorești să bei din cel de origine animală.

Înainte de toate, trebuie să știi că, în cazul laptelui vegetal, beneficiile depind de materiile prime din care este fabricat laptele.

Cantitatea totală de nutrienți

Laptele de vacă este o sursă importantă de proteine – cazeină, albumină și globulină, care furnizează organismului aminoacizi esențiali. În plus, laptele obișnuit conține carbohidrați rapizi (zaharuri), macro și micronutrienți, acizi grași saturați și vitamine B, inclusiv vitamina B12 găsită numai în produsele de origine animală.

Laptele de soia conține proteine din soia, care este, de asemenea, un material de construcție pentru celule, dar diferă de laptele de vacă în conținutul de aminoacizi, lecitină și vitamina E. Cu toate acestea, nu conține mult calciu și grăsimi saturate.

Laptele de cocos este bogat în magneziu, fier, seleniu, vitamina C și potasiu, precum și proteine, grăsimi vegetale saturate sănătoase și acizi laurici, oleici, miristici și palmitici.

Laptele de migdale este bogat în calciu, potasiu, magneziu și fosfor, precum și în vitaminele E și D.

Laptele de ovăz nu conține aproape nicio proteină, dar conține carbohidrați și fibre.

Concluzia? Ambele tipuri de lapte (animal și vegetal) conțin diferite substanțe benefice, dar laptele de vacă conține vitamina B12, care este vitală pentru prevenirea anemiei.

Conținutul de calorii

Deși laptele de origine animală pare a fi mult mai nutritiv decât laptele vegetal, se pare că în realitate lucrurile nu stau chiar așa. În majoritatea cazurilor conținutul de calorii este aproape același.

Conținutul de calorii al laptelui de vacă este de 65 kcal la 100 ml. În laptele fără lactoză – 52 calorii la 100 ml.

Conținutul de calorii al majorității laptelui vegetal este aproximativ egal cu laptele de vacă (sau puțin mai puțin), dar există o detaliu neplăcut: în 90% din cazuri, producătorii adaugă zahăr în compoziția laptelui vegetal pentru a obține o aromă mai plăcută.

Iată câte calorii conțin principalele tipuri de lapte vegetal:

Migdale: 51 calorii la 100 ml;

Soia: 54 calorii la 100 ml;

Nucă de cocos: 138 calorii la 100 ml;

Fulgi de ovăz: 42 de calorii la 100 ml.

Motive pentru care să bei lapte vegetal. Capacitatea laptelui de vacă de a provoca reacții alergice

Se știe: laptele de vacă este o sursă de lactoză, iar lactoza este lider în lista alergenilor.

În schimb, în cazul laptelui vegetal, totul depinde de tipul de produs. De exemplu, fulgii de ovăz sau nuca de cocos, practic nu provoacă alergii, iar migdalele rareori, dar pentru cei care preferă laptele de soia, veștile nu sunt tocmai bune. Laptele de soia conține mai mult de 20 de tipuri de alergeni proteici care provoacă reacții cutanate, respiratorii sau digestive. Copiii sunt afectați în mod deosebit.

Iată o serie de alte motive pentru care ai putea alege să bei lapte vegetal:

Până în prezent, ființa umană este singurul mamifer care bea lapte, obținut de la alte animale, chiar și după înțărcare.

Un risc mai mare de osteoporoză și fracturi a fost stabilit la populații întregi, sau chiar doar la grupuri de persoane, care consumă lapte zilnic, în comparație cu populațiile sau grupurile care nu îl consumă.

Aportul de lapte de origine animală ar trebui să fie redus, ca o formă de prevenire a cancerului primar. În lapte există mai mulți hormoni și factori de creștere, dați vacilor pentru a le face să producă lapte chiar dacă nu sunt însărcinate.

Este un fapt stabilit că, până în prezent, laptele de vacă este unul dintre puținele alimente complete, cu excepția conținutului scăzut de fier. Este posibil ca laptele de vacă să conțină: proteine, lipide, săruri minerale, carbohidrați și vitamine.

Consumul de lapte de origine animală, chiar și în cantități mici, ca parte a unei diete conștiente, nu prezintă niciun risc pentru sănătatea noastră.

În zilele noastre există idei foarte contradictorii despre laptele de vacă. Din acest motiv, rămânând în același timp cel mai consumat tip de lapte, mulți oameni caută alternative în laptele vegetal.

Medicii și nutriționiștii sunt din ce în ce mai conștienți de problemele pe care le poate provoca laptele de vacă și, probabil, din acest motiv, laptele vegetal este tot mai prezent pe piață.

Alte aspecte pozitive ale laptelui vegetal:

  • Nu conține nici lactoză, nici colesterol;
  • Este sărac în grăsimi;
  • Are un procent ridicat de grăsimi mononesaturate și polinesaturate;
  • Are un conținut ridicat de vitamine B;
  • Oferă un aport echilibrat de sodiu și potasiu;
  • Este perfect pentru persoanele cu digestie lentă, constipație sau probleme de colon iritabil.
My title page contents