Beneficiile laptelui de soia. Proprietăți, valori nutritive și contraindicații

Beneficiile laptelui de soia.

Îți sunt cunoscute beneficiile laptelui de soia? Laptele de soia este o băutură vegetală, care poate fi folosită ca o alternativă la laptele de vacă, simplu sau introdus în rețete dulci și sărate. Dar care sunt proprietățile și valorile nutritive ale laptelui de soia ? Există contraindicații pentru utilizarea acestei băuturi vegetale?

Laptele de soia este un substitut excelent pentru laptele de vacă, deși printre diferențele nutriționale majore, acesta nu conține vitamina D și calciu, deoarece este obținut prin simpla înmuiere a boabelor de soia în apă.

Proprietățile și beneficiile laptelui de soia

  • Acest tip de lapte este ideal pentru cei care sunt intoleranți la lactoză (zahărul tipic al laptelui de origine animală) și pentru cei care au alergii la cazeină, o proteină din lapte.
  • Mai mult, la fel ca toți derivații de soia, laptele de soia nu conține colesterol. Datorită prezenței lecitinei, laptele de soia contribuie semnificativ la scăderea nivelurilor excesive de colesterol și trigliceride din sânge.
  • Laptele de soia, în comparație cu laptele de vacă, este, de asemenea, mai puțin caloric (49 calorii/100 ml). Și mai bogat în fier și are un conținut bogat în vitamine B, precum și acizi grași polinesaturați.
  • Este, de asemenea, un aliment ușor de digerat.
  • Cu toate acestea, există versiuni comerciale de lapte de soia completat cu minerale și vitamine.
  • Laptele de soia este, de asemenea, bogat în aminoacizi (de asemenea esențiali) și sărac în calorii și grăsimi. Astfel încât multe persoane aleg să-l folosească atunci când sunt la dietă. Pe lângă absența colesterolului, există și unele substanțe (izoflavone) capabile să scadă așa-numitul colesterol rău (LDL).
  • Laptele de soia este, de asemenea, un bun aliat atunci când vine vorba de controlul glicemiei. Este, de fapt, o băutură cu un indice glicemic scăzut. De asemenea, stimulează diureza și, prin urmare, promovează eliminarea deșeurilor din organism.
  • Nutrițional, pe lângă o cantitate bună de proteine, laptele de soia conține vitamine A, E, B, fibre și minerale. Există, de asemenea, lapte de soia îmbogățit cu calciu, care conține aceeași cantitate din acest mineral prețios comparativ cu laptele de vacă.
  • Unele studii au evidențiat, de asemenea, beneficiile acestei băuturi asupra echilibrului florei bacteriene intestinale și asupra îmbunătățirii simptomelor gastritei și refluxului gastroesofagian. În plus, soia și băutura obținută din ea sunt aliați excelenți împotriva osteoporozei.

Contraindicațiile laptelui de soia

Contraindicația principală a laptelui de soia constă în prezența unor fitoestrogeni sau hormoni de tip vegetal, care ar putea deranja echilibrul tiroidei și al unor organe. Există păreri destul de controversate pe această temă și unele voci spun că ar fi mai bine să se evite consumul de soia în mod regulat. În timp ce altele susțin că un consum de 2-3 ori pe săptămână nu implică riscuri.

La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, sfatul este să variezi cât mai mult. De exemplu, dacă obișnuiești să bei lapte de soia în fiecare dimineață, ar fi indicat să-l alternezi cu alte băuturi vegetale. Există acum multe astfel de băuturi disponibile: de orez, ovăz, alune, migdale, lapte de caju etc.

Atenție: este întotdeauna mai bine să ceri sfatul medicului cu privire la posibilitatea de a consuma sau nu lapte de soia, având în vedere posibilele interferențe cu unele medicamente. Persoanele care au suferit de cancer de sân, sau alte tipuri de cancer dependente de estrogen, ar trebui să evite consumul de soia.

Soia este bogată în oxalat, un tip de sare care crește formarea de piatră renală. Prin urmare, ar trebui să eviți consumul de soia și produse din soia, dacă ești predispus la formarea de pietre la rinichi. De asemenea, nu este recomandat să consumi lapte de soia atunci când ai probleme cu tiroida.

Beneficiile laptelui de soia. Soia în sarcină și în perioada alăptării

Nu este recomandat aportul de lapte de soia în timpul sarcinii și alăptării, din cauza fitoestrogenilor.

Pe perioada alăptării nu este posibil să se înlocuiască cu lapte de soia, laptele matern bogat în elemente esențiale pentru dezvoltarea nou-născutului.

Rețetă pentru prepararea laptelui de soia

Lapte de soia poate fi preparat chiar și acasă, printr-un proces destul de simplu.

Ai nevoie de:

100 g boabe de soia galbene, din agricultura ecologică

1 litru de apă (pentru gătit)

Pregătești laptele de soia așa:

Clătește boabele de soia și lasă-le la înmuiat în multă apă pentru o zi. Apoi scurge-le și clătește-le;

Pune apa pe foc până ce începe să fiarbă. Toarnă boabele de soia și amestecă fin;

După obținerea cremei, transfer-o într-un vas și fierbe-o cel puțin zece minute, amestecând constant;

Toarnă lichidul într-un alt vas, printr-o sită sau tifon, pentru a filtra lichidul (stoarce-l bine la sfârșit!);

Gata, ai obținut lapte de soia, care încă nu este gata, dar trebuie fiert o oră și apoi lăsat să se răcească înainte de a-l pune din nou în frigider;

Dacă nu îți place gustul de soia, laptele poate fi băut însoțit de o linguriță de miere aromată;

Pe lângă faptul că se obișnuiește să fie băut ca atare, laptele de soia este folosit și în bucătărie, pentru prepararea smoothie-urilor, sosului bechamel, a înghețatei, budincii, cremelor și a sosurilor.

 

 

My title page contents