Lapte de soia pentru copii. Este acest lapte potrivit sau nu pentru copii?

Lapte de soia pentru copii

Prin termenul „lapte“ putem identifica numai băutura produsă prin secreția glandelor mamare. Laptele de soia este, de fapt, utilizat pe scară largă ca înlocuitor de lapte animal în cazul intoleranței la lactoză. De asemenea, în caz de alergie la proteinele din lapte sau în cazul unei diete vegane. Prin urmare, total lipsită de produse de origine animală.

 

Caracteristicile laptelui de soia

Acest lapte vegetal este obținut din soia. O leguminoasă ale cărui semințe se pun la macerat în apă timp de câteva ore. După care se obține această băutură de culoare albicioasă, similară cu laptele obișnuit.

PRO ȘI CONTRA lapte de soia în alimentația copiilor

  • Soia prezintă caracteristici diferite în comparație cu laptele de vacă. Are un conținut de proteine similare, dar mai puține glucide și grăsimi (cantitate similară cu cea din laptele parțial degresat);
  • Laptele de soia este adesea îmbogățit cu calciu, pentru a compensa lipsa sa;
  • Fiind un produs derivat din soia, conține lecitină din soia, capabilă să acționeze ca emulgator. Această acțiune este, de asemenea, exercitată în organismul nostru, permițând o mai bună gestionare a grăsimii și mai ales a colesterolului;
  • Soia conține substanțe numite fitoestrogeni, al căror nume derivă din asemănarea lor cu estrogenii umani. Aceste substanțe sunt capabile să mimeze în parte acțiunea estrogenului la nivelul corpului uman.

Laptele de soia la copii: Da sau Nu?

E bine să dăm lapte de soia copiilor? Pediatrii recomandă prudență în administrarea produselor din soia în copilărie. Deoarece unele studii au subliniat posibilele efecte negative cauzate de fitoestrogeni asupra dezvoltării hormonale.

Specialiștii recomandă să variați cât mai mult posibil laptele vegetal pe care i-l dați copilului. Alegeți, de exemplu, între ovăz și migdale, precum și produsele de origine vegetală care sunt necesare. Mai mult, fără să știm, găsim deja soia în multe produse alimentare industriale, sub formă de ulei, proteine ​​și lecitină. De asemenea, laptele de soia are un conținut slab (dacă nu este îmbunătățit) de calciu și vitamina D, precum și de vitamina A. Acestea sunt elemente esențiale în timpul dezvoltării. Și este altfel bogat într-o substanță, acid fitic, definit ca un factor anti-nutrițional. Deoarece poate lega unele minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fier și zinc, și limitează absorbția .

My title page contents