Bolile copilariei

Bolile copilariei sunt foarte contagioase inca inainte de aparitia primelor semne. Desi vaccinurile au eliminat, practic, unele boli ale copilariei, nevaccinarea copiilor le-a readus in discutie. In plus, dincolo de cele de care stiam pe vremea noastra si care au disparut din tabloul clinic al bolilor copilariei, au aparut unele noi, cu nume exotice.

 

Au fost denumite „boli ale copilariei” pentru ca apar cu preponderenta pana la varsta de 10 ani. Primele simptome ale acestor infectii sunt adesea confundate cu debutul unei gripe sau al unei raceli (stare generala alterata, febra), dar sunt extrem de contagioase chiar inainte sa apara primele semne eruptive (bubite rosii si mancarimi).

Majoritatea sunt produse de virusi, ceea ce face ca tratamentul cu antibiotic sa fie total inutil. Din fericire, multe dintre ele, odata contractate, duc la imunitate pe viata.

 

SCARLATINA

Cea mai serioasa dintre bolile copilariei, scarlatina este singura care nu poate fi prevenita prin vaccinare, deoarece nu a putut fi dezvoltat un vaccin eficient. Odata diagnosticata, se trateaza cu antibiotic, fiind cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A, insa doar de unele serotipuri ale acestuia.

Se transmite prin stranut, tuse, secretii nazale, dar si prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucarii, tacamuri, etc.).

Simptome

Dupa perioada de incubatie, de 3 pana la 5 zile, apar alte simptome – febra mare (39-40 °C), dureri de cap, varsaturi, dureri in gat, ganglioni umflati. Un alt semn important in diagnosticarea scarlatinei este modificarea aspectului limbii care trece prin trei etape: mai intai este foarte incarcata (acoperita de un strat alb), apoi devine foarte rosie, iar apoi lucioasa.

In urmatoarele 24 de ore, pe burtica celui mic apar bubite mici si aspre, care seamana cu o iritatie. Spre deosebire de celelalte boli eruptive, in scarlatina toate bubitele apar toate odata, pe abdoment, dar mai multe la genunchi, cot, zona inghinala. Pielea de pe fata se inroseste, fara insa a prezenta bubite ci, mai degraba, aspect de fata palmuita. Daca in jurul nasului si a gurii pielea este foarte alba, iata un alt semn specific scarlatinei. In mai putin de o saptamana, bubitele dispar, iar pielea incepe sa se cojeasca.

Tratament

Tratamentul recomandat este cel cu antibiotic. Scarlatina este o boala de izolare obligatorie in spital, care dureaza 7 zile. Bolnaviorul are nevoie de repaus la pat, de o buna hidratare – cum alimentarea si deglutitia ar putea fi foarte dureroase, sucurile proaspete de legume si fructe, apa si ceaiurile sunt suficiente. De asemenea, persoana bolnava de scarlatina este supusa mai multor analize chiar si dupa ce eruptia a trecut pentru prevenirea eventualelor complicatii.

 

Scarlatina

Scarlatina

My title page contents