Brainfood: dieta sănătoasă și activitatea creierului

Brainfood: dieta sănătoasă și activitatea creierului. „Brainfood” este un termen care se referă la alimente sau suplimente care sunt considerate benefice pentru sănătatea creierului. Indiferent dacă ne referim la viața de zi cu zi, la locul de muncă sau atunci când suntem provocați cu un proiect nou: o minte clară este întotdeauna un avantaj. Pe de altă parte, concentrarea redusă poate face mai dificilă rezolvarea sarcinilor zilnice. Brainfood poate ajuta în această situație.

În ce măsură poate fi îmbunătățită performanța creierului? Nu trebuie să te resemnezi să trăiești în zona ta de confort, scuzându-te mereu că ai probleme de concentrare. De aceea, alegerea zilnică a alimentelor are o influență considerabilă asupra performanței creierului. Chiar dacă mâncarea nu face minuni, totuși consumul regulat de nutrienți specifici poate crește activitatea creierului. Un plan de masă adecvat face o favoare întregului corp, fără a fi nevoie să recurgi la produse specifice scumpe și uneori discutabile.

„Brainfood”: Să descoperim în ce constă!

Mai mult oxigen pentru o minte proaspătă

Înainte de a ne referi strict la hrană, un element esențial pentru o minte limpede este cantitatea de oxigen care ajunge la creier. Aceasta se realizează datorită fluxului sanguin bun către creier. Mai departe, activitatea fizică regulată și aportul suficient de lichide îmbunătățesc foarte mult fluxul sanguin. Vrei un sfat bun? Hidratează-te! Cele mai bune opțiuni sunt apa, ceaiul neîndulcit sau sucurile amestecate cu o cantitate bună de apă carbogazoasă (de două ori mai multă apă decât sucul). Asigură-te că bei un litru și jumătate până la doi litri de lichide pe parcursul zilei.

Furnizarea constantă de energie

Pe lângă oxigen, sângele transportă și substanțe nutritive importante. Atunci când creierul primește toți nutrienții necesari,  de acest lucru beneficiază atât performanța mentală, cât și bunăstarea fizică. Înainte de toate, creierul are nevoie de energie sub formă de zahăr. Dar, atenție! Dextroza, dulciurile sau produsele din făină albă nu sunt cele care susțin creierul. Acestea sunt alimente care nu ajută la o concentrare pe termen lung. De fapt, acești carbohidrați ridică rapid nivelul zahărului din sânge, care apoi scade la fel de brusc. Creierul este forțat să ceară mai mult, ceea ce poate duce la neliniște și scăderea concentrației.

Din acest motiv, nutriționiștii recomandă să se opteze cel mai bine pe carbohidrați complecși. Fie că este vorba de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase sau nuci, aceste alimente eliberează lent energie în sânge, astfel încât creierul este hrănit pentru o perioadă mai lungă de timp. În același timp, creșterea lentă a nivelului de zahăr din sânge previne un accident. Acest lucru previne oboseala bruscă sau crizele de foame. Rezultatul? Poți fi mai productiv pentru o perioadă mai lungă de timp, fără protestele stomacului sau o scădere a energiei.

Alimentație și băutură sănătoasă

Știi deja cât de importante sunt vitaminele. Însă, unele vitamine sunt hrană pentru creier. Vitaminele B, de exemplu, ajută metabolismul și, prin urmare, sunt foarte benefice. Niveluri ridicate de vitamine B se găsesc în nuci, banane, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și pește.

În general, interacțiunea dintre toate mineralele, oligoelementele, vitaminele și alte substanțe, cum ar fi antioxidanții, este decisivă pentru capacitatea fizică și mentală. O dietă echilibrată și variată, combinată cu activitatea fizică, somnul suficient și relaxarea sunt fundamentele pentru creșterea sănătății, bunăstării și performanței.

Important! Toate alimentele nutritive de mai sus pot fi denumite alimente pentru creier.

Hrana potrivită pentru o minte limpede

Nu doar carbohidrații afectează pozitiv materia cenușie. Neurotransmițătorii, cum ar fi serotonina și melatonina, pot fi produși în organism prin consumarea cantității potrivite de proteine. Alimentele care conțin aminoacidul triptofan ca un bloc de proteine joacă un rol deosebit de important în producerea de neurotransmițători. Serotonina are un efect pozitiv asupra concentrării și menținerii memoriei. În timp ce melatonina ne ajută să avem un somn mai liniștit. De exemplu, cantități semnificative de triptofan pot fi găsite în leguminoase, nuci, brânză, ouă, carne și pește.

În plus, acizii grași buni sunt la fel de esențiali pentru un creier în formă. Grăsimile polinesaturate sunt un constituent fundamental al structurii creierului. Chiar și în uter, dezvoltarea creierului unui făt poate fi afectată pozitiv de aportul vizat de compuși ai acizilor grași Omega-3. Deoarece aceste grăsimi nesaturate întăresc pereții celulelor creierului, ele cresc performanța celulelor. Surse bune de acizi grași Omega-3 sunt, de exemplu, nucile, semințele de in, nucile și uleiul de rapiță, peștele și fructele de mare.

Alți nutrienți pentru un creier în formă

Pentru buna funcționarea creierului, un aport de alți nutrienți este necesar pentru creier. Oligoelementul fier este un bun exemplu. Fierul este o componentă a hemoglobinei roșii și se leagă de oxigen. Împreună cu activitatea fizică și aportul de lichide, un nivel constant ridicat de fier contribuie la o bună aprovizionare cu oxigen a creierului. Fierul se găsește în carnea roșie, dar și în multe alimente pe bază de plante. Indiferent dacă este vorba de leguminoase, ovăz, mei sau pâine integrală, combinarea lor cu fructe sau legume bogate în vitamina C îmbunătățește absorbția fierului.

 

My title page contents