Broccoli în timpul sarcinii: 9 efecte benefice. Broccoli este un aliment excepțional. Această rudă îndepărtată a conopidei este renumită nu numai pentru că poate oferi organismului un număr mare de vitamine, minerale și antioxidanți, ci și pentru efectele sale benefice în prevenirea cancerului.
De asemenea, într-o perioadă delicată precum sarcina, broccoli se transformă într-un adevărat aliat pentru sănătatea femeilor însărcinate.
Dacă ești însărcinată, iată 9 motive pentru care nu ar trebui să incluzi broccoli în dieta ta:
9 beneficii uimitoare ale consumului de broccoli în timpul sarcinii:
1. Previne anemia
Broccoli este bogat în fier și acid folic. Deci, consumul de broccoli în timpul sarcinii asigură un număr bun de hemoglobină și previne riscul de anemie.
2. Întărește oasele
Femeile sunt mai predispuse la osteoporoză din cauza fragilității osoase din timpul sarcinii. Broccoli este bogat în calciu, magneziu, zinc și fosfor. Alimentația asigură un aport suficient de toate mineralele esențiale care fac oasele puternice și sănătoase. Astfel, consumul de broccoli previne riscul de osteoporoză.
3. Garantează o sarcină sănătoasă
În cele din urmă, broccoli garantează o sarcină sănătoasă în general și, fiind și o sursă de acid folic, poate preveni multe probleme neurologice la copil, cum ar fi spina bifida. Așadar, consumul de broccoli în timpul sarcinii asigură sănătatea mamei și a bebelușului.
4. Protejează pielea de razele UV
Broccoli conțin vitaminele A, E, B și K, protejând astfel pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV.
Studiile arată că broccoli este bogat în glucorafanină și sulforafan care minimizează inflamația pielii și daunele cauzate de expunerea la radiații ultraviolete în timpul sarcinii. În plus, broccoli este o sursă bogată de vitamina B, vitamina E, vitamina A, vitamina K, acizi grași omega-3, aminoacizi și acid folic. Astfel, includerea broccoli în dietă în timpul sarcinii asigură o piele bună și previne riscul diferitelor boli de piele la mamă și copil.
5. Crește imunitatea și ține alergiile la distanță
Broccoli este bogat în vitamina C, betacaroten, seleniu, zinc, cupru, fosfor și alte vitamine și minerale esențiale. Așadar, consumul de broccoli în sarcină stimulează imunitatea, ceea ce ajută la protejarea mamei și a copilului de boli și infecții. În plus, datorită efectului vitaminei C, alergiile sunt ținute la distanță.
6. Asigură o bună sănătate a ochilor
Cercetările arată că betacarotenul conținut în broccoli previne degenerescența maculară și protejează ochii în timpul sarcinii. Zeaxantina, vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina E și fosforul găsite în broccoli ajută la promovarea sănătății ochilor. În plus, consumul de broccoli în timpul sarcinii previne riscul de cataractă și alte tulburări oculare.
7. Consumul de broccoli previne riscul de cancer
Broccoli conține cantități mari de substanțe fitochimice care au proprietăți anticancerigene puternice. Cercetările arată că o dietă bogată în broccoli în timpul sarcinii protejează mama și fătul de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul pulmonar și cancerul de sân, pe tot parcursul vieții.
8. Controlează diabetul
Broccoli este capabil să regleze conținutul de zahăr din organism. Prin urmare, este util în menținerea diabetului gestațional sub control.
Dacă ești însărcinată și suferi de diabet gestațional, includerea broccoli în dietă este de mare beneficiu pentru reglarea diabetului. Broccoli conține cantități mari de fibre insolubile și solubile. Fibrele ajută la reglarea zahărului din sânge și ajută la evitarea utilizării insulinei. În plus, broccoli are un conținut scăzut de zahăr.
9. Previne disconfortul constipației
Datorită cantității mari de fibre, consumul de broccoli previne constipația și disconfortul legat de aceasta. Broccoli este bogat în fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la reținerea apei și asigură mișcări intestinale sănătoase în timpul sarcinii.
Cum să alegi și să folosești broccoli în perioada sarcinii
În timpul sarcinii este foarte important să alegi doar legume proaspete. Pentru a fi sigur că faci alegeri corecte și de calitate, acordă atenție culorii legumei (trebuie să fie verde închis, dens și strălucitor) și tulpinii (fermă și decisivă).
Poți mânca broccoli în salate, după ce le-ai pregătit la aburi, sau cu paste adăugând puțină sare, ulei de măsline extravirgin și piper. De asemenea, broccoli este excelent pentru prepararea supelor fierbinți delicioase sau pentru garnisirea unei garnituri cu orez.
Consumă broccoli cu moderație
Broccoli cuprinde diverși compuși puternici care pot afecta negativ pielea. Ca urmare, unele persoane pot suferi de reacții alergice atunci când intră în contact cu broccoli sau după ce au mâncat această legumă. Deci, recomandarea este să mănânci această legumă cruciferă cu moderație, urmând recomandările medicului în timpul sarcinii.