Călătorii exotice cu copii: riscuri și precauții. Până acum câțiva ani, destinațiile exotice erau apanajul cuplurilor sau persoanelor singure capabile să se adapteze diferitelor realități. Aceasta, deoarece facilitățile de cazare, condițiile sanitare și mijloacele de transport nu erau printre cele mai bune.
Astăzi, datorită unei îmbunătățiri generale a ofertei turistice, neplăcerile și riscurile pe care le presupuneau astfel de călătorii au scăzut, dar nu au dispărut. Prin urmare, părinții pot face față unei vacanțe în țări exotice cu copiii lor cu mai multă seninătate. Condiția? Să se informeze despre riscurile de contagiune a bolilor infecțioase care nu sunt prezente în țară și uneori necunoscute pediatrilor de familie.
Așadar… Plănuiești o călătorie într-o țară exotică?
Manifestă precauție maximă dacă vei călători cu un copil! Vaccinurile, profilaxia, medicamentele de călătorie și sfaturile sunt o necesitate. Este important să vă consultați cu medicul pediatru, medicul de familie și orice organ competent.
Călătorii exotice cu copii. Iată câteva sfaturi!
Unde să mergi în vacanță cu copiii, în străinătate?
În primul rând, este recomandat să te documentezi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe pe pagina Călătorie în siguranță. Locul unde sunt actualizate diferitele urgențe sociale sau de sănătate care au loc în diferitele țări ale lumii.
Cu toate acestea, este indicat să alegi o destinație care nu are un climat prea prohibitiv sau dificil. Poate alegând să mergi când este sezon scăzut, deci mai puțin uscat. De exemplu, insula Mauritius este, de asemenea, destinația ideală pentru cei cu copii mici.
Cum să te organizezi înainte de a pleca? Ia măsurile de precauție necesare, recomandate de pediatri și specialiști:
Primul lucru de făcut este să organizezi călătoria către destinații de sănătate cu risc ridicat cu mult timp înainte. Aceasta deoarece, chiar și atunci când nu au probleme de sănătate speciale sau boli cronice, copiii au nevoi diferite de cele ale adulților.
Pentru a obține informațiile necesare, poți contacta cel mai apropiat centru de boli infecțioase pediatrice, pentru a planifica și implementa profilaxia vaccinală adecvată. Profilaxia nu este unică și variază în funcție de țara în care mergeți. În plus, timpul necesar pentru profilaxie diferă de la patologie la patologie.
Printre zonele cu risc ridicat se află pe primul loc continentul african. Urmat de Asia de Sud-Est, America Latină și Orientul Mijlociu. Africa Subsahariană este un loc destul de insidios pentru malarie (cel mai periculos tip), în timp ce în Maghreb (Africa de Nord) și Asia de Sud-Est sunt frecvente bolile de origine alimentară, cum ar fi hepatita A, febra tifoidă și holera.
Iată un decalog întocmit de pediatrii pentru a proteja sănătatea copiilor aflați în călătorii:
Planificați-vă călătoria în avans
Cu 15 zile înainte de plecare, este important să cereți informații și să urmați orice profilaxie, contactând cel mai apropiat centru de boli infecțioase pediatrice.
Atenție la mâncare
Nu mâncați niciodată alimente crude! Acordați atenție brânzeturilor proaspete, evitați ouăle insuficient fierte, peștele crud, sosurile de casă, înghețatele de casă din surse nesigure și cârnați. Folosiți tablete dezinfectante: dizolvate în apă pentru a dezinfecta alimentele (de exemplu, fructe și legume), dar și suzeta sau sticlele.
Beți doar apă îmbuteliată și folosiți-o și pentru a vă spăla pe dinți
Alegeți apă în sticle cu o capacitate de cel mult un litru.
Preveniți mușcăturile de insecte
Evitați să ieșiți la amurg sau în zori. Purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi și evitați culorile închise. Folosiți plase de țânțari pentru uși și ferestre, spray-uri pentru țânțari, repelenți și alte soluții eficiente.
Protejați copiii de soare
Evitați expunerea în cele mai calde ore, folosiți creme cu factor de protecție ridicat, care trebuie aplicate cu cel puțin o jumătate de oră înainte de expunere. Acoperiți capul copilul cu o pălărie și îmbrăcați-l în haine ușoare și din fibre naturale.
Pregătiți o trusă de medicamente de călătorie
Aceasta trebuie să conțină un termometru, plasturi, tifon steril, șervețele dezinfectante, insectifug, unguent antitraumatism, picături pentru ochi.
Pentru călătoria cu avionul…
O suzetă sau un biberon cu apă sau lapte în timpul decolării și aterizării poate fi de mare ajutor.
Atenție la jet lag
Jet lag, sau desincronizarea organismului, este o stare de oboseală și disconfort cauzată de schimbarea rapidă a fusului orar în urma călătoriilor lungi cu avionul. Acesta apare deoarece ritmul circadian, „ceasul biologic” al corpului, are nevoie de timp să se adapteze la noul program de lumină și întuneric.
În cazul în care călătoria durează mai puțin de trei zile, este bine să păstrați cât mai mult timpul țării de origine.
Odată ce vă întoarceți, nu lăsați garda jos
Dacă aveți febră bruscă până la 3 luni de la întoarcere, cel mai bine este să contactați un medic specializat.