Terapia vampir, un tratament la modă pentru îngrijirea tenului, importat, a prins bine și la noi.

Terapia vampir, un tratament la modă pentru îngrijirea tenului, importat, a prins bine și la noi. Că doar suntem țara Contelui Dracula, ar fi și culmea să îl ignorăm! Ei bine, americanii s-au luminat și au început să întrevadă și riscurile terapiei vampir.

 

Este de notorietate deja cazul unui spa de lux din SUA, care a fost obligat să își închidă porțile după ce un client a reclamat faptul că a fost expus riscului de infecție. Și uite așa au căzut ei pe gânduri și au început să analizeze mai profund care sunt riscurile terapiei vampir.

Procedură mai degrabă medicală decât cosmetică

Pe scurt, terapia constă în extragerea de sânge din corpul clientului (de obicei din braț) și plasarea acestuia într-o centrifugă. Scopul este separarea plasmei și trombocitelor de celulele roșii. Lichidul rezultat se numește ”plasmă bogată în plachete”, prescurtat PRP (Platelet Rich Plasma). Aceasta conține proteine și alți nutrienți care ar trebui să contribuie la stimularea colagenului și reînnoirea celulelor. Materialul obținut este fie aplicat local pe tenul clientului, fie injectat prin perforarea pielii de multe ori cu ace foarte subțiri. Teoria susține că prin orificii vor ajunge în straturile profunde ale pielii mai mulți nutrienți, iar aceasta va arăta mult mai tânără.

Niciun studiu însă, până acum, nu a confirmat că in acest fel ridurile dispar miraculos. Dermatologii sunt de acord doar cu faptul că, într-adevăr, PRP poate îmbunătăți aspectul porilor, cicatricilor acneice sau al ridurilor superficiale, foarte fine.

Reglementări care să ofere siguranță

Prima problemă care pare-se că a apărut este că moda aceasta se răspândește în lume mai rapid decât pot autoritățile sanitare să reglementeze cumva activitatea în sine. După incidentul din SUA, a fost foarte vizibilă necesitatea unei standardizări a activității, a unor reglementări care să facă niște precizări clare. Intervenția trebuie făcută de un medic sau este permisă specialistului în estetică facială? Trebuie să aibă loc într-un spital sau e în regulă și într-un salon de înfrumusețare? Și asta pentru că, în mod cert, acolo este nevoie de cineva care să cunoască practicile adecvate în prevenirea și controlul infecțiilor.

Riscurile terapiei vampir

Așadar, clientul salonului din America a exagerat sau nu? Păi nu a prea exagerat. Riscuri sigur că există. Întotdeauna există riscuri atunci când vine vorba despre utilizarea acelor. Și mai cu seamă atunci când acele nu sunt utilizate de către profesioniștii instruiți medical.

Cele trei infecții principale care pot fi transmise prin ace – se știe –  sunt hepatita B, hepatita C și HIV. La fel de important este și ca întregul instrumentar să fie steril, de unică folosință acolo unde este cazul sau sterilizat, iar persoana care efectuează intervenția să se fi supus unei proceduri de dezinfecție. Și spațiul în care se desfășoară intervenția să fie corespunzător igienizat. Altfel, nicio procedură de înfrumusețare din lume, oricât de tentant ar suna ceea ce promite să facă – inclusiv terapia vampir – nu merită un risc atât de mare. Să ștergi câțiva ani de pe față, contra restului anilor de viață, nu mi se pare un schimb echitabil.

My title page contents