Carne de miel – de ce să o consumi? Ce beneficii are? Mielul are loc de cinste pe masa românilor în zilele de Paște, când apare în atât de multe rețete diferite, în funcție de regiune. De fapt, această carne ar trebui să facă parte din dieta ta pe tot parcursul anului, ca alternativă la alte tipuri de carne albă, cum ar fi puiul sau curcanul.
Carnea de miel este foarte bogată în proteine și vitamine B. De fapt, comparativ cu alte tipuri de carne albă, carnea de miel (de la un miel până în 12 luni) este mai bogată în potasiu. Un mineral foarte important pentru funcționarea corectă a mușchilor și a inimii. Pentru menținerea unui pH corect al sângelui și pentru garantarea conducerii impulsurilor nervoase. Carnea de miel este de fapt o sursă importantă de potasiu, vitamina B12, folat și oligoelemente antioxidante precum seleniu și zinc.
Este slabă și săracă în calorii (100 de grame de carne crudă oferă aproximativ 100 de calorii și conțin 2,5 g de lipide).
Carne de miel: Cum tranșezi carnea de miel și cum o gătești
În funcție de bucata pe care o alegi, concentrațiile secțiunilor variază: de exemplu, în medie, carnea de miel are o concentrație de grăsime de 8,8%, mult mai mare decât cea de vițel, care are doar 5%. Cu toate acestea, dacă alegi o secțiune de miel precum piciorul, procentul de lipide este redus la 2,5%. Rezultă că unele componente sunt potrivite în special pentru cei care urmează o dietă hipocalorică, dar nu vor să renunțe la gustul acestei cărni.
Pentru a face carnea de miel mai ușoară și a nu risipi minerale și vitamine, cel mai bun mod de a găti mielul pe grătar, prăjit sau chiar fiert.
Cum alegi secțiunile de carne:
- cea mai slabă este, cu siguranță, coapsa/pulpa; când este privată de părțile adipoase, are un procent de lipide de 2,5%. Se fierbe întreagă sau dezosată, și e potrivită, în special, pentru a prepara o friptură;
- umărul are o carne fermă, dar fragedă și este o alegere excelentă pentru umplutură;
- gâtul este o parte economică și gustoasă, potrivită pentru prepararea tocanelor și a cărnii fierte, deoarece necesită o gătire îndelungată;
- coapsa este cealaltă tăietură fină de miel, împreună cu piciorul, din care se obțin celebrele coaste.
Carne de miel: valori nutritive și calorii
Am văzut că, în funcție de secțiune, valorile nutriționale ale cărnii de miel pot varia foarte mult. Iată caracteristicile celor două tăieturi principale: picior/coapsă și coaste.
Coapse: la 100 g de carne sunt 103 kcal din crud și 165 din fierte. Are o concentrație mare de proteine, 20 g; de fapt este cea mai slabă tăietură de miel;
Coaste: întotdeauna la 100 g de produs, varianta crudă are încă aproximativ 103 kcal; în timp ce coastele gătite cresc mult în calorii, ajungând la 350 kcal.
În general, carnea de miel are puține calorii. Numărul acestora se schimbă în mod clar și în funcție de tipul de gătit. Deci, această carne se pretează a fi un aliment pentru diete. În plus, bogăția sa în proteine face ca mielul să fie foarte potrivit pentru sportivi și persoanele cu deficiențe de fier.
Pentru 100 g de carne există 330 mg de potasiu, care este foarte important pentru funcționarea normală a mușchilor. Există, de asemenea, până la 70 mg de sodiu, care cooperează cu alte elemente în reglarea mișcării fluidelor corporale și a impulsurilor nervoase. Un alt nutrient prezent în concentrație mare în miel este fosforul, dintre care aproximativ 215 g sunt prezente în 100 g de carne. Fosforul este esențial nu numai pentru oase și dinți, ci și pentru rolul lor în transformarea nutrienților pe care îi asimilezi din alimente, în energie pentru corpul tău.
Carnea de miel are, prin urmare, multe caracteristici pozitive care o fac un aliment care trebuie exploatat mult mai mult în gătitul zilnic, nu doar ocazional, deoarece este foarte bun.
Carnea de miel are multe proprietăți benefice:
Proteine: în funcție de partea aleasă, proteinele din miel pot ajunge până la 20%, făcând acest tip de carne foarte potrivit pentru sportivi, dată fiind importanța proteinelor pentru mușchi;
- Carnea de miel este ușoară, substanțială și digerabilă. Bogată în proteine cu valoare biologică ridicată, carnea de miel este ideală pentru dezvoltarea musculară. Nu este o coincidență faptul că este un tip de carne deosebit de potrivită și pentru sportivi. Conține mai mult fier și vitamine B. Conținutul său de proteine face această carne, de asemenea, deosebit de digerabilă și, prin urmare, potrivită pentru copii, încă din faza de înțărcare (la noi nu se folosește). Carnea de miel este, de fapt, una dintre primele cărnuri introduse în dieta bebelușilor în primele luni de viață. De asemenea, pentru conținutul adecvat de săruri minerale și vitamine, în special din grupa B.
Potasiu: având în vedere concentrația sa ridicată de potasiu, foarte mare în comparație cu cea a altor cărnuri albe, mielul este deosebit de potrivit pentru cei cărora le lipsește acest mineral. În general, este foarte important pentru impulsurile nervoase și pH-ul sângelui.
Fier: este o sursă bună de fier care, în acest caz, este ușor absorbită de corpul uman. Un mineral indispensabil pentru transportul oxigenului la organe și țesuturi. Dar conține și alte minerale precum zincul, un mineral esențial pentru creșterea țesuturilor.
Săruri minerale: pe lângă fier și potasiu, carnea de miel conține multe alte minerale utile organismului.