PIRAMIDA ALIMENTARĂ PENTRU COPII, MĂSURA DIETEI ECHILIBRATE

Chiar dacă știm că există o piramidă a alimentelor pentru noi, adulții, nu ne putem lăuda că o și respectăm. Când vine vorba despre copii, însă, lucrurile trebuie luate mai în serios. Pentru că de ceea ce mănâncă depinde dezvoltarea și sănătatea lor. Așa că piramida alimentară pentru copii ar fi bine să fie avută în vedere.

 

Relativ recent, Food and Drug Administration (agenția americană responsabilă cu reglementarea alimentației și medicamentelor) a actualizat conținutul pe care îl are piramida alimentară pentru copii. Aceasta are șase nivele care reprezintă cele cinci grupe alimentare. La la care se adaugă grăsimile și uleiurile pe care copiii trebuie să le consume în fiecare zi.

Piramida alimentară pentru copii

Piramida este concepută pe culori, fiecare culoare reprezentând o grupă alimentară:
Portocaliu: Cereale
Verde: Legume
Roșu: Fructe
Albastru: produse lactate și alimente bogate în calciu
Violet: proteine
Galben: grăsimi și uleiuri

Și activitate fizică!

Lățimea dungii colorate oferă copiilor o înțelegere vizuală a faptului că mai multe porții trebuie consumate dintr-o grupă (cum ar fi cerealele), în timp ce altele specifică o nevoie mai mică de dimensiuni de servire, cum ar fi grupa de grăsimi și uleiuri. Scările de pe Piramida alimentară reprezintă importanța exercițiului fizic în rândul copiilor, cu o recomandare de minim 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată. Copiii mai mari trebuie să efectueze 60 de minute de exercițiu/activitate fizică de cel puțin cinci ori pe săptămână.

Pâine, cereale, orez și paste

Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de 3 până la 5 porții pe zi, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de 5 până la 7 porții pe zi. O porție înseamnă o felie de paine, o cană de cereale sau o jumătate de cană de orez fiert sau paste.

Lapte, iaurt și brânză

Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de două căni în fiecare zi, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de trei căni în fiecare zi.

Carne, pește, fasole uscată, ouă și nuci

Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de 60 până la 120 g de carne sau pește pe zi, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de 150 până la 180 g. O porție de fasole înseamnă un sfert de cană, iar un ou este o porție.

Fructe

Copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de o cană – o cană și jumătate de fructe, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de două căni de fructe pe zi. Pot fi fructe proaspete, conservate sau congelate.

Legume

Copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de o cană – o cană și jumătate de legume pe zi, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de două și jumătate – trei căni de legume pe zi. O porție este reprezentată de două căni de frunze crude, o cană de legume crude sau fierte sau o cană de suc de legume.

Grăsimi și uleiuri

Sunt esențiale pentru menținerea funcțiilor organismului, dar trebuie consumate în cantități reduse. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani au nevoie de 3 până la 4 lingurițe, în timp ce copiii între 9 și 18 ani au nevoie de 5 până la 6 lingurițe în fiecare zi. Grăsimile și uleiurile furnizează calorii și, în consecință, pot duce la obezitate.

My title page contents