Te-ai gândit vreodată cât ar trebui să doarmă o femeie? Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații? Studiile arată că bărbații și femeile sunt concepuți biologic pentru a avea nevoi diferite de somn.
Cercetările actuale arată că femeile au nevoie de o medie de douăzeci până la treizeci de minute mai mult de somn, în fiecare noapte, decât bărbații. Cercetarea arată, de asemenea, că majoritatea femeilor nu primesc restul de somn care au nevoie.
Somnul este esențial pentru bunăstarea unei femei. O odihnă necesară este esențială.
Cât ar trebui să doarmă o femeie? Agende ocupate
Unul dintre principalele motive pentru care femeile au mai multă nevoie de somn este ca urmare a multitasking-ului. Femeile tind să fie multitasking, ceea ce înseamnă că e mult mai probabil să-și folosească mai mult din creierul lor. Cu cât folosesc mai mult creierul în timpul zilei, cu atât au o nevoie mai mare de somn. Jim Horne, neurolog specializat pe problema somnului în Marea Britanie, a realizat un studiu recent privind diferența dintre cât de multă nevoie de somn au bărbații și femeile. Hone a explicat că pe cât de mult îți folosești creierul, pe atât trebuie să recuperezi mai mult.
„Creierul femeii este conectat în mod diferit, astfel încât nevoia de somn va fi ceva mai mare. Femeile au tendința să fie multitasking, fac multe lucruri în același timp și sunt flexibile. Astfel, ele folosesc mai mult din creierul lor decât bărbații. Cu toate acestea, bărbații care au locuri de muncă complexe, care implică o mulțime de decizii de luat și o gândire laterală, de asemenea, este probabil să aibă nevoie de mai mult somn decât un bărbat obișnuit”, a spus Hone.
Cât ar trebui să doarmă o femeie? O altă diferență între nevoia de somn a femeilor și cea a bărbaților constă în structura creierului lor
Creierul femeilor e conceput pentru a-și putea supraveghea și îngriji copiii în timp ce ele lucrează. Acest „design” al femeii este cel care a permis strămoșilor noștri să-și mențină copiii în siguranță în timpul sarcinilor, cum ar fi gătitul sau munca pe care o aveau de făcut.
Structura creierului femeii pentru a putea fi multitasking nu s-a schimbat. Se așteaptă ca femeile să crească copii, să-i nască, să-i hrănească, să-și părăsească părinții, să-și conducă familia și de multe ori lucrează de acasă sau au locuri de muncă cu normă întreagă. Cerințele de a fi soție și mamă, împreună cu cerințele de a fi nevoite să ofere un sprijin financiar pot duce la reducerea timpului esențial de somn.
Femeile au, de asemenea, nevoie de mai mult timp de „închidere” a creierului lor, odată ce au o șansă de a începe procesul de dormit. Tentația de a continua să fie multitasking există chiar și atunci când odihna este programată să înceapă. Multe femei își folosesc timpul de dinainte de a adormi pentru a-și verifica e-mailurile. Sau pentru a urmări noutățile de pe rețelele de socializare.
Cât ar trebui să doarmă o femeie? Hormonii și somnul
Un alt factor care contribuie la diferența dintre cantitatea de somn la bărbați și necesitatea de somn a femeilor sunt hormonii. Hormonii se fac vinovați pentru o varietate de probleme, de la starea de spirit la greutate și până la somn.
Știința arată că hormonii sunt într-adevăr vinovați de lipsa somnului cu care femeile se pot confrunta la un moment dat. Femeile prezintă fluctuații hormonale puternice pe parcursul ciclului lor menstrual lunar. Hormonul care este de vină este hormonul sexual, progesteronul. Acesta tinde să crească în ultimele două săptămâni ale ciclului lunar al unei femei. Creșterea în progesteron creează o cerere de energie.
Somnul suplimentar este necesar pentru a restabili energia utilizată în timpul fluctuațiilor hormonale. Lipsa somnului poate duce la efecte negative asupra sănătății hormonale și neurologice a femeii. Funcția suprarenală poate fi compromisă, iar producția de serotonină încetinită.
Stările de iritabilitate, agresivitate și emoționale pe care majoritatea femeilor le suferă în perioada delicată a lunii sunt toate semne ale lipsei de somn.
Horne a constatat că la femei, somnul slab cantitativ a fost, probabil, cel ce a dus la niveluri ridicate de suferință psihologică și sentimente mai mari de ostilitate, depresie și furie.
Efectele privării de somn și ale hormonilor sunt chiar mai mari la mamele care au copii. Cele mai multe privări de somn pentru mame încep în timpul sarcinii. Atunci când somnul este dificil din cauza greutății inconfortabile și a poziției copilului.
Lipsa unui somn suficient continuă atunci când bebelușul se trezește de mai multe ori în timpul nopții pentru a fi hrănit sau mângâiat. Lipsa somnului la mame poate duce la un risc crescut de depresie postpartum, probleme neurologice și risc crescut pentru probleme cardiace.