Cunoști ce efecte are valeriana asupra organismului? Valeriana (cu numele botanic L. Valeriana officinalis – familia Valerianaceae) este o plantă erbacee viguroasă și perenă, care crește în locuri umede și umbroase, atât la mare, cât și la munte, în Europa centrală și nordul Asiei. Este cultivată și în țările europene și în Japonia. Floarea de valeriană are un miros plăcut, eteric, care este deosebit de atractiv pentru feline; de aici rezultă și numele ei popular „iarba pisicii”. Mai este denumită și odolean, năvalnic sau gușa-porumbelului.
Tulpina crește până la o înălțime de 70—170 cm. Florile sunt roșii-liliachii sau albe, grupate într-o inflorescență umbeliformă. Înflorește în perioada iunie-august.
Utilizări și ingrediente active
Termenul științific „Valeriana officianalis” provine din termenul latin „valere” (se bucură de o sănătate bună) și din officianalis (pentru a fi folosit în atelierul farmaceutic). Utilizarea acestei plante datează din epoca grecilor și a latinilor. Chiar și astăzi, valeriana este cultivată în numeroase țări ale lumii în scopuri medicinale. Medicamentul este format din rădăcini și rizomi, în care se găsesc mai multe substanțe, inclusiv valepotriates (0,5-1,2%). Aceste componente sunt baza proprietăților fitoterapeutice ale valerianei. Din păcate, aceștia sunt compuși instabili și se degradează ușor atunci când sunt supuși căldurii, umidității sau unui pH acid. Această fragilitate ar explica inconstanța efectelor terapeutice ale medicamentului.
Extractul și uleiul de valeriană sunt folosite ca arome în alimente și băuturi.
Ce efecte are valeriana asupra organismului? Când să folosești valeriana?
- Valeriana este utilizată în mod obișnuit ca sedativ în disconfortul și tulburările de somn, dar și în starea de agitație. În acest scop, este adesea combinată cu hamei, balsam de lămâie sau cu alte ierburi care induc starea de somnolență;
- Este considerată un remediu alternativ pe bază de plante sau o metodă de reducere/eliminare a terapiei medicamentoase (pastile de dormit);
O altă aplicație medicală a valerianei se face în condiții psihosomatice legate de anxietate și stres psihologic, cum ar fi:
- Astmul nervos;
- Isterie;
- Excitabilitate;
- Ipohondrie;
- Dureri de cap și migrene;
- Aciditatea gastrică și gastrită;
- Diaree emoțională și colită nervoasă;
Unii folosesc valeriana pentru a reduce:
- Simptomele depresive;
- Tremorul esențial;
- Epilepsia;
- Tulburarea de atenție/tulburarea de hiperactivitate (ADHD);
- Sindromul de oboseală cronică (SOC);
- Durerile musculare și articulare;
- Crampele menstruale și simptomele asociate cu menopauza (înroșirea feței, iritabilitate etc.).
Ce efecte are valeriana asupra organismului? Doze și mod de utilizare
Într-o cercetare științifică privind efectele valerianei au fost studiate în profunzime următoarele doze orale :
În ceea ce privește insomnia:
- 400-900 mg extract de valeriană, cu 2 ore înainte de a merge la culcare, timp de 28 de zile;
- 120 mg de extract de valeriană, cu 80 mg de balsam de lămâie, de 3 ori pe zi, timp de până la 30 de zile;
- 187 mg extract de valeriană, cu 41,9 mg extract de hamei per comprimat, 2 comprimate timp de 28 de zile.
Valeriana trebuie luată cu 30 de minute, până la 2 ore înainte de culcare.
Ce efecte are valeriana asupra organismului? Efecte secundare
Valeriana (sub formă de medicament) și derivații săi au foarte puțină toxicitate acută. Valeriana este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, atunci când este utilizată în cantități adecvate și pe termen scurt. Studiile clinice au considerat utilizarea valerianei în scopuri medicinale ca fiind sigură pe o perioadă de 28 de zile și pentru peste 12 000 de persoane. Siguranța utilizării pe termen lung este necunoscută. Unele informații sugerează că valeriana ar putea fi considerată sigură chiar și pentru copii, dacă este administrată timp de 4-8 săptămâni.
Cu toate acestea, în doze excesive și cu utilizare prelungită, poate provoca:
- migrenă;
- insomnie;
- excitabilitate;
- scăderea frecvenței cardiace (bradicardie);
- creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune arterială).
Contraindicații. Când nu ar trebui să se utilizeze valeriana?
Pentru că nu există informații detaliate, este recomandabil să se evite administrarea valerianei în sarcină și în perioada alăptării.
De asemenea, ar trebui să se evite administrarea valerianei în următoarele cazuri:
- Persoanelor hipersensibile, adică acelea care suferă un disconfort mare dimineața după ce au luat seara valeriană să poată dormi. În special, persoanelor care au luat doze mai mari decât cele normale;
- Subiecții aflați în tratament cu anumite medicamente sau sub influența alcoolului și a drogurilor;
- Valeriana încetinește eficiența sistemului nervos central; prin urmare, în așteptarea unei anestezii farmacologice (pentru intervenții chirurgicale), este recomandabil să nu se mai ia medicamente cu valeriană cu cel puțin două săptămâni înainte.