Ce este epiziotomia?

Tu știi ce este epiziotomia? Epiziotomia este o mică incizie a perineului care se practică atunci când nașterea naturală devine dificilă. Află când este necesar să soliciți epiziotomia, ce consecințe sunt și cât timp durează recuperarea.

 

Epiziotomia este o procedură chirurgicală mică, care se efectuează în timpul nașterii. Este o mică incizie făcută mamei pe peretele vaginal și pe mușchii perineului, cu câteva momente înainte de faza expulzivă. Această tăietură mică se efectuează atunci când apare capul nenăscutului și se utilizează pentru a facilita ieșirea acestuia și a evita ruperea sau reducerea riscului.

 

Ce este epiziotomia? De ce se folosește această tehnică? Care sunt indicațiile medicale care cer această procedură?

Epiziotomia este o decizie medicală bazată pe următoarele indicații:

  • Există riscul unor rupturi ale perineului de grad II sau III;
  • Ruperea naturală a perineului poate duce la transmiterea unor infecții sau la pierderi mari de sânge;
  • Macrosomia – când bebelușul are o greutate mai mare de 4.5 kg sau de dimensiuni mari raportat cu organismul mamei;
  • Mușchii perineului au o rigiditate ridicată;
  • Se dorește asistarea ieșirii bebelușului prin canalul nașterii cu ajutorul instrumentelor medicale (forceps, vacuum);
  • Scăderea ritmului cardiac al bebelușului și necesitatea medicală de a naște cât mai repede pentru a nu îi pune viața în pericol;
  • Umerii bebelușului sunt blocați în canalul nașterii și procedura medicală de extragere a fătului poate fi efectuată mai ușor dacă există mai mult spațiu de operare.

Consecințele epiziotomiei nu trebuie subestimate

Consecințele epiziotomiei nu ar trebui să fie subestimate, deoarece acestea pot dura pe termen mediu, nu numai imediat după nașterea copilului. În timpul epiziotomiei, mama poate pierde aceeași cantitate de sânge, pe care o pierde în timpul unei operații cezariană. În timpul fazei de vindecare, poate apărea, de asemenea, incontinență urinară sau fecală. Cu toate acestea, una dintre cele mai dificile consecințe ale epiziotomiei este vindecarea lentă.

Epiziotomia în perioada postpartum

În prima săptămână după naștere, cicatrizarea prin epiziotomie ar putea fi destul de dureroasă, cu dificultăți posturale: durerea se simte, de exemplu, atunci când mama stă jos. Punctele și cicatricea cauzează durere, care nu va trece atât de repede, deci este bine ca mama să se înarmeze cu multă răbdare. Durata vindecării este, de fapt, foarte subiectivă și este dificil să se indice momentul precis. Un truc mic pentru a ușura suferința este folosirea unui colac special sau chiar din acela pentru înot (pentru copii), pe care să se așeze mama. Va evita astfel, să se așeze direct pe zona rănită. Un alt truc constă în uscarea cu atenție a cusăturilor după duș, folosind un uscător de păr la temperatură scăzută. Și, evitarea frecării/ștergerii cu prosopul, pentru a nu provoca macerarea pielii.

Epiziotomia și actul sexual: în cât timp totul revine la normal?

Revenirea la relațiile sexuale normale după o epiziotomie necesită ceva timp. Așa cum am precizat mai sus, vindecarea este lentă, deoarece cicatricea nu se usucă repede, fiind o zonă intimă care nu este expusă aerului și luminii. În mod normal, este bine să aștepți și să-ți reiei viața sexuală după cel puțin o de la naștere. După o lună, dacă tot nu te simți bine, consultă-ți ginecologul. Acesta te va sfătui ce să faci, după ce îți va examina cicatricile. Este bine să nu te grăbești în reluarea vieții sexuale dacă cicatricea nu s-a vindecat complet. De fapt, e posibil și să nu îți dorești acest lucru, având în vedere toate schimbările din viața ta cu care trebuie să te obișnuiești. O relație sexuală ar putea declanșa din nou durerea. Este important să-ți asculți corpul și să-i respecți nevoile.

My title page contents