Mai multi bani pentru mamele cu mai multi copii – un proiect pe cale de realizare

Mai multi bani

Daca si tu esti o mama curajoasa, care are mai mult de doi copii, atunci felicitari! Speram ca – in viitorul apropiat – sa iti aducem vesti cat mai bune. Statul e pe cale sa hotarasca daca va acorda mai multi bani pentru mamele cu mai multi copii. Bafta!

 

S-a mai facut un pas pe drumul spre acordarea indemnizatiei viagere pentru mamele cu 3 sau mai multi copii. Mai exact, Proiectul de Lege pentru Mamele Eroine privind indemnizatia viagera pentru mamele care au nascut si crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii a trecut de Senat, aflandu-se in prezent la Camera Deputatilor, camera decisiva.

Ce prevede proiectul de lege?

 

Proiectul de lege prevede ca se acorda o indemnizatie viagera lunara pentru mamele care au nascut si crescut trei sau mai multi copii.

Indemnizatia ce s-ar acorda ar fi raportata la salariul mediu net pe economie si la numarul de copii pe care i-a nascut si crescut mama. Astfel:

– pentru mamele care au 3 copii s-ar acorda 30% din salariul mediu net pe economie,

– pentru mamele care au 4 copii s-ar acorda 40% din salariul mediu net pe economie,

– pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci, 50% din salariul mediu net pe economie. In plus, pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii s-ar acorda si titlul si medalia de Mama-eroina.

Avand in vedere aceste procente, la acest moment valoarea indemnizatiei lunare ar fi cuprinsa intre 630 si 1.000 lei. Si nu e tot: aceasta indemnizatie ar fi anual actualizata in functie de valoarea salariului mediu net pe economie.

Potrivit proiectului de lege, acordarea sumei ce ii revine mamei nu ar fi conditionata de obtinerea unui alt venit si nu s-ar impozita.

 

Istoric

  • Avand ca initiator, un singur deputat, proiectul a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la 07.02.2016, si inaintat la Senat in data de 17.02.2016.
  • Aare doar un aviz favorabil de la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati
  • A primit aviz negativ atat de la Comisia pentru Egalitatea de Sanse, cat si de la Comisia pentru Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital
  • Are un raport negativ de la Comisia pentru Munca, Familie si Protectie sociala
  • Chiar si asa, proiectul de lege reuseste sa treaca de Senat,fiind adoptat ca urmare a depasirii termenului de adoptare la data de 17.10.2016.
  • In prezent, se afla la camera decizionala, la 24.10.2016 fiind prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

In viitorul apropiat

Pe 15.11.2016 Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor are termen pentru depunerea raportului (care poate fi favorabil sau nu). Pana atunci, ar trebui sa existe si avizele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, Comisiei pentru Drepturile omului, Culte si Problemele Minoritatilor Nationale, Comisiei pentru Sanatate si Familie si Comisiei juridica, de disciplina si imunitati. Dupa ce se depune raportul Comisiei pentru munca si protectie sociala, va urma votul in plen care este esential pentru ca acest proiect sa devina lege sau nu.

Puterea noastra

La comisiile Senatului, proiectul de lege nu a avut prea multa sustinere primind multe avize, rapoarte, puncte de vedere negative, tinand cont si de faptul ca Guvernul si-a exprimat si el lipsa sustinerii acestui proiect, sansele nu par a fi de partea mamelor cu trei sau mai multi copii. Totusi, pana cand Camera Deputatilor voteaza nimic nu este pierdut!

Luptam

Data de 15.11.2016 este una importanta pentru a vedea ce raport depune Comisia pentru Munca si Protectie Sociala si apoi data votarii in plen, o data esentiala pentru ca acest proiecte sa devina sau nu lege!

Pana atunci insa opinia publica poate avea un cuvant greu de spus aratandu-le deputatilor prin mesaje, postari sau comentarii daca si-ar dori sau nu votarea acestui proiect de lege.

 

 

 

My title page contents