10 sfaturi unice pentru proaspetele mamici

10 sfaturi

Gata! Bebele a venit si v-a imbracat in bucurie si emotie. Cum ? Esti pentru prima oara mamica? Iata 10 sfaturi pe care nu ti le da nimeni.

 

  1. E alegerea ta!

Fie ca ai decis sa alaptezi ori sa iti hranesti bebelusul cu biberonul. Ca vei dormi cu el sau ca-l vei lasa sa doarma in camera lui, dar si orice alta decizie care tine de cel mic este alegerea ta si a partenerului tau. Nimeni altcineva nu are dreptul sa aleaga altfel decat vreti voi.

  1. Nu te autopedepsi!

A fi parinte nu e o competitie. Asa ca pentru toate lucrurile pe care reusesti sau nu sa le faci cu bebelusul tau, pentru cum ar trebui sa fie bebelusul (si poate nu este) n-are rost sa te invinovatesti. Fiecare bebelus creste frumos daca e iubit si ingrijit, numai ca perioadele de reusite pot diferi de la un bebe la altul.

 

  1. Nu ai nevoie de o mie de lucruri

Nu-ti risipi energia facand o multime de cumparaturi care se vor dovedi inutile (vei vedea cata dreptate am) la scurta vreme dupa nastere. Lasa sa treaca cel putin o luna ca sa poti spune ca stii care sunt nevoile bebelusului tau. Cumpara atunci ceea ce aveti nevoie in  mod real.

 

  1. Nu vei sparge copilul

Stiu ca ti-e greu sa crezi, mai ales daca esti proaspat parinte, dar bebelusii nu se sparg. E suficient daca ii susti capul si gatul cand il iei in brate, dar vei vedea, aceasta miscare vine autormat, fara lectii si antrenamente.

 

  1. Ignora treburile casnice, nu pe tine

Stiu ca e mai usor de spus, decat de facut, dar incearca sa consideri asta ca regula principala. Casa nu va pati nimic daca nu va fi aspirata, dar starea ta fizica si psihica din primele luni influenteaza si comportamentul celui mic. Tine minte: un bebelus va prefera o mamica linistita si sanatoasa, decat o casa curata ca un pahar.

  1. Intelege ca incercarile si esecurile fac parte din rutina

Ai incercat sa-l linistesti si nu ti-a iesit? Ori sa-l adormi si ti-a luat cateva ore? Sa-l alaptezi si a refuzat sanul? Si el, cel mic, trece pentru prima oara prin aceste experiente. Si el alege, exact ca si voi, parinti pentru prima oara, ce-i place sa pape, cum sa fie linistit ori mangaiat. Treceti impreuna prin asta cu multa rabdare: Nu exista alt drum pentru a va cunoaste.

 

  1. Asa e, lucrurile nu se vor intoarce niciodata la „normal”

Odata ce ati devenit parinti, veti fi parinti pana la moarte. Niciodata duminicile nu vor mai fi ceea ce au fost, dar ce vorbesc eu, nu doar duminicile se vor schimba definitiv, ci viata voastra toata. Si, vei vedea, aceste schimbari vin din tine, mami! Corpul, stilul de viata, obiceiurile – totul se schimba. Pentru totdeauna!

 

  1. Nu te ingrijora, bebelusul tau e normal

Nou-nascutii se schimba foarte mult in decursul primului lor an de viata. Dar in primele luni, fii convinsa ca si al tau arata la fel ca toti ceilalti bebelusi – nu e nici prea slab, nici prea gras, nici prea linistit, nici prea agitat.

  1. Legatura se creeaza in timp, nu spontan

Stiu ca vrei sa faci totul ca la carte (cea mai mare prostie, pentru ca acele carti vorbesc despre niste repere generale, nu despre copilul tau). Crede-ne ca e absolut normal ca relatia aceea minunata intre tine, ca mama, si nou-nascut sa ceara timp pentru a se lega. Nu se intampla cum da cu ochii de tine. Aveti nevoie de timp, si unul si altul, pentru a va cunoaste si… indragosti.

 

  1. Nu lua in serios toate sfaturile primite

Asculta toate sfaturile pe care le primesti, dar lasa instinctul sa te ghideze ori de cate ori crezi ca trebuie sa faci altfel.

My title page contents