Ce mănânci când alăptezi

Ai un bebe și te întrebi ce mănânci când alăptezi? Valorile nutriționale pe care le iei din alimente sunt transmise copilului prin laptele pe care i-l oferi în fiecare zi. Deci este important să cunoști câteva reguli de bază. 

 

Ce mănânci când alăptezi? De ce e important să alegi bine?

Alăptarea, atunci când este posibilă, este întotdeauna recomandată, deoarece oferă o mulțime de beneficii atât copilului, cât și mamei. Laptele matern este într-adevăr alimentul ideal, din mai multe motive: valorile nutriționale pe care le conține sunt în proporțiile corecte, în funcție de nevoile copilului. Dar laptele absoarbe tot ceea ce mama mănâncă și consumă în timpul zilei, deci este important ca aceasta să urmeze o dietă adecvată, evitând obiceiurile proaste. Înainte de a descoperi ce este recomandabil să mănânci, este bine să știi că trebuie să crești aportul zilnic de calorii al dietei tale cu 500 de calorii, deoarece producția de lapte necesită multă energie. De fapt, o mamă consumă aproximativ 95 de calorii pentru a produce 100 ml de lapte. Dieta mamei trebuie, prin urmare, să reflecte relația corectă între nutrienții necesari copilului și, de asemenea, și pentru ea.

Ce să mănânci în timp ce alăptezi?

Există alimente cruciale și valori nutriționale care nu trebuie ratate, deoarece sunt absolut necesare pentru copil. O dietă sănătoasă ar trebui să conțină alimente bogate în proteine, în calciu, fosfor și vitamina A. Pentru a te bucura de aceste vitamine, ar trebui să mănânci mai ales pește, ouă și carne, bogate în proteine, care ajută la acoperirea nevoilor de acizi grași, cum ar fi Omega 3 și aminoacizi esențiali, fier, minerale și vitamine.

Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele îndeplinesc cerințele de fibre, vitamine și oligoelemente. De asemenea, este bine să consumi carbohidrați complecși, cum ar fi pâinea, pastele și orezul. În general, ar trebui să-ți amintești să folosești aceleași reguli de hrănire pe care le-ai avut în timpul sarcinii: să consumi multe fructe și legume, carne și pește bine gătite, cereale și paste făinoase în cantități mai moderate. Și să bei multă apă. Ar fi ideal să bei cel puțin doi litri de apă pe zi, preferabil o apă oligominerală (slab mineralizată).

Alimente de limitat și obiceiuri de păstrat sub control

Există unele alimente, al căror consum ar fi mai bine să fie limitat, cum ar fi dulciurile și, în general, alimentele și băuturile prea dulci. De fapt, un consum de cantități mari de zaharuri simple mărește considerabil aportul caloric, fără a afecta nici cantitatea, nici calitatea laptelui produs. Dulciurile ar trebui, prin urmare, să fie consumate cu moderație. Laptele de consum mărește producția de lapte matern, dar îl poți evita sau consuma în cantități limitate, dacă îl găsești greu digerabil sau nu-l consumi în mod obișnuit.

Alimentele de evitat

Există unele alimente de evitat dacă alăptezi. Regulile nu sunt stricte, dar este bine să fii atentă cu anumite alimente. Prea multe alimente grase, cum ar fi alimentele prăjite, cârnații ar trebui evitate sau limitate sever. Reține: unele alimente ar putea chiar provoca colici copilului, în special cele prăjite. Ai grijă la unele alimente ambalate, în special la dulciuri congelate și preparate de-a gata. Evită cu desăvârșire fumatul. E permis consumul de ceai, cafea și alte băuturi energizante, dar întotdeauna în cantități limitate și mai rar.

Reguli care trebuie urmate dacă alăptezi:

  • consumă alimente proaspete, ușoare și de calitate superioară;
  • asigură-ți proteinele din pește și din carne (carnea albă e mai bună);
  • ia zilnic fier, calciu și vitaminele A, B12, D, E, de asemenea, folosind suplimente de vitamine dacă este necesar;
  • urmează o dietă variată, cât mai mult posibil;
  • bea multă apă, cel putin doi litri pe zi;
  • limitează consumul de cartofi prăjiți și de deserturi;
  • limitează băuturile precum ceaiul și cafeaua;
  • elimină alcoolul și fumatul;
  • alege un mod de gătit simplu, cum ar fi la abur sau prin coacere, evită prăjelile;
  • evită alimentele amare care pot schimba gustul laptelui, cum ar fi unele legume (sparanghel, varză);
  • asigură-ți aportul de Omega 3, important pentru dieta ta în timpul alăptării.

 

My title page contents