Ce să mănânci înainte de examene? Înainte de un examen, starea de bine se transformă într-una de stres și de neliniște. Fiecare student știe cum cresc stările de anxietate și temerile pe măsură ce te apropii de un examen. Și dacă ar fi doar asta… La fel apare și o povară care apasă pe stomacul tău. Un vârtej de emoții care cuprinde fiecare elev/student care se pregătește să dea un examen. Un sentiment inconfortabil care îi poate determina pe unii să încerce să-l suprime cu mâncare, în timp ce alții pur și simplu nu pot mânca în astfel de condiții.
Dar, de ce sistemul nostru digestiv este afectat de stări emoționale și nervoase?
Ei bine, în corpul nostru există două sisteme nervoase: unul este sistemul nervos central la care se referă creierul, celălalt este sistemul nervos enteric care este conectat la tractul digestiv, care se numește de fapt „al doilea creier”. Între aceste două sisteme există o comunicare intensă. Din acest motiv, ele se influențează între ele. Și într-adevăr se pare că mai presus de toate, tensiunile intestinului sunt cele care influențează funcționalitatea creierului.
De ce este important să ai o alimentație adecvată?
Înainte de toate, ar trebui să știi că micul dejun este foarte important. De exemplu, sportivii sunt conștienți că ceea ce mănâncă și mai ales cât mănâncă dimineața influențează o performanță după-amiaza. Înainte de un examen, ca și în cazul sportivilor care se pregătesc pentru un eveniment sportiv major, fiecare elev trebuie să-și hrănească creierul în mod corespunzător, pentru a putea menține concentrarea ridicată timp de multe ore pe zi. Prin urmare, este bine să calci pe urmele marilor profesioniști ai sporturilor mentale precum șahul sau pokerul. Aceștia își planifică alimentația în detaliu, pentru a obține tot ce este mai bun din minte atunci când este nevoie.
În plus, după sesiuni lungi de studiu, nu e de mirare că se poate întâmpla să simți o durere de cap sau să te simți epuizat fizic. În acest caz, cel mai bine ar funcționa o zi liberă, dar, din păcate, atunci când te pregătești pentru un examen, de multe ori nu îți poți permite acest lux. Mai bine să te concentrezi pe acele alimente capabile să furnizeze combustibilul potrivit creierului, fără a îngreuna intestinele.
Așadar, ce mâncare este bună pentru creier? Ce să mănânci înainte de examene?
Hrana potrivită pentru minte vine din alimentele pe care le consumăm. În primul rând, trebuie să știm despre creier că acesta folosește 20% glucoză, 40% vitamine și minerale, 40% apă și 50% grăsimi Omega. Așadar, o cerere destul de mare, nu-i așa? Iar această cerere trebuie să fie bine susținută încă de la micul dejun. Recomandarea este de a evita cornurile și gogoșile, întrucât cantitatea excesivă de zahăr ar crea mai multe probleme decât beneficii. Mai bine consumi fructe precum strugurii, merele sau afinele, considerate un adevarat panaceu, datorită prezenței mari a antioxidanților capabili să îmbunătățească memoria. Cerealele, iaurtul și fructele reprezintă așadar o bază bună pentru a începe ziua.
Pentru prânz poți alege între ouă, pui sau pește, cel puțin de două ori pe săptămână. Pentru a putea asimila astfel vitamina B, care este foarte utilă pentru susținerea abilităților cognitive. De evitat porțiile prea mari, alimentele prăjite sau prea rafinate, și mai ales alcoolul! Acesta ar supraîncărca intestinul, inducând somnolență și, prin urmare, o slabă capacitate de concentrare după-amiaza.
Mai bine să mănânci puțin și, în caz că reapare senzația de foame, să ai pregătite niște gustări. În astfel de cazuri, morcovul este ideal, dar nici nucile și fructele uscate nu sunt de neglijat. Și cafeaua? Ei bine, da! Dar până la trei căni pe zi, strict pe stomacul plin. Aceasta ajută creierul în toate funcțiile sale.
Ce se întâmplă în dimineața de dinaintea examenului?
De fapt, elevii care mănâncă ceva dimineața sunt mai lucizi și au rezultate mai bune la teste. De aceea, ideal ar fi ca înaintea examenului, să te trezești la timp pentru a putea pregăti un mic dejun plin de fructe și a bea multă apă. Apa, de fapt, este adevăratul propulsor pentru creierul nostru, care consumă o cantitate incredibilă. Din acest motiv, atunci când nu bem suficientă apă suferim adesea de dureri de cap, slabă concentrare și chiar stări de confuzie.
Este foarte greșit să nu mâncăm dimineața. Aceasta, deoarece acest lucru ar determina lipsirea creierului de nutrientii potriviti care s-ar afla într-un dezechilibru chimic capabil să amplifice tensiunea normală, pentru a dezvolta stări anxioase și depresive.