Concediul paternal se acorda cu scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea nou-nascutului. Un alt motiv? Sa i se acorde un sprijin proaspetei mamici, tatal poate beneficia de concediul paternal in conditiile Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999.

 

Beneficiarii

Titularul dreptului la concediu paternal este tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.

Citeste si despre concediul pentru cresterea copilului.

Concediul paternal

Concediul paternal se acorda :

  • la cererea scrisa a tatalui,
  • in primele 8 saptamani de la nasterea copilului,

  • pe baza certificatului de nastere al copilului, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Cererea se adreseaza conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, prin unitate intelegandu-se persoana juridica sau fizica, dupa caz, in beneficiul careia presteaza activitate salariatul asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.

Durata

  • Regula

Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare.

  • Alte situatii

In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare, devenind, asadar, de 15 zile lucratoare. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile obtinerii atestatului se acorda numai o singura data. Indiferent de numarul copiilor titularului.

Nu uita sa te informezi si despre stagiul de cotizare necesar indemnizatiei de mama.

Indemnizatia aferenta concediului paternal

In cazul in care titularul acestui drept este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, cele 5 zile de concediu paternal ii vor fi platite 100%, din fondul de salarii al unitatii.

 

My title page contents