Indigestia dupa sărbători

Indigestia dupa sărbători? Păi, sigur că da. A trecut Crăciunul. A trecut Anul Nou. A început 2020 și acum e nevoie să ne reechilibrăm. Vacanța ne-a adus în fața unor mese festive bogate și îmbelșugate. În perioada sărbătorilor, meniul fiecăruia dintre noi abundă în preparate bogate în grăsimi, carbohidrați și zahăr. Cu ce ne confruntăm după toate aceste excese culinare? Cu probleme intestinale, desigur!

 

”Dispepsia sau indigestia reprezintă senzaţia de arsură sau durere apărută în partea superioară a abdomenului şi  este însoţită de obicei de greaţă, balonare, senzaţie de plenitudine şi uneori de vărsături”, explică medicul homeopat Bogdan Neguleasa, membru al Societății de Homeopatie. Indigestia este rezultatul unei mese abundente, bogată în grăsimi, prăjeli sau condimente, a consumului de lichide în timpul mesei, a ingerării rapide a alimentelor sau a unei mese luate într-o situaţie stresantă.

Indigestia și prevenția

„Cel mai simplu tratament în cazul dispepsiei este prevenția”, spune dr homeopat Bogdan Neguleasa. „Este important să controlăm cantitatea ingerată, că să permitem sucurilor digestive să impregneze și să digere corect alimentele consumate. Nu trebuie să consumăm cantități mari de condimente și alcool, deoarece acestea irită mucoasa intestinală și o împiedică să funcționeze corespunzător”, adaugă specialistul homeopat.

Carnea este un aliment greu de digerat, consumă multă energie și generează o serie de produși toxici pentru organism. De aceea, după mesele bogate în carne ne simțim obosiți și somnolenți. „Se recomandă consumul moderat de carne, alternând cu consumul de alimente bogate în fibre vegetale, care previn constipația și ajută la eliminarea reziduurilor toxice” spune dr Neguleasa.

În perioada sărbătorilor, fiecare dintre noi ignorăm aceste măsuri preventive și ne trezim față în față cu indigestiile.  În aceste situații, repaosul alimentar, consumul de alimente ușor de asimilat și folosirea ceaiurilor digestive sunt metodele care funcționează cel mai bine.

Indigestia. Soluții homeopate pentru tratarea indigestiilor

Un tratament eficace în asemenea situații este cel homeopat. Iată câteva exemple de remedii folositoare:

–           NUX VOMICA – este cel mai cunoscut și mai folosit remediu homeopat în indigestii. Se recomandă persoanelor care consumă în exces alimente, alcool, cafea și condimente. Acest remediu este util când prezinți un gust amar în gură, eructații, vărsături violente sau dureri în abdomen ameliorate de scaun;

–           LYCOPODIUM – simptome ameliorate de băuturi calde, senzația de plenitudine abdominală, foame constantă. Se recomandă persoanelor cu flatulență, care nu suportă ceapa și prezintă borborisme,constipație, uneori alternând cu diaree sau meteorism abdominal marcat;

–           ARSENICUM – agravat la frig, băuturi și alimente reci, anxietate, îngrijorat pentru sănătatea lui. Persoanelor carora li se potrivește acest remediu au senzația de sete intensă, doresc apă rece, pe care o vomită. Ei prezintă dureri cu senzația de arsură în stomac și abdomen, greață, vărsături și diaree;

–           CARBO VEGETABILIS – agravat de mese bogate, ameliorat de eructații. Este potrivit persoanelor cu aversiune la carne, grăsimi și lapte deoarece le provoacă flatulență. Acestea prezintă dorință de alimente sărate și acre, au eructații, flatulență excesivă și colici abdominale;

–           IPECA – agravat de mese bogate, carne de porc sau vițel; ameliorat când stă întins. Pacienții prezintă grețuri, vărsături puternice, dureri sfâșietoare în abdomen agravate de mișcare, ameliorate când stau întinsi.

Tratamentul indigestei este individualizat

În homeopatie, tratamentul este indivizualizat, dată fiind simptomatologia extrem de variată a afecțiunilor digestive. De aceea nu se recomandă automedicația. „Dacă ați exagerat puțin în perioada sărbătorilor de iarnă și suferiți o indigestie, apelați la un medic homeopat” recomandă dr. Bogdan Negulescu.

My title page contents