Azi, aflam mai multe detalii despre concediul pentru cresterea copilului. Mai exact, aflam detalii noi despre ce avem de facut. De la 1 iulie 2016, a intrat in vigoare Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Iata care sunt schimbarile pe care le-a adus!

 

Noile modificari au venit in sprijinul parintilor caci:

– concediul pentru cresterea copilului este de un singur fel. Parintele nu mai este pus in situatia de a alege o varianta pe care nu o mai poate modifica apoi.

– perioada care alcatuieste stagiul de cotizare creste, astfel ca parintele are mai multe sanse sa indeplineasca stagiul.

– nivelul minim al indemnizatiei a crescut.

– mivelul maxim al indemnizatiei a fost eliminat.

– cuantumul stimulentului de insertie a crescut.

– perioada de acordare a stimulentului poate creste (cu respectarea unei conditii) si

–  a fost eliminata conditia de plata a taxelor si impozitelor pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

Cum era inainte?

Vom face mai jos o scurta comparatie intre ceea ce a fost pana la 1 iulie 2016 si ceea ce au adus nou aceste modificari. De ce? Ca sa intelegem diferentele, dar si pentru a cunoaste mai bine situatia actuala.

  • Durata concediului pentru cresterea copilului

Pana la 1 iulie 2016, beneficiarul avea obligatia sa faca in scris optiunea fie pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, fie pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Odata facuta aceasta optiune, ea nu mai putea fi modificata.

De la 1 iulie 2016, concediul pentru cresterea copilului se poate acorda pana la varsta de 2 ani a copilului. Astelm, parintele poate iesi din acest concediu oricand isi doreste, obtinand venituri supuse impozitului pe venit si nemaifiind obligat sa opteze pentru un anume tip de concediu.

  • Stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului

Cine erau cei care puteau beneficia de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 1 iulie 2016? Respectiv de stimulentul de insertie? Ei bine,  persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, realizasera timp de 12 luni venituri din salarii. Sau venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

De la 1 iulie 2016, pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului urmatorii. Aici, avem persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor. Dar si  venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor legale.

  • Nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului

Pana la 1 iulie 2016, indemnizatia nu putea fi mai mica de 600 de lei/luna (adica 1,2 ISR – Indicele de Referinta Sociala fiind stabilit la 500 de lei).

De la 1 iulie 2016, indemnizatia nu poate fi mai mica de 1062,5 lei/luna (adica 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata care de la 1 Mai 2016 a fost stabilit la 1250 lei)

  • Nivelul maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului

Pana la 1 iulie 2016, indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an nu putea fi mai mare de 3.400 de lei/luna.  La fel, indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani nu putea depasi 1.200 de lei/luna.

De la 1 iulie 2016, nu mai exista plafon maxim pentru indemnizatie. De anul acesta, daca din calculul indemnizatiei reiese o suma mai mare de 1062,5 lei (adica minimul nivelului indemnizatiei, in prezent) aceea va fi suma primita de beneificiar indiferent cat de mare ar fi suma respectiva (caci nu mai exista plafon maxim pentru indemnizatie).

  • Cuantumul stimulentului de insertie

Pana la 1 iulie 2016, stimulent de insertie era de 500 de lei/luna.

De la 1 iulie 2016, persoanele care –  in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului –  obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei (care este stabilit la 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata). Pe scurt, in prezent, stimulentul de insertie este de 531,25 lei/luna.

  • Perioada de acordare a stimulentului

Inainte de 1 iulie 2016, stimulentul de insertie se acorda, in anumite conditii, in functie de tipul de concediu ales, pana la varsta de 2 ani a copilului.

De la 1 iulie 2016, pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

  • Eliminarea conditiei de plata a taxelor si impozitelor pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului

Pana la 1 iulie 2016, pentru a fi mentinut dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului (odata acordat) era necesar ca beneficiarul sa-si achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care acesta le detinea in proprietate.

De la 1 iulie 2016, aceasta conditie nu mai exista, fiind abrogate dispozitiile cu privire la necesitatea achitarii oblgatiilor legale fata de bugetul local ca si conditie pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

Note

Am avut in vedere aici familiile cu un singur copil cu varsta mai mica de 2 ani. In articolele viitoare sa facem referire si la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in familiile cu gemeni, tripleti sau multipleti. Tot la fel, o sa va dam detalii si despre in famiile in care se naste un al doilea copil in timp ce primul a ajuns la 2 ani, precum si la concediul si la indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap de pana la 3 ani.

My title page contents