Un baiat numit Craciun

Un baiat numit Craciun este cartea cea mai frumoasa pe care-ti poti dori s-o citesti de sarbatori. Are de toate: aventuri, magie, umor, reni, turta dulce, elfi si spiridusi. Iar ideea cea mai importanta, frumos intretesuta printre randuri, este ca adevarata magie a Craciunului este magia daruirii, un dar de care ne putem bucura cu totii.

 

In varsta de 11 ani, Nikolas, alintat Craciun pentru ca se nascuse chiar in ziua de Craciun, a primit un singur cadou in toata viata lui: o papusa facuta dintr-un nap. Cu toate astea, el incearca din rasputeri sa creada in fericire, asa cum crede si in elfi, troli sau spiridusi desi, de fapt, nu a vazut niciodata vreunul.

Nikolas si viata lui

Nikolas duce o viata linistita impreuna cu tatal sau intr-un satuc din Finlanda, avand drept prieteni papusa din nap si pe Miika, un soricel ce viseaza toata ziua numai branza (desi n-a vazut niciodata branza, daramite s-o mai si guste, Miika e convins ca, daca ar avea ocazia, i s-ar parea foarte, foarte buna).

Disparitia tatalui sau, plecat intr-o expeditie alaturi de alti barbati, il determina pe Nikolas sa porneasca spre Polul Nord pentru a-l gasi. Ca in basme, pe drum are parte de tot felul de intalniri care mai de care mai neobisnuite: un ren cam ursuz, dar de nadejde, un trol morocanos si o spiridusa cu un simt al umorului cel putin ciudat (ca sa nu spunem rautacios).

Vise si intamplari

Toate visele sale de fericire par a se implini atunci cand descopera minunatul sat al elfilor, taramul magic acoperit de nea, inconjurat de dealuri impadurite si in care miroase peste tot a turta dulce, Elfhelm. Dar satul elfilor trece si el printr-o perioada dificila de cand conducatorii sai au hotarat sa interzica spiritul Craciunului, bucuria si distractiile, iar toti elfii trebuie sa fie seriosi si morocanosi, sa nu mai rada si sa nu mai danseze spickle.

Tot ca in basme, Nikolas se dovedeste a fi eroul de care are nevoie povestea pentru un final fericit. Insa finalurile fericite nu vin de la sine, iar baietelul numit Craciun are multe de invatat si de infruntat pentru a deveni… Mos Craciun.

Un baiat numit Craciun 

Plina de intelepciune si umor, Un baiat numit Craciun, este deja un clasic in devenire, o poveste neobisnuita si incitanta, scrisa de autorul de succes Matt Haig si ilustrata de Chris Mould. Traducerea in limba romana, realizata de minunata traducatoare Veronica D. Niculescu, a pastrat poezia si caldura textului original.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents