Dacă ai trecut de 35 de ani și momentan nu îți dorești un copil, este evident că trebuie să iei unele măsuri de contracepție. Acestea trebuie să fie adecvate vârstei tale, dar și stilului tău de viață. Contracepția după 35 de ani trebuie să fie o măsură potrivită nevoilor tale.
Conform medicilor, după 35 de ani din examenul anual nu trebuie să lipsească examinarea sânilor, a abdomenului și un examen pelvin. Trebuie excluse orice fel de anomalii legate de uter și ovare. Din punct de vedere hormonal, specialiștii susțin că la 35 de ani începe procesul de relaxare. Pentru o persoană sănătoasă, acest fapt este de bine, nu ar trebui să fie probleme. Un prim semn că lucrurile nu stau tocmai bine, ar fi o menstruație neregulată. Și starea ta a poate suferi schimbări: energie scăzută, un ten uscat, piele cu aspect modificat. La această vârstă ajută mult să ai o viață sexuală echilibrată, pentru a-ți menține tonusul, un stil de viață activ și echilibrat, dar mai ales o dietă corectă și sănătoasă. Întotdeauna să-ți asculți corpul. El este primul tău medic, care îți transmite primele semnale că ceva nu e în regulă.
Contracepția după 35 de ani. Ce metode sunt recomandate?
Există o serie de metode contraceptive, cum ar fi anticoncepționalele cu progesteron, care pot fi administrate pe cale orală, intrauterină sau chiar prin implant. De reținut, faptul că anticoncepționalele clasice utilizate după vârsta de 35 de ani încep să prezinte riscuri, deoarece pastilele au în formula lor estrogen. Metoda cea mai cunoscută de contracepție este folosirea prezervativului. În plus, ajută la evitarea bolilor cu transmitere sexuală. Contracepția prin utilizarea metodelor hormonale are rezultate foarte bune. Este prevenită sarcina prin inhibarea ovulației și, totodată, poate să atenueze și manifestările neplăcute care apar în timpul menstruației (dureri abdominale, crampe etc.).
Contracepția după 35 de ani. Ce metode nu mai sunt recomandate?
Începând cu vârsta de 35 de ani nu mai sunt recomandate anticoncepționale care au la bază estrogenul. Acesta este un hormon sexual feminin, care, însă, dacă este consumat în exces, predispune la afecțiuni mamare, cardiovasculare, apariția cheagurilor de sânge în interiorul anumitor vase etc. Conform studiilor, această substanță poate modifica procesul de coagulare a sângelui, iar de aici poate apărea un risc crescut de accidente vasculare cerebrale sau trombembolism pulmonar, afecțiuni deosebit de serioase.
Contracepția după 35 de ani în funcție de stilul de viață al femeii
Da, contracepția după 35 de ani are legătură cu stilul de viață pe care femeia îl are. Este influențată de mai mulți factori, cum ar fi viața sexuală, fumatul, tulburările menstruale, retenția de apă, etc. Odată cu înaintarea în vârstă, fertilitatea scade tot mai mult, în mod firesc. Chiar dacă vârsta de 35 de ani poate reprezenta perioada schimbărilor în corp, este bine să te protejezi în continuare, deoarece există încă șanse de a rămâne gravidă, chiar dacă acestea sunt mai reduse. De obicei, fertilitatea scade cu aproximativ 50% între 30 și 40 de ani.
Steriletul (sau dispozitivul intrauterin) este o metodă contraceptivă la fel de eficientă ca și pilulele cu administrare regulată. Este de preferat să fie folosit după ce femeia a avut cel puțin o sarcină. Poate fi folosit până la cinci-șapte ani fără întrerupere, femeia nemaiavând nevoie de o altă metodă de contracepție.
Contracepția după 35 de ani. Efecte secundare
De exemplu, folosirea unei pilule progestative necombinate, adică fără estrogen, nu implică riscuri majore. Dar poate determina apariția acneei, precum și luarea în greutate.
Beneficiile contracepției după 35 de ani
Contraceptivele reduc durerile menstruale și reglează ciclul. Reduc pierderile de sânge și anemia, elimină durerea provocată de ovulație, reduc semnificativ riscul de cancer endometrial sau ovarian. De asemenea, reduc frecvența chisturilor ovariene, reduc acneea și ajută la controlul frecvenței și momentului instalării sângerărilor.
Contracepția după 35 de ani afectează fertilitatea?
Incidența infertilității crește cu aproximativ 22% la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani. Contraceptivele orale nu afectează în niciun fel fertilitatea. În plus, anticoncepționalele pot reduce riscul unei sarcini ectopice și reduc riscurile apariției anumitor tipuri de cancer.
Contracepție până când?
În general, femeile opresc contracepția odată cu apariția menopauzei. Bine ar fi să o oprească doar la recomandarea medicului, atunci când menopauza este confirmată de medic.