Sarcina ectopică. Ce este și de ce apare?

Sarcina ectopică. Ce este și de ce apare

Sarcina ectopică. De ce? Cum? Ce e de făcut? Ei bine, multe dintre voi cunoașteți sarcina ectopică sub numele de sarcină extrauterină sau tubară. Aceasta reprezintă implantarea ovulului fecundat în afara uterului. În cele mai dese cazuri, acesta se implantează la nivelul trompei uterine și mai rar pe suprafața unui ovar, cervix sau în afara aparatului reproducător.

De ce se întâmplă? Cauzele pentru care apare sarcina ectopică.

Motivele pentru care apare sarcina ectopică sunt numeroase, dar printre cele mai importante se disting:

  • existența unei trompe uterine anormale, împiedicând astfel ”transferul” ovului fertilizat în uter și implantarea acestuia. Cel mai adesea, probleme trompelor uterine apar în urma infecțiilor pelvine (Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae), intervențiilor chirurgicale la nivelul acestora, prezenței endometriozei etc

  • existența unei sarcini extrauterine anterioare

  • prezența steriletului

  • ligatura tubară

  • fumatul

Simptomele unei sarcini ectopice nu se diferențiază de cele ale unei sarcini normale. Femeia însărcinată poate prezenta absența menstruației, grețuri, oboseală, stare de somnolență, sâni sensibili la palpare, urinări dese etc. Diferențele față de o sarcină normală apar pe măsură ce timpul trece. La 6-8 săptămâni de la ultima menstruație, apar durerile pelvine sau abdominale, sângerări vaginale ușoare sau abundente, dureri în timpul actului sexual. Lor li se adaugă stări de leșin, dureri la nivelul umerilor, dureri în timpul examinării ginecologice, crampe pe o parte a bazinului.

Sarcina ectopică. Riscuri.

Principalii factori de risc de a avea o sarcină ectopică sau extrauterină sunt existența unei sarcini identice în trecut. Tot la fel diagnosticul de boală inflamatorie pelvină, endometrioza, fumatul, dispozitivele intrauterine pentru contracepție. Alte cauze? O intervenție de ligatură tubară eșuată, tratamentul infertilității pentru stimularea ovariană, un avort urmat de o infecție etc.

Mai multă atenție

Dacă gravida prezintă unul dintre factorii de risc enumerați, este bine să fie atentă la simpotomele care pot indica existența unei sarcini extrauterine și să meargă la medic de urgență.

Diagnosticul sarcinii extrauterine se poate pune prin ecografie transvaginală și prin determinarea hormonului de sarcină hCG (gonadotropină corionică umană) printr-un simplu test de sânge. Odată ce diagnosticul a fost confirmat, tratamentul pentru sarcina extrauterină este medicamentos sau chirurgical.

Fără happy-end

Implantarea ovului fertilizat pe o altă suprafață decât cea a uterului nu are șanse de supraviețuire. Mai mult de atât, creșterea sarcinii ectopice poate duce la ruperea organului pe care se află. Rezultatul? Provocarea unei hemoragii ce pune în pericol viața femeii.

Sarcina ectopică nu poate fi prevenită, dar daca este diagnosticată corect și dacă se aplică tratamentul corect, atunci pot fi prevenite complicațiile.

 

My title page contents