Se apropie termenul și te întrebi dacă vei ști când a venit vremea să pleci către maternitate. Știm la ce te gândești. La contracțiile false în sarcină, nu-i așa? Ți-e teamă să nu le confunzi cu cele reale.
Da, este adevărat că te pot păcăli contracțiile false în sarcină. Se mai numesc și contracții Braxton-Hicks și apar în al treilea trimestru de sarcină. În unele cazuri chiar și în al doilea. Contracțiile false în sarcină sunt contracții imprevizibile ale uterului și sunt perfect normale. Sunt neregulate ca intensitate, rare, imprevizibile și non-ritmice. De asemenea, sunt mai mult deranjante decât dureroase, dar constante ca intensitate și frecvență. Se reduc treptat și apoi dispar cu totul. Potrivit specialiștilor, pot fi declanșate de deshidratare și de activitatea fizică. Schimbarea poziției în care stă gravida poate atenua aceste contracții.
Contracțiile false în sarcină
Contracțiile Braxton Hicks sunt numite după medicul englez John Braxton Hicks, care le-a descris pentru prima dată în anul 1872. Sunt contracții ale uterului care apar în al treilea trimestru de sarcină și sunt normale. Mușchii uterului se contractă pentru aproximativ 30-60 de secunde până la două minute. Se mai numesc și „contracții de pregătire” pentru că pregătesc corpul pentru adevăratele contracții, cele din travaliu. Contracțiile Braxton-Hicks nu determină dilatarea colului uterin și nu duc la naștere.
Factorii declanșatori
- Activitatea fizică a gravidei;
- Faptul că fătul este foarte activ;
- Vezica urinară plină;
- Deshidratarea;
- Relațiile sexuale;
- Atingerea abdomenului gravidei.
Ce remedii ajută la ameliorarea disconfortului și durerii
În cazul în care contracțiile Braxton Hicks sunt incomode, poți lua aceste măsuri:
- Schimbă poziția în care stai;
- Mergi într-o scurtă plimbare;
- Odihnește-te dacă ai fost activă;
- Bea un pahar cu apă sau o ceașcă de ceai din plante;
- Servește o gustare;
- Efectuează exerciții de relaxare, respirație profundă sau relaxare mentală;
- Poți face o baie caldă, dar care să nu depășească o jumătate de oră.
Diferențe între contracții reale și false
Coerență: contracțiile reale durează în jur de 30–70 de secunde și apar la intervale regulate. Contracțiile Braxton-Hicks nu urmează un model consecvent.
Frecvență din ce în ce mai mare: contracțiile reale devin mai frecvente pe măsură ce travaliul avansează. Contracțiile Braxton-Hicks nu cresc în frecvență.
Intensitatea disconfortului: contracțiile reale sunt mai dureroase decât contracțiile Braxton-Hicks. Contracțiile Braxton-Hicks nu provoacă de obicei durere.
Localizarea disconfortului: o femeie tinde să simtă contracțiile reale pe tot abdomenul și partea inferioară a spatelui, iar durerea se poate răspândi la picioare. Contracțiile Braxton-Hicks cauzează de obicei doar disconfort în partea din față a abdomenului.
Efectul mișcării: schimbarea pozițiilor sau deplasarea în alte moduri oprește adesea contracțiile Braxton-Hicks. Mișcarea nu afectează contracțiile reale.