Copilul la piscină. De când să îl iei cu tine?

Când poți duce copilul la piscină? Trăim și creștem timp de nouă luni cufundați în lichidul amniotic: parcă suntem născuți să rămânem uzi! În general, copiii și sugarii apreciază apa: o baie bine făcută, este un moment de răsfăț cu mama și tata. Piscina este un loc de distracție și joacă, marea o continuă descoperire.

 

Mulți părinți profită de aceste caracteristici înnăscute ale bebelușilor, pentru ca aceștia să învețe acvaticitatea. Adică tendința de a aprecia apa și mișcarea în ea, de a se simți în largul lor fără teamă și, în timp, de a începe să facă scufundări. Există însă, și multe întrebări: când ar trebui să începem să luăm copilul la piscină? Să-l înscriem la un curs sau să ne ocupăm noi de ședințele în apă?

De ce să duci copilul la piscină?

Se știe că înotul este cel mai complet sport, capabil să ofere multe beneficii corpului și minții, iar aceste avantaje sunt valabile și pentru copii. Beneficiile înotului și ale piscinei pentru copii sunt într-adevăr multe.

Iată unele dintre cele mai importante:

1. Dezvoltarea coordonării motorii

Ducerea copilului la piscină îl ajută să-și dezvolte coordonarea motorie și rezistența respiratorie, precum și cea cardio-vasculară. În cazul problemelor posturale, ortopedul este cel mai adesea cel care recomandă înotul ca adjuvant la alte terapii.

2. Pentru a relaxa corpul

Înotul este, de asemenea, un adevărat leac în cazul copiilor care au dificultăți în a adormi sau se trezesc adesea în timpul nopții. Orice părinte știe că după baie, copilul doarme mai bine. La piscină, acest efect este amplificat, deoarece mișcările din apă dau o senzație de relaxare care duce adesea la o somnolență puternică.

3. Pentru a dobândi și a crește încrederea în sine

Pe lângă toate acestea, merită remarcată contribuția bună a înotului la nivel psihologic. Copiii se simt încrezători în sine și în abilitățile lor, obținând treptat mai multă încredere în ei înșiși. La nivel social, cursurile acvatice practicate cu părinții vor consolida legătura dintre aceștia și copil.

4. Pentru socializare

Copiii mai mari vor începe lecțiile de înot împreună cu alți colegi, un act important pentru socializarea extra-familială și extrașcolară. Aceștia vor învăța să negocieze spații și ore în vederea partajării în grup.

Când să începi cu înotul și cu abordarea acvaticelor?

Teoretic, nou-născuții pot fi deja în apă încă de la început. În general, pediatrii recomandă totuși să se aștepte cel puțin câteva luni pentru a preveni ca micuții să sufere modificări excesive de temperatură. De fapt, mediul de înot (chiar și cel încălzit pentru bebeluși și copii) este încălzit până la aproximativ 30/32 °. Mai ales pe timp de iarnă, intervalul de temperatură poate să nu fie bun pentru nou-născuți.

Este întotdeauna bine să urmezi indicațiile medicului pediatru, singurul capabil să evalueze cu atenție situația specifică a fiecărui copil și să-i sfătuiască pe părinți.

Condiția obligatorie pentru ducerea copilului la piscină este prezentarea certificatului care atestă o sănătate bună, eliberat de medicul pediatru după o vizită atentă a copilului.

 

My title page contents