Un copil care are o mulțime de experiențe plăcute și pozitive în timp ce crește este mai probabil să devină un adult optimist. Iar creșterea unui copil optimist este datoria părinților sau îngrijitorilor săi.
Puștiul tău va trebui să învețe că trebuie să se bucure chiar și de provocări. Și să aibă credința profundă că are capacitatea de a stăpâni aproape orice tip de situație. În asta constă esența în creșterea unui copil optimist. În a-l educa așa încât întotdeauna să vadă jumătatea plină a paharului. Și în orice posibilitate, o oportunitate.
Creșterea unui copil optimist
Cel care va influența comportamentul copilului va fi, neîndoielnic, părintele sau cel care se ocupă de îngrijirea lui. Cei mici sunt ca niște bureți care absorb totul din jur, inclusiv modelele de viață. Dacă ești un părinte care permanent se lamentează, care permanent se teme că nu va reuși să facă un lucru sau altul, la fel va fi și copilul. E deja destul, chiar prea mult, că trăim vremuri pesimiste în privința a aproape orice: a viitorului (care pare mai sumbru decât prezentul), a mediului, a sănătății. Și totuși parcă nu vrem ca și copiii noștri să aibă aceeași atitudine… Iată câteva sfaturi care să te ajute să crești un copil optimist.
Arată-i copilului tău că îl iubești
Fă-ți timp pentru el în fiecare zi și folosește cuvinte și gesturi pentru a-i arăta grija. Dragostea nu înseamnă numai mâncare bună, haine de firmă și jucării scumpe sau vacanțe exotice ori exclusiviste. Dragostea înseamnă îmbrățișări în fiecare zi, înseamnă înțelegere și atunci când greșește, înseamnă ajutor și sfaturi atunci când ți le cere. Înseamnă să fiți prezenți, voi, părinții, atunci când copilul are nevoie de voi.
Fii un model pozitiv
Copilul va imita întotdeauna comportamentele părinților. De aceea este atât de important ca el să vadă în tine un model constructiv. Unul care face față provocărilor de orice natură. Și greutăților.
Permite-i copilului să aibă succes
Orice copil are nevoie de acest soi de… antrenament. Dă-i sarcini adecvate vârstei lui, pe care le poate duce la îndeplinire fără foarte mari eforturi. Apoi laudă-l pentru reușita și pentru efortul depus.
Învață-l să dobândească abilități practice
Ajută-ți copilul să țină pasul cu cei de vârsta lui. De exemplu, să își lege singur șireturile, să folosească furculița și cuțitul la masă, să se spele pe cap ori să își ascută creioanele pentru colorat.
Lasă-ți copilul să se joace liber
Dă-i regulat timp să se joace fără să-l supervizezi. Acest lucru îl va ajuta să își construiască încrederea în propriile decizii și abilități.
Protejază-l de stres
Ori de câte ori este posibil, încearcă să nu îl expui realităților dure ale lumii adulților, cum ar fi îngrijorările financiare. Amână până când ca vi suficient de mare pentru a face față conceptelor.
Nu folosi mâncarea pentru a-l împăca
Găsește alte modalități de a-ți calma copilul atunci când este supărat. O bombonică, o prăjiturică sau o ciocolățică nu sunt variantele bune.
Ascultă-i problemele
Chiar dacă par minore, ia în serios îngrijorările copilului tău. Susține-l, ajută-l și învață-l să facă față dezămagirilor vieții. Obișnuieșe-l să vadă partea bună din fiecare lucru rău și dă-i posibilitatea să învețe din propriile greșeli. Spune-i că a învăța dintr-o greșeală este o șansă pe care o primește.
Știai că…
…cercetătorii au descoperit că atunci când pesimiștii folosesc un limbaj pozitiv pentru a descrie situații pe care le consideră traumatice, sentimentele lor în legătură cu respectiva situație devin mai pozitive iar optimismul lor crește?