Critica în relația de cuplu nu e tocmai bună. Dorința de a schimba partenerul nu îmbunătățește relația, dar riscă să se transforme într-o luptă continuă destinată să distrugă cuplul. Cum să eviți critica în relația de cuplu?
Se întâmplă din ce în ce mai des: ești cu ochii pe partener și apoi dorești să-l schimbi într-o altă persoană. La începutul relației dintre două persoane care se iubesc pare că totul este bine. Apoi, în timp, apare dorința de a-ți schimba partenerul în conformitate cu modelul de partener pe care îl ai în minte. Toate acestea se pot întâmpla, uneori, inconștient, prin gesturi și cuvinte indirecte. În alte cazuri, prin punerea în aplicare a dorinței de „reprogramare” a partenerilor, o manipulare, care va avea cu siguranță un rezultat neașteptat, opusul celui dorit.
Mișcă-ți ochii de la el… spre tine!
Cum îți poți da seama dacă această „tendință” te afectează? Printr-o privire conștientă asupra ta, a modului cum te porți împotriva lui, cum îl critici, cum vorbești cu alții despre el atunci când e de față etc. Încearcă să observi dacă ai un stil de „corecție“: cum se comportă el când tu îl mustri sau îl prezinți într-un mod nefavorabil. Dacă se jenează și încearcă să dea alt răspuns, e clar că tu vrei să-l schimbi, iar el încearcă să-ți facă cumva pe plac, dar timid. Dar dragostea adevărată este liberă, deci de ce ai nevoie de aceste condiții pentru a te simți confortabil cu el? Dacă iubești o persoană, îi accepți și greșelile. Pentru că numai în acest fel este posibil ca ambii parteneri să crească și să evolueze împreună.
Acceptă relația așa cum este ea
Când critica devine continuă, partenerul se simte neînțelept și neînțeles pentru ceea ce este. Pornind de la o doză zilnică de critici, în timp, toate îi vor da un sentiment puternic de singurătate care zdrobește sentimentul iubirii, transformându-l în furie și resentimente. Fractura este creată în cuplu: unul dintre parteneri este opus celuilalt, care insistă și mai mult, până la contrastul iremediabil. Ceea ce trebuie să faci este să oprești acest comportament pe care îl ai și să vezi cuplul ca un loc de manifestare a libertății. A fi confortabil cu cineva, înseamnă a-l accepta așa cum este, fără a te gândi cum ai putea să-l schimbi. Comparația și comunicarea cuplului permit și transformarea celor doi parteneri într-un mod spontan. Este relația care acționează ca un „maestru”.
Critica în relația de cuplu. Sfaturi practice
– Nu continua să-ți critici partenerul: va fi contraproductiv!
– Lasă-l liber și îți va fi recunoscător;
– Dacă accentuezi critica, te vei simți rău;
– Poate încerci să schimbi ceva înăuntrul tău: schimbă direcția focului asupra ta!
În relația din cuplu, în fiecare zi cei doi ar trebui să încerce menținerea unui dialog și, pe cât posibil, să fie unul echilibrat.
Acest lucru nu e posibil întotdeauna, deoarece partenerii nu reușesc mereu să facă față așteptărilor lor personale. Dar toate acestea nu ar trebui să deschidă niciodată polemica și nici să se critice unul pe celălalt. Criticile, dacă sunt constructive, pot fi bune într-o relație de iubire, dar numai în unele cazuri. În toate celelalte circumstanțe, criticarea partenerului ar putea fi greșită. Sentimentul de a fi criticat de persoana iubită este un gest care aproape întotdeauna nu are consecințe pozitive, mai ales în ceea ce privește seninătatea cuplului.
Criticile partenerului, motivele care le fac distructive într-o relație
Criticarea partenerului nu e de dorit. Afectează relația. Desigur, pot exista momente în care polemica să apară în viața de zi cu zi. Dar acest lucru nu ar trebui să devină un obicei în viața unui cuplu.
Motivele pentru care nu trebuie să ne criticăm în mod continuu sunt mereu valabile. Și foarte importante pentru a ne rămâne în minte.
- Critica subminează stima reciprocă. Fiind constant criticat de persoana pe care o iubești și o apreciezi, apasă foarte mult asupra stimei de sine personale. Acest lucru ar putea submina echilibrul cuplului, deoarece persoana criticată poate pierde încrederea în relație;
- Critica riscă să devină un „mod de a face” foarte periculos pentru fericirea dintre doi oameni, care ar trebui să fie prieteni și nu dușmani;
- Criticile, în special cele însoțite de furie, pot afecta într-adevăr adânc și, în cele mai multe cazuri, reprezintă doar vârful unui aisberg, numit: criză de cuplu. Critica poate da naștere unor depresii reale care ar putea pune în pericol sănătatea psihică a celeilalte persoane. Care ar vedea în sfârșitul relației singura sa șansă de rezolvare sau scăpare.