Cum ajuți un copil la teme? Iată 6 tehnici eficiente!

Cum ajuți un copil la teme? Copilul tău are multe teme, iar unele îi dau bătăi de cap? Probabil că-ți dorești să-l ajuți, dar nu știi exact cum să procedezi. Te vom ajuta cu Iată o listă de 6 lucruri importante de făcut, indiferent dacă ești părinte sau babysitter.

Mulți părinți se întreabă dacă este bine să-și ajute copiii cu temele sau dacă aceștia ar trebui lăsați singuri să învețe să se organizeze fără ajutor. A da o mână de ajutor copiilor din clasele primare și chiar gimnaziale cu temele este foarte importantă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Acest lucru le permite copiilor să se simtă susținuți și încurajați, iar părinților să-ți înțeleagă copilul profund, într-un mod diferit și mai conștient.

Atitudinea noastră ca părinți este foarte importantă, poate la fel de importantă ca și metoda de studiu. Un părinte trebuie să fie foarte atent la atitudine. Decât să-i spui copilului „Nu te mai juca, treci imediat la teme!”, mai degrabă îi faci o invitație caldă pentru a-și face temele: „Vrei să vii, te rog, să facem temele împreună?”.

Apoi așezați-vă împreună la masa de lucru, permite-i copilului să pufnească, dacă are ceva de zis, apoi verifică-i caietul de teme, și începeți să vă concentrați asupra a ceea ce aveți de făcut. Nu-l certa niciodată dacă face o greșeală! Încearcă mai degrabă să-l faci să repete sarcina greșită, pentru a vedea dacă înțelege singur unde este greșeala. Nu-l grăbi și nu pune presiune pe el să termine repede, ci lasă-i tot timpul necesar.

Dacă vrea să ia o pauză, permite-i să facă acest lucru. Lasă-l să se autoregleze, mai ales în primele etape. Ascultă-l cu atenție la lecții sau la ce are de spus și laudă-l adesea, pentru a-l face mai încrezător în sine.

Dar cum să ajuți un copil la teme și să învețe eficient? Iată câteva sfaturi practice:

1. Alege un loc liniștit

Cele mai folosite locuri pentru a face temele sunt bucătăria, dormitorul sau sufrageria. De multe ori refuză să stea la biroul special amenajat pentru această sarcină. Nu e nicio problemă, cât timp are spațiu și o poziție corectă. Cu toate acestea, este esențial să eviți orice i-ar putea distrage atenția, cum ar fi televizorul, telefoanele mobile, tabletele etc. Copilul trebuie să rămână mai concentrat.

2. Setează o oră

Acest lucru îl va ajuta pe copil să-și organizeze după-amiaza, astfel încât să termine devreme temele. Procedând așa, acesta va avea mai mult timp pentru a se juca și a se relaxa. Amintește-i de regula: „mai întâi munca, apoi distracția!”.

3. Nu-l judeca dacă greșește

Dacă întâmpină dificultăți în rezolvarea unui exercițiu, explică-i cu calm, chiar de mai multe ori, folosind cuvinte ușor de înțeles. Alternativ, te poți baza pe creativitate, de exemplu, explicându-i exercițiile de matematică cu ajutorul obiectelor. Acest lucru facilitează înțelegerea și învățarea.

3. Luați pauze scurte

Pauzele sunt întreruperi absolut fundamentale, care oferă posibilitatea de a stoca ceea ce se învață în timpul studiului. Faceți o pauză de 10-15 minute când trebuie să treceți de la un subiect la altul, și 1-2 minute când trebuie să treceți de la un exercițiu la altul.

5. Nu-l grăbi! Fiecare copil are timpul său

Nu există nicio regulă care să spună că trebuie să faci totul într-o oră. Ceea ce contează este angajamentul și concentrarea. Fie că durează o jumătate de oră, o oră sau întreaga după-amiază, nu contează deloc! Excepție doar atunci când există mai multe sarcini într-o zi și copilul nu are destul timp la dispoziție.

6. Recompensează-l

La sfârșitul temelor și a tuturor sarcinilor dintr-o zi, spune-i că a fost bun, că a lucrat bine și a fost implicat. Acest lucru îl va motiva pe copil și îl va ajuta să aibă încredere în abilitățile sale. Pentru a-l recompensa pentru eforturile sale, vă puteți juca împreună sau, alternativ, îi puteți pregăti o gustare preferată.

 

 

 

 

 

My title page contents