Ți-a fost aliată de nădejde și de multe ori ți-a asigurat liniștea. Dar tot vine o vreme când trebuie să te lipsești de ajutorul ei. Cum dezvățăm copilul de suzetă? Cu răbdare, aș zice.
Deși părerile sunt împărțite în privința a cât este de bine să fie folosită, suzeta continuă să fie un accesoriu la care recurg multe mămici. Unii – nu mulți – copii o resping efectiv, de la prima întâlnire, iar alții o păstrează încă multă vreme, chiar prea multă. Așa că unora ne este util să aflăm cum dezvățăm copilul de suzetă. Când ar trebui să se întâmple acest lucru și care este cel mai bun mod în care o putem face?
Cum dezvățăm copilul de suzetă
Experții susțin că, până la vârsta de șase luni, suzeta este chiar folositoare, reducând riscul morții subite. Alții sunt de părere că nu există niciun prejudiciu pe termen lung pentru dinții copilului nici dacă o folosește până la vârsta de doi ani. Abia după această vârstă poziția dinților ar putea avea de suferit. Și pentru că exista atâtea opinii diferite, iată încă una: la suzetă ar fi bine să se renunțe după împlinirea vârstei de un an, pentru că folosirea ei poate interfera cu dezvoltarea vorbirii.
Așteaptă momentul potrivit
Indiferent la ce vârstă a copilului ai decis să scoți suzeta din viața lui, important este să fie unul liniștit, lipsit de evenimente majore. Pentru că suzeta este un accesoriu care îl ajută pe copil să se liniștească, în niciun caz nu îl vei lăsa fără ea atunci când există factori de stres pentru cel mic. Deci nu când copilul este bolnav, când vă mutați domiciliul sau când îngrijirea lui trece în seama unei bone.
Asigură-te că ai toată familia de partea ta
Planul tău de a-l dezvăța de suzetă trebuie cunoscut de toți ai casei. Nu este în interesul copilului ca mama să își dea silința să-l scape de suzetă, iar bunica să i-o ofere. Dacă pentru început mai permiți folosirea ei doar pe timpul nopții, atunci toată lumea trebuie să știe și să respecte această hotărâre.
Găsește-i înlocuitor
Așteaptă-te ca micuțul să fie agitat și neliniștit dacă nu mai primește suzeta. Va trebui să îl liniștești în alt fel. Ameliorează-i starea de disconfort din momentele critice dându-l în balansoar sau făcându-i masaj, dacă este bebeluș. În cazul copiilor mai mărișori, de mare ajutor poate fi o pătură cu margini moi, satinate, sau un animal de pluș. Contactul cu texturile plăcute, moi și pufoase, îi pot aduce alinarea căutată.
Schimbă-i… gustul
Dacă puiul de om este foarte atașat de suzetă, despărțirea va fi dificilă și nu prea vei găsi metode de a-l consola. În schimb poți face ca suzeta să nu mai fie atât de plăcută precum o știe copilul. Puțină zeamă de lămâie pusă pe tetina suzetei ar putea fi cel mai bun motiv de a fi respinsă. O altă metodă practicată este tăierea vârfului tetinei, fiindu-i dezactivată astfel funcția de aspirație. Devenită neinteresantă și inutilă, suzeta are mari șanse să fie abandonată.
Apel la… rațiune
Copilul e mărișor, te înțelegi bine cu el. Mai puțin în privința renunțării la suzetă. Ei bine, va trebui să arunci în luptă argumente cât se poate de puternice și de convingătoare. Îi poți spune ca de-acum este băiețel/fetiță mare, că nu mai are atâta nevoie de ea pe cât are un bebeluș și că o veți face cadou. Dacă unul dintre prietenii voștri are copil mic, este grozav, îi puteți spune cine este destinatarul. Cumpără o cutie frumoasă și bomboane colorate. Pune bomboanele în cutie și suzeta printre ele. Implică-l pe cel mic în tot ce înseamnă pregătirea cadoului și lasă-l chiar pe el să îl ofere.
Un schimb magic
Inventează un personaj simpatic, o zână, dă-i un nume. Spune-i copilului că dacă își va lăsa suzeta într-o cutiuță, la ușă sau atârnată într-un copac, zâna va trece noaptea și o va lua, lăsându-i în schimb o jucărie. Nu-l păcăli! Dacă este de acord, chiar va trebui să găsească jucăria! Succes!