Beneficiile tenisului pentru copii. De ce să practice copiii acest sport?

Beneficiile tenisului pentru copii sunt multe. Un teren, o rachetă și o minge, echilibru, dinamism, gândire, acțiune… sunt ingredientele acestui sport: tenisul!

Beneficiile tenisului pentru copii. La ce vârstă poate să înceapă să practice un copil acest sport?

Înainte de a vorbi despre vârsta potrivită pentru începerea acestui sport, ar trebui stimulat interesul pentru sport, în general.

Copilul este curios din fire, așa că, dacă va dori să practice acest sport, încă de la o vârstă fragedă, du copilul să vizioneze sesiuni de antrenament și meciuri de tenis. Să-i stimulezi astfel interesul. Atunci când alege un sport, copilul ar trebui să acționeze spontan. Copilul ar trebui să ceară singur părintelui să practice acest sport. O alegere personală a copilului garantează o implicare emoțională și pasională.

Este recomandabil ca abordarea tenisului să fie cuprinsă între 4 și 7 ani. Pentru cei mici, racheta nu este folosită imediat. De fapt, copiii sunt introduși în tenis printr-un curs de exerciții fizice pregătitor.

De ce să alegi tenisul și nu alt sport?

În primul rând, tenisul este un sport în aer liber – cu excepția terenurilor interioare. Jucătorul de tenis desfășoară o activitate aerobică-anaerobă. Acest exercițiu consolidează tonusul muscular al întregului corp, are efecte favorabile asupra sistemului cardiovascular și respirator, îmbunătățește echilibrul și exercită funcțiile de coordonare ale organismului.

Jucătorul de tenis nu joacă numai cu corpul, ci își folosește și capul. De fapt, tenisul este un sport tactic, deci necesită o strategie. Astfel încât sportivul trebuie să alerge, să sară, să tragă și chiar să se gândească, coordonând acțiunea fizică cu planificarea mentală a jocului. Acest aspect al tenisului îl face deosebit de potrivit pentru acei copii care au dificultăți de concentrare. Este o practică care, pe lângă cea fizică, exercită și mintea prin creșterea abilităților de atenție.

 

Beneficiile tenisului pentru copii. Cum îl ajută tenisul pe copil?

1. Dezvoltarea abilităților de coordonare și motrice

Corpul și spiritul vor fi unul! Corpul copilului este în plină dezvoltare, de aceea, este esențială îmbunătățirea coordonării sale. Pentru a putea juca, copilul va trebui să fie mereu în mișcare și la o distanță bună de obiect, dar și să facă un gest corect pentru a-l ridica către adversar. Contribuția elementelor externe corpului este mai mare: va ține cont de corpul cuiva, de capacitățile sale și de limitele sale în spațiu. Aceasta este o parte integrantă a învățării sale psihomotorii.

2. Dezvoltare musculară

Pe lângă dezvoltarea coordonării, sporturile cu rachetă îl vor ajuta pe copil să devină din ce în ce mai puternic. Acestea sunt ideale pentru dezvoltarea tuturor părților corpului:

  1. Pieptul: lovește mingea, ajută la rotirea bazinului, la întărirea mușchilor;
  2. Picioare: accelerare, schimbare de direcție, sărituri, rezistență.

Această întărire a mușchilor îi va permite copilului să dobândească noțiunea de echilibru, extrem de important în dezvoltarea sa. Sporturile cu rachetă îi subliniază constant echilibrul: sprijin pe piciorul stâng, sprijin pe piciorul drept, sărituri și recepție, poziționare și înlocuire constantă.

3. Beneficiile tenisului pentru copii. Dezvoltarea vederii

Sporturile cu racheta sunt capabile să îmbunătățească vederea copilului. Mingile lansate urmează întotdeauna traiectorii foarte diferite: un fluturaș de badminton poate cădea ca o săgeată sau în formă de clopot, într-o formă încrucișată sau nu. Același lucru este valabil și pentru mingile de tenis sau pentru mingile de tenis de masă. Ochiul este testat în analiza traiectoriei. Copilul tău va dezvolta o acuitate vizuală mai bună.

4. O contribuție psihologică și socială incontestabilă

Dezvoltarea fizică este foarte importantă pentru copil, dar la fel și dezvoltarea psihologică. Sporturile de rachetă sunt practicate în grupuri, dar întotdeauna față în față. Copilul tău își va dezvolta autonomia și va fi determinat să ia propriile decizii. Aceste decizii îi vor crește stima de sine și autonomia, foarte importante pentru dezvoltarea sa.

 

My title page contents