În România există în prezent circa 3000 de copii diagnosticați cu diabet, iar prevalența acestei boli pare a fi în creștere în ultimii ani. Cu cât semnele diabetului la copii sunt mai repede observate, cu atât mai repede va fi instituit tratamentul. Rolul acestuia este să mențină valorile glicemice într-un echilibru.
Diabetul este o afecțiune cronică, în care pancreasul nu produce suficientă insulină sau chiar deloc, ori atunci când aceasta nu este folosită corect de organism. Cauza exactă a acestei anomalii nu este cunoscută, dar se știe, în schimb, faptul că factorul ereditar joacă un rol important. Multă lume încă are convingerea că diabetul este cauzat de consumul de dulciuri, însă acest lucru este doar pe jumătate adevărat. Fără a dezvolta acum teorii și dezbateri pe marginea acestui subiect, mai bine să vedem care sunt semnele diabetului la copii.
Un „defect” al pancreasului
Neapărat mai trebuie precizat faptul că există două forme de diabet: de tip 1 și de tip 2, însă ambele afectează capacitatea organismului de a produce și utiliza insulina. Diabetul zaharat de tip 1, numit și diabet juvenil, apare atunci când pancreasul nu poate produce insulină. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, existând destule cazuri de copii cu vârste puțin peste un an.
Tratamentul diabetului de tip 1 presupune administrarea de insulină injectabilă și permanentă monitorizare a nivelului zahărului în sânge. Acest din urmă lucru se face prin măsurători cu glucometrul, care presupun câte o mică înțepătură în deget și obținerea unei picături de sânge pentru a fi analizat. Deasemenea, tratamentul mai presupune și stricta gestionare a dietei și a efortului fizic, în vederea aceluiași obiectiv: menținerea nivelului de zahăr din sânge între anumiți parametri.
Diabetul de tip 2 nu apare prea frecvent la copiii mici, dar nici nu este total exclus. Riscul apariției acestuia este însă mai ridicat o dată cu înaintarea în vârstă.
Semnele diabetului la copii
Unele simptome sunt comune ambelor tipuri de diabet. Iată-le însă pe cele ale diabetului zaharat de tip 1, care se dezvoltă de regulă foarte rapid, :
- sete execesivă (copilul poate ajunge să bea zilnic cantități impresionante de apă, de ordinul litrilor)
- foarte frecvente urinări
- foame intensă (chiar și la scurt timp după ce a mâncat)
- pierdere în greutate (paradoxală, având în vedere aportul alimentar crescut)
- stare de oboseală inexplicabilă și prelungită
- iritabilitate
- răni care se vindecă greu
- infecții repetate
- vedere neclară
- dureri, amorțeli sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
- miros fructat al respirației
Complicațiile diabetului
Ignorarea semnelor și întârzierea diagnosticării în vederea instituirii tratamentului poate duce la creșteri sau scăderi periculoase ale valorilor glicemiei (hiper și hipoglicemii). Acestea pot induce stări comatoase și pot provoca decesul.
O altă complicație a diabetului de tip 1 nediagnosticat și neținut sub control este cetoacidoza. Când nivelul insulinei este foarte scăzut, organismul nu poate utiliza glucoza pentru a produce energie. În schimb, începe să distrugă grăsimea pentru a produce această energie. Așa se ajunge la producerea unor substanțe chimice numite cetone, care pot fi toxice la niveluri ridicate. O acumulare a acestor substanțe chimice provoacă cetoacidoza, în care organismul devine acid.
Ce e de făcut
La depistarea semnelor care ridică suspiciuni de diabet zaharat de tip 1 este necesară prezentarea la medic în vederea efectuării unor investigații. Primele recomandate vor fi un test de sânge și unul de urină pentru determinarea nivelului de glucoză și a prezenței zahărului. În funcție de aceste rezultate pediatrul va face recomandare pentru continuarea investigațiilor specifice de către un medic diabetolog.