Nu e deloc ușor să rămâi calm atunci când primești critici. Fie că sunt constructive sau distructive. Dar pentru că odată și-odată tot te vei afla în această situație, măcar să știi cum să faci față când cineva te critică.
Jenă, sentiment de vină, nemulțumire, furie. Sentimente pe care le încerci gradual în timp ce o persoană te critică. Practic nu face decât să-și exprime opinia personală, nimic mai mult. Cum să faci față când cineva te critică, să rămâi calm și să primești feedback-ul (aproape) cu zâmbetul pe buze? Sigur că nu este nici ușor și nici plăcut, dar… trebuie s-o faci. Și pentru că există câteva tehnici care îți pot fi de ajutor, folosește-te de ele!
Cum să faci față când cineva te critică
Conștientizarea răspunsului tău non-asertiv la critică este importantă, deoarece un comportament de acest fel este inacceptabil. La fel cum și un răspuns violent este inacceptabil. Dacă simți că o iei pe această pantă după ce ai primit critici, retrage-te, îndepărtează-te de situație dacă este posibil și calmează-te. Revino atunci când poți purta un dialog civilizat și eventual argumentat.
Răspunde asertiv
Procedând în acest fel, răspunzând echilibrat, demonstrezi că poți distinge între criticile constructive și cele distructive. Răspunsul asertiv nu înseamnă că ești de acord cu persoana care te critică ci că ai capacitatea de a reacționa civilizat. Un alt „răspuns” asertiv la o critică este: „De ce spui asta?” În acest fel îți arăți interesul real pentru opinia celuilalt.
Ascultă și pune întrebări
Ascultă ce are de spus cealaltă persoană. Îți poate oferi o viziune sau o perspectivă pe care nu ai avut-o în vedere. Fii atent la ce spune, nu la tonul vocii sale. După ce și-a exprimat punctul de vedere pune întrebări, pentru a clarifica toate aspectele și a evita confuziile. Acest lucru demonstrează că ai ascultat cu seriozitate și ai luat în considerare ceea ce a spus. Asigură-te că întrebările tale nu sunt antagonice sau concepute pentru a dovedi că vorbitorul a greșit.
Nu lua critica la modul personal
De obicei, criticile sunt constructive și nu au intenția de a răni destinatarul. Iar în ele există întotdeauna și ceva pozitiv. Nu lua critica personal, ea nu este un atac la caracterul tău. Înțelege că este posibil să se adreseze unei anumite acțiuni sau unui comportament și nu se reflectă asupra ta ca persoană.
Explică problema și corectează neînțelegerile
Când primești critici trebuie să rezolvi problema, recunoscând că a existat o neînțelegere. Fie că ai fost de acord în totalitate cu cealaltă persoană sau că nu ești de acord și cauți un fel de compromis. Indiferent ce vei face, rămâi calm și nu te preface că discuția nu a avut loc.
Nu lăsa criticile să te oprească
Critica este un instrument menit să ajute o persoană să își modifice comportamentul sau acțiunea, și nimic mai mult. Dacă ești criticat, e normal să te simți incomod, supărat sau confuz. Dar nu lăsa criticile să te oprească. Învață ce poți învăța din critica primită și continuă să faci lucrurile mai bine decât le-ai făcut.
Recunoaște când te înșeli
Dacă ești criticat și consideri că cealaltă persoană are dreptate, recunoaște-i acest lucru. Lasă-l să știe că l-ai ascultat, l-ai auzit, ai prelucrat informația și îți recunoști greșeala. Este o metodă incredibil de eficientă de a-ți păstra calmul atunci când ești criticat. Și să mai știi că nu trebuie să fii de acord cu toate criticile care ți se aduc. Îți poți recunoaște și parțial greșelile, dacă doar de unele ești convins.
Tratează criticile pe pe niște experiențe pozitive
Criticile te pot face uneori să te îndoiești de tine. Tratează-le ca pe niște oportunități de dezvoltare și ca pe niște experiențe. Menține-ți respectul de sine și privește situația ca pe o ocazie de a învăța din greșelile tale. Critica, atunci când este constructivă, nu este un atac ci un instrument util care te poate ajuta să evoluezi.
Pune-te în locul celuilalt
Încearca să îți imaginezi perspectiva celeilalte persoane și să înțelegi de ce ar putea să îți perceapă acțiunile sau comportamentul așa. Chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce are de spus, încercarea de a-ți imagina situația din punctul lui de vedere este utilă și poate clarifica neînțelegerile.
Setează limite
S-ar putea să ai în viața ta o persoană care să te critice în mod regulat. Aceasta nu îți oferă un feedback constructiv, ci încearcă să te îndepărteze de respectul de sine. Este o persoană toxică pentru tine și probabil că nu îți spune niciodată ceva cu adevărat valabil. Setează limite și avertizează atunci când ele sunt depășite. Ai dreptul să alegi pe cine păstrezi în viața ta.