Ssunt tot mai multe dovezi potrivit cărora înjurăturile au și beneficii.

Nu, nu este nicio greșeală în titlu. Și nu, nu este nici glumă. Este cât se poate de serios, dovedit științific. Poate părea greu de crezut, greu de însușit și poate chiar greu de aplicat de unii dintre noi. Dar sunt tot mai multe dovezi potrivit cărora înjurăturile au și beneficii.

 

Cu siguranță că pentru multe persoane înjurăturile sunt de neacceptat. Persoane pentru care limbajul trivial îi caracterizează pe cei rămași needucați, pe cei cu un nivel intelectual submediocru. Când colo, ce să vezi… lucrurile cică ar sta exact pe dos. Nu numai că înjurăturile au și beneficii pentru sănătatea individului. Se crede chiar că cei care înjură au un vocabular și un IQ mai dezvoltate decât cei care „își țin gura”.

Start la endorfine!

Dacă și ție ți s-a întâmplat (nu o dată!) să înjuri, probabil că ai observat că după ce episodul s-a consumat, te-ai simțit cu mult mai bine. Ca și când te-ai fi răcorit sau eliberat de o povară pe care ai ținut-o în tine. La aceeași concluzie au ajuns și oamenii de știință, descoperind că în organismul persoanelor care înjură se petrec lucruri uimitoare. Eliberarea sentimentelelor de furie, ură sau de durere declanșează în organism producția de endorfine. Aceasta este explicația faptului că te simți mai bine după ce injuri. Mai mult, s-a constatat că este vorba și despre o creștere a circulației sângelui în organism, ceea ce este tot un aspect pozitiv.

Studiul lui Stephen

Tot înjurăturile ne ajută să ne creștem toleranța la durere. De cele mai multe ori acestea apar involuntar, poate ați observat… Când te împiedici, când te lovești, te tai sau te arzi, este greu de crezut că nu scapi, printre dinți, câteva vorbe de duh… Experimentul făcut de profesorul Richard Stephen de la Universitatea Keele din Staffordshire (Anglia) alături de studenții săi, exact acest lucru l-a urmărit.

Psihologul a convins 67 de studenți să stea cu mâinile într-un recipient cu apă rece și gheață atât cât pot ei rezista. Însă în două moduri. O dată li s-a spus să stea cu mâinile în apă rece sloi atâ cât pot dar fără să înjure, iar a doua oară au avut voie să facă acest lucru. (Studiul a avut nevoie de aprobarea Comisiei de etică a Universității, ceea ce ne face să credem că englezii chiar sunt niște lorzi…) Ei bine, studiul profesorului Stephen a demonstrat că acei voluntari care au înjurat și-au putut ține mâinile în apă rece cu 50% mai mult decât cei care nu au înjurat.

Înjurăturile au și beneficii

Atunci când a studiat efectul înjurăturilor, Stephen nu a presupus că înjurăturile au indus o stare emoțională specială la toți voluntarii. În schimb, a cuantificat gradul de excitare a fiecărui voluntar folosind ritmul cardiac și răspunsul galvanic al pielii. Acest lucru l-a realizat prin atașarea unor electrozi la vârful degetelor voluntarilor. Electrozii au măsurat nivelurile de stres, frică, anxietate sau emoție. El a aratat că înjurăturile au schimbat într-adevăr nivelul excitativ al voluntarilor.

„Pe lângă faptul că apa cu gheață a fost simțită ca fiind mai puțin dureroasă, am demonstrat că înjurăturile provoacă efecte asupra diferitelor părți ale corpului, ca de exemplu creșterea ritmului cardiac”, declara Stephen. Potrivit acestuia, înjurăturile pot fi considerate adevărate analgezice, fiind benefice și în cazurile de stres.

Știai că…
…. un adult înjură de cel puțin două ori e zi? Și că cei mici încep să înjure de pe la vârsta de șase ani…

My title page contents