Beneficiile leurdei pentru sănătate. Cum ne ajută leurda?

Beneficiile leurdei pentru sănătate. Cum ne ajută leurda?

Să descoperim beneficiile leurdei pentru sănătate, o plantă care se găsește din plin primăvara. Leurda, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului este o o plantă des întâlnită în pădurile umede. Când nu este înflorită, este uneori confundată cu lăcrămioara, având frunzele foarte asemănătoare, dar ușor de distins prin mirosul puternic de usturoi. 

 

Această plantă mică aromată crește în majoritatea țărilor europene, în țările din Asia de Vest, în regiunea centrală și de est a Statelor Unite. Leurda este bogată în fier și vitamina C. Leurda se folosește foarte mult în preparate culinare. Gustul de leurdă este destul de similar cu usturoiul comun, dar mai blând. Frunzele crude sunt folosite în salate. Ca și în cazul spanacului, frunzele pot fi gătite într-un mod similar.

Forme și preparate: decocturi, pulberi, tablete, capsule, uleiuri, unguente, elixire, coloranți, siropuri, esențe.

 

Beneficiile leurdei pentru sănătate. Proprietățile terapeutice ale usturoiului sălbatic

Utilizare internă

leurda are proprietăți: Hipotensive, antiseptice, antihelmintice, diuretice, ajută la slăbire și în hipoglicemie, contribuie la scăderea lipidelor (scade rata de colesterol rău: LDL și mărește calitatea: HDL).

Utilizare externă

Leurda este un bun dezinfectant.

Beneficiile leurdei pentru sănătate. Indicații terapeutice

Indicații terapeutice obișnuite

Leurda este utilizată în tratamentul bolilor cardiovasculare, al diareei și al viermilor intestinali. De asemenea, este utilizată pentru scăderea tensiunii arteriale și stimularea circulației sângelui. Se recomandă în caz de arteroscleroză, artrită și reumatism. Este eficientă împotriva problemelor intestinale, cum ar fi durerea de stomac și flatulența. Promovează digestia, eliberează tractul respirator.

Alte indicații terapeutice dovedite

Leurda are și alte utilizări cum ar fi antipiretice (sau febrifuge) și împotriva anumitor boli virale sau afecțiuni hepatice care afectează ficatul. Este, de asemenea, indicată în tratamentul gastritei. Agentul antiplachetar ajută la combaterea formării de aterom (plăci aterosclerotice). Compușii săi de sulf protejează împotriva debutului tumorilor.

Beneficiile leurdei pentru sănătate. Cum să folosești leurda

– Bulbul se utilizează la prepararea coloranților, a siropurilor și a decocturilor. Consumată în stare brută, aceasta permite conservarea maximă a vitaminei C. Se adaugă tăiată în lapte, iar bulbul acționează ca un vermifug. De asemenea, acționează ca un antiseptic intestinal și este eficient pentru blocarea mecanismelor de fermentare a intestinului, favorizând normalizarea florei intestinale. Bulbul este utilizat și pentru combaterea bolilor de piele, a eczemelor și a febrei.

– Frunzele proaspete pot fi adăugate preparatelor gastronomice pentru a combate diareea cronică și acută, dar și constipația intestinală cauzată de crampe interne. Frunzele trebuie recoltate chiar înainte de înflorire.

– Esența de leurdă poate fi folosită pentru masaj în cazurile de durere reumatică și nevralgie, inclusiv dureri de cap. 30 g de leurdă zdrobită trebuie pusă la macerat în 25 de cl de oțet de vin, timp de aproximativ zece zile.

– Sub formă de capsule, promovează digestia, ajută la reducerea tensiunii arteriale și stimulează circulația sângelui.

– Sub formă de perfuzie facilitează digestia și este, de asemenea, un remediu în caz de viermi intestinali.

Beneficiile leurdei pentru sănătate. Precauții pentru utilizarea leurdei

Contraindicații

Consumul de leurdă este contraindicat în caz de iritație gastrică, intestinală sau urinară. Nu trebuie utilizată de către persoanele care suferă de boli de piele. Leurda nu este, de asemenea, recomandată persoanelor care suferă de inflamarea tractului respirator. Consumul de leurdă este interzis femeilor însărcinate și care alăptează. Leurda trebuie utilizată cu prudență la copii.

Reacții adverse

E recomandat să consulți întotdeauna un medic sau un farmacist. Consumul excesiv al unui produs pe bază de leurdă poate provoca crampe abdominale.

 

My title page contents