Cum să îmbraci copilul când e frig? Dacă ne luăm după sfaturile bunicilor, acestea spun mereu că pe copii trebuie să-i îmbrăcăm ca ceapa. Adică în mai multe straturi. Nimic mai înțelept! De altfel, aceasta a fost întotdeauna cea mai bună soluție pentru a adapta temperatura corpului bebelușului la cea externă.
Copiii au nevoie să iasă afară și iarna ca și vara. Totuși în lunile cele mai reci este mai mult decât normal să ia o pauză din plimbare „adăpostindu-se” într-un magazin sau într-un loc în care temperatura este mult mai ridicată decât afară. Acesta este locul în care îmbrăcarea copilului, similară cu ceapa, are efectele sale benefice. De fapt, în acest fel se pot evita schimbările bruște de temperatură, care nu sunt bune pentru copil, dar nici pentru adult.
Dar cum să îmbraci copilul când e frig? Iată câteva sfaturi care pot fi de ajutor:
Ce haine să alegi pentru copii atunci când e frig?
Regula numărul unu este să alegi articole de îmbrăcăminte din țesături naturale. Mai exact, bumbac și lână care rețin în mod natural căldura și permit pielii să respire. Pe de altă parte, țesăturile sintetice dispersează căldura pe o parte și nu îi permit să transpară pe cealaltă parte. Astfel, pielea bebelușului rămâne umedă și aceasta poate fi cauza răcelii.
Reține: copiii nu trebuie acoperiți prea mult!
Este adevărat că în primele 10 zile de viață, copilul trebuie să se obișnuiască cu temperatura corpului și să o adapteze la lumea exterioară. Însă după aceea sunt ca adulții. De asemenea, în primii ani de viață, temperatura corpului copiilor este puțin mai ridicată decât cea a adulților. Așa că, ei au corpul mai cald decât noi. De aceea, este esențial să nu îmbraci prea gros copiii. Acest lucru ar putea, pe de o parte, să-i facă să transpire mai mult decât ar trebui. Pe de altă parte, aceștia s-ar putea obișnui cu temperaturi care îi vor face să devină adulți friguroși.
În plus, trebuie luat în considerare că un copil, după vârsta de trei ani, se mișcă mai mult decât adulții. Aleargă, se joacă și, în consecință, este în mod natural predispus să transpire mai mult. Când atingi mâinile și picioarele micuțului tău, este mai mult decât normal să fie reci. Adevăratul punct de referință pentru a înțelege dacă cel mic este bine este burtica. Dacă aceasta este caldă, înseamnă că, în ciuda mâinilor și picioarelor reci, copilul este bine.
Cum să îmbraci un nou-născut în lunile mai reci?
După cum am menționat deja, copiii trebuie să iasă la aer curat chiar și iarna. Și asta din mai multe motive! În primul rând pentru că, mai ales în primii ani de viață, au nevoie să relaționeze cu lumea exterioară. Altfel ar putea deveni firi interiorizate. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber le îmbunătățește mult sistemul imunitar. Este dovedit statistic că acei copii care ies mai mult afară se îmbolnăvesc mai puțin.
Cum ar trebui să fie îmbrăcămintea copiilor?
Lucrurile care nu ar trebui să lipsească niciodată sunt căciula, mănușile și șosetele. Pentru bebelușii care încă nu pot merge, încălțămintea nu este încă necesară. Chiar și căruciorul în care e plimbat copilul menține căldura de la sine, așa că nu este necesar să înfofolești copilul prea mult. Dă-i libertate de mișcare și, mai ales, lasă-l să respire. Puțin aer rece nu-i va face rău, pentru că nu frigul este adevărata problemă, ci vântul.
Dacă este o zi cu vânt puternic și căruciorul are propria sa husă, nu sunt necesare pături sau pilote suplimentare. În schimb, situația este diferită pentru copiii care deja merg pe jos. În cazul lor nu trebuie să lipsească o căciulă călduroasă, dar mănușile pot fi eliminate (dacă nu sunt cu adevărat necesare). Motivul? Mai mult decât adulții, copiii au nevoie să atingă lucrurile, iar mâinile sunt ca al doilea ochi pentru ei.
Ce haine să alegi?
Salopete moi, flaușate, body-uri din bumbac, sac termic pentru copii. Pe scurt, piese vestimentare lejere care permit copilului libertate de mișcare.