Infectiile urinare la copii. Care sunt simptomele și cum le tratezi

Infectiile urinare la copii. Care sunt simptomele și cum le tratezi

Infectiile urinare la copii. Copiii sunt in mare parte oglinda parintilor. Copiii mostenesc uneori bolile parintilor, dar nu e o regula. Si totusi cum tratezi  infectiile urinare la copii? Ce e de facut concret?

Infectia de tract urinar este o patologie extrem de frecventa la copii si ocupand al treilea loc in ierarhia patologiei infectioase pediatrice , dupa infectiile respiratorii si infectiile digestive

Infectiile urinare  sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare respectiv pielonefrite si cistite.

Infectiile urinare la copii. Cauze:

Infectia de tract urinar apare din cauza germenilor din flora intestinala a fiecarui individ si copil in parte. Aceasta nu este o infectie care sa se transmita si sa se ia de la alta persoana si nici prin folosirea toaletei ci datorita particularitatii anatomice a tractuluiurinar si anume faptului ca vezica urinara este extrem de aproape de rect, germenii trec din materiile fecale, traverseaza peretele vezical si in felul acesta infecteaza urina din vezica urinara.

Microbii responsabili de o infectie de tract urinar sunt extrem de agresivi. Ei reusesc sa se ataseze de mucoasa vezicala si sa cauzeze circulatia anormala a urinei, sa infecteze urina si s-o faca sa parcurga traseul invers, dinspre vezica urinara spre tractul urinar superior si astfel sa se ajunga la refluxul vezico-ureteral de la copii.

Semne si Simptome

Simptomatologia infectiilor de tract urinar este extrem de nespecifica.

In cazul copiilor mici si la sugari, infectia de tract urinar se manifesta ca o boala severa, care imbraca de foarte multe ori aspect de septicemie. Cel mai important semn este febra care poate depasi 38 de grade insotita de alte semne nespecifice, stare generala proasta, scaderea apetitului, varsaturi, dureri la uiranre insotite de plans la copilul mic si sugar, uneori scaune diareice. Toate aceste simptome impun ca in analizele paraclinice efectuate sa existe si un examen al urinii si o urocultura pentr evidentierea germenelui declansator.

La copilul mai mare, semnele sun oarecum diferite, acestia manifestand urinari frecvente, cu usturimi si dureri la urinat si urina tulbure si urat mirositoare, uneori insotite de sangerari mictionale,

Infectiile urinare la copii. Diagnostic paraclinic

Asa cum am amintit sunt necesare un examen de urina si o urocultura pentru identificarea germenelui responsabil de aparitia simptomelor din infectiile de tract urinar inferior si eventual o ecografie abdominala iar pentru o  patologie mai severa cu afectarea cailor urinare superioare si a rinichilor sunt necesare si explorari radiologie si imagistice, consultul specialistului nefrolog fiind obligatoriu.

Majoritatea infectiilor urinare joase la copii au ca si etiologie un singur germene si anume Escherichia coli.

Tratament

Infectiile de tract urinar sunt tratate in functie de gradul de gravitate, cele serioase, inalte-pilonefritele mai ales daca se asociaza si si o malformatie renala sau urinara necesita tratament antiobiotic administrat sub supravegehere medicala.

Infectiile urinare la copii. Preventie

Masurile igienico -dietetice folosite pentru a evita o infectie a tractului urinar, si recidiva acesteia la cei predispusi implica un consum adecvat de apa si lichide, fiindca numai in felul acesta se asigura un lavaj bun al rinichiului si al vezicii urinare. Al doilea lucru important in prevenirea unei infectii urinare este legat de disciplinarea mictiunilor fiind necesar ca micutii sa urineze la fiecare trei-patru ore. Deloc de neglijat este igiena care trebuie asigurata atat sugarilor  prin schimarea scutecelor cat mai des, cat si copiilor de varsta mai mare care trebuie sa fie invatati sa se stearga corect din fat in spate pentru a nu infceta urina cu germeni dn flora rectala. O conditie ce predispune de asemenea la aparitia infectiilor urinare este si constipatia ce trebuie combatuta printr-un regim alimentar adecvat si echilibrat bogat in legume si fructe in stare cat mai proaspata.

Tratamentul gemoterapic induce o acțiune benefica locala si sistemica de durata, are efect de detoxifiere concomitent cu efectul terapeutic, se poate administra si impreuna  cu tratamentul alopat potentand rezultatul terapeutic si diminuand reactiile adverse ale acestuia.  Pentru profilaxia aparitiei infectiilor urinare si  prevenirea recidivelor se poate folosi Extractul din mladite de Merisor– Vaccinum vitis-ideea MG=D1, pentru efectul sau antiinflamator, antiscleros , cicatrizant si corector al dismicrobismului  cailor urinare, foarte util  mai ales in timpul si dupa tratamentul antibiotic pentru fixarea probioticelor pe mucoasa intestinal si urinara.

In ceea ce priveste tratamentul curativ, gemoterapicele utile in combaterea infectiilor urinare sunt pe langa cel din mladite de merisor, Extractul din mladite de Iarba neagra – Calluna vulgaris MG=D1  pentru efectul sau antiinflamator la nivelul cailor urinare , Extractul din mladite de Afin (Vaccinum myrtillus MG= D1) cu efect antiseptic si drenor urinar. Pe langa cele trei extracte mentionate mai pot fi adugate in functie de particularitatile simptomatologiei cate unul dintre urmatoarele macerate glicerinice: Extractul din muguri de Nuc – Junglas Regia Mg=D1– pentru efectul antiinflamator, antimicrobian si drenor mai ales cand urina este foarte tulbure si urat mirositoare,  Extract din muguri de Mesteacan  – Betula verrucosa     MG=D1, pentru efectul diuretic si imunostimulator la nivel urinar atunci cand ne confruntam cu infectii recurente, Extractul din muguri de Plop –  Populus nigra MG=D1,   cu efect antiseptic , antiinflamator si uricozuric util mai ales in cazurile cu sediment urinar cu urati sau Extractul din muguri de Stejar –  Querqus pedunculata MG=D1 cu efect uimitor in cazul enurezisului nocturn ce poate insoti infectiile urinare.

Tratamentul gemoterapic poate fi completat de tratament homeopat de teren sau simptomatic prescris de medicul homeopat in urma unei consultatii amanunatite in urma careia prescripta va fi una strict personalizata pentru pacientul respectiv.

Sa nu uitam totusi si componenta psihologica care poate duce la o sensibilitate a tractului urinar, si anume starile de frica, de nesiguranta ce epuizeaza energia vitala a rinichiului conform medicinii orientale si de aceea este important sa ne inconjuram copii cu multa dragoste, sa le oferim protectie sa-i ajutam sa-si depaseasca temerile si sa-si creasca increderea in ei. Un copil fericit, iubit si armonios e un copil sanatos.

”Infectiile de tract urinar sunt extrem de periculoase mai ales in cazul unor malformatii obstructive. In conditile in care urina din interiorul rinichiului este infectata atunci se ajunge la grade diferite de insuficienta renala, iar lucrul acesta devine extrem de periculos, mai ales ca insuficienta renala nu doare iar copilul nu manifesta niciun simptom pana la o anumită varsta

 

My title page contents